od 13. do 18. lipnja u Martićevoj

Predstavljeno drugo izdanje festivala Design District Zagreb!

Program ovogodišnjeg festivala Design District Zagreb, koji će se održati od 13. do 18. lipnja, predstavljen u srijedu na održanoj konferenciji za predstavnike medija na kojoj su sudjelovali Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Anja Jelavić, načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Ministarstva kulture, Ira Payer, kreativna direktorica festivala, Maja Subotić Šušak, voditeljica Zelenog programa festivala te Bojan Mucko, član programskog tima.

Na samom početku Ira Payer je izjavila kako se izuzetno veseli novom izdanju festivala koje će uz već prošle godine provjereno posjećene sadržaje ponuditi i dodatni fokus na zeleni program kojim će se svim posjetiteljima ponuditi nova vizura na spomenuti kvart.

Putem uistinu raznovrsnog sadržaja svi će posjetitelji moći iskusiti novu dimenziju često zanemarenih i neiskorištenih javnih prostora. Na taj način Dizajn distrikt postaje kreativna zona koja okuplja brojne pojedince, lokalne partnere koji djeluju i rade u kvartu. „Design District Zagreb nastavlja s afirmacijom novih načina konzumacije kulturnih sadržaja u okviru javnih prostora, uz suradnju svih lokalnih dionika kulture te njegujući poticajnu atmosferu za sve sudionike i posjetitelje raznih dobnih skupina i interesa.“

Središnji dio Festivala ove će godine biti Ratkajev prolaz koji će se transformirati u Zeleni Ratkaj. „U želji da grad učinimo ugodnijim i kvalitetnijim za život, Ratkajev prolaz obogatili smo zelenim sadržajem koji u cilju imaja potaknuti građane na promišljanje, uključivanje i sudjelovanje u donošenju odluka o poboljšanju gradske urbanizacije i zelenih površina. Htjeli smo prikazati kako obazrivim i funkcionalnim korištenjem resursa možemo transformirati gradske prostore u mjesta za opuštanje i druženje.

Koncept Zelenog Ratkaja čine instalacije mobilnog, urbanog povrtnjaka koji upućuju na javno dostupno i održivo te ukazuju da javni gradski prostor osim mjesta konzumacije može postati i mjestom edukacije i produkcije. Osim povrtnjaka, tu je i pop-up šuma koja upućuje na značaj zelenih površina u gradu (apsorbira emisije štetnih plinova, smanjuje utjecaj buke, smanjuje otjecanje oborinskih voda, štiti od prašine, regulira vlažnost zraka) i potrebe ljudi za boravkom u prirodi.

Održivost kao važan čimbenik zdravog grada, prikazan je kroz program DIY strojeva za reciklažu plastike (stroj za usitnjavanje, izradu konopa, topljenje i prešu) nizozemskog dizajnera Davea Hakkensa i projekt Precious plastic,“ izjavila je voditeljica Zelenog programa Maja Subotić Šušak, koja je uz arhitekticu Ivu Peručić ujedno i koautorica koncepta Zeleni Ratkaj. Pored navedenog, Zeleni Ratkaj uključit će i zone za relaksaciju i druženje u kojem će svima biti dostupne i ‘javne društvene igre’ poput šaha, jenge, jamba, ping ponga.

Dio programa pod nazivom Urbanističko sučelje osmislili su arhitekti Dino Belamarić i Dafne Berc, Bojan Mucko, kulturni antropolog i novomedijski umjetnik te student arhitekture Ivan Zaninović. „Naziv "Dizajn distrikt Zagreb", osim festivala, označava i dio grada uokviren Draškovićevom, Vlaškom, Držićevom i Zvonimirovom ulicom, koji i prije, i nakon festivala privremeno ili trajno koriste brojni svakodnevni
protagonisti, stanari, podstanari, strateške institucije, neformalne građanske inicijative, udruge građana...

Zbog toga smo u pripremnoj fazi ovog segmenta festivalskog programa upoznali neke od njih i zajednički proanalizirali navedeni prostorni obuhvat iz par detektiranih korisničkih perspektiva: zdravstvene, kulturne i stambeno-komunalne. Prikupljene uvide komunicirat ćemo sa zainteresiranom publikom u formatima radionice i diskurzivnog programa tijekom ovogodišnjeg festivala.

Cilj radionice je proizvodnja narativa koji se suprotstavljaju simplicističkoj logici brendiranja, a obuhvat Dizajn distrikta oslikavaju kao polje različitih, često nepomirljivih paradigmi, kao življen prostor u kojem se miješaju faktografija i fikcija. Uz to diskurzivnim programom želimo dati vidljivost različitim kvartovskim akterima koji nisu nužno povezani s komercijalnim i kreativnim sektorom, a čije djelovanje prepoznajemo kao bitan faktor za kvalitetu života na području grada obuhvaćenom festivalom“, predstavio je Bojan Mucko, član programskog tima.

U programu festivala aktivno sudjeluje i Desk Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture, i to putem programa u sklopu kojeg će biti predstavljeni kreativni hubova iz Europe. „Riječ je o vrlo poticajnom obliku poslovnog funkcioniranja koji okuplja kreativce i umjetnike u zajedničke prostore gdje stvaraju, razmjenjuju ideje i povezuju se u kreativnom okruženju.

Oni služe kao inkubatori ideja i baza su u kojoj se sastaju stvaralački potencijal s kapitalom i poslovnom vizijom. Za takav oblik poslovanja i umrežavanja prepoznali smo da u Republici Hrvatskoj postoji sve veći interes, ali i mnogo prostora za unapređivanje već postojećih modela. Jedna od osnova za uspjeh svakog kreativnog huba je upravo dijeljenje.

Dijeljenje razmišljanja, znanja, iskustava i kontakata. A budući da svaki hub ima različite pristupe u organizaciji rada, odabrali smo predstavnike potpuno različitih primjera hubova iz EU da nas posjete i podijele s nama svoju priču. Prvi dio programa naziva se Kreativno jutro i namijenjen je za širu javnost, a drugi se naziva Kreativno umrežavanje i namijenjen je onima koji imaju ili žele otvoriti kreativni hub.

Drago nam je biti dijelom manifestacije Festival Design District koja predanim radom i profesionalnim pristupom doprinosi podizanju svijesti o kulturnim i kreativnim industrijama, njihovom jačanju i rasprostiranju“, izjavila je Anja Jelavić, načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Ministarstva kulture.

I ove godine Turistička zajednica grada Zagreba aktivno podupire realizaciju Festivala. „Zagreb, kao glavni grad i metropola, svojevrsni je predvodnik trendova na području turizma i kulture Hrvatske i raduje me da se u njemu održava ovaj jedinstveni festival koji afirmira urbani razvoj u zoni Martićeve ulice. Dizajn District Zagreb se u vrlo kratkom roku potvrdio kao idealna platforma za dodatno stvaranje vidljivosti i svijesti o važnosti uključivanja kreativnih inicijativa u gospodarstvo i društvo općenito, a posebno me raduje da ove godine prezentiramo Komadić Zagreba na prigodnoj izložbi.

Ovo će biti prilika za upoznavanje s novim načinima promišljanja i stvaranja autentičnih zagrebačkih suvenira uz suradnju zagrebačkih dizajnera, primijenjenih umjetnika, obrtnika i turističkog sektora, prema kojima je dizajn upućen zbog svoje interdisciplinarne prirode,“ izjavila je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Pored spomenutog, Festival će uključiti uistinu raznovrsan sadržaj: izdvajamo izložbu fotografija Kvart osobno mlade fotografkinje i dizajnerice Marije Gašparović koja će se održati u prizemlju Vojne bolnice u Vlaškoj 87, a uključuje portrete niza stanovnika Martićeve ulice – dizajnera, arhitekata, filmaša, kustosa, djelatnika u kulturi, poduzetnika - koji djeluju, rade ili žive u tom kvartu.

Izložba Krešimirac autora Sonje Leboš i Dina Igreca pak kroz nekoliko pomno izabranih slika prikazuje urbane dinamike kroz koje je prolazio Trg kralja Petra Krešimira IV, i danas najveći zagrebački trg koji je nastajao tijekom 1930-ih godina. Ljubitelje i poznavatelje umjetnosti svakako će razveseliti izložba Pavla Pavlovića i Maka Melchera, dobitnika nagrade Iva Vraneković na prošlom Salonu mladih, koja će se održati u Galeriji 3.14.

Posjetitelji će se moći uključiti u bogat radionički program i u skladu s afinitetima odabrati željeno iskustvo: kroz program Street Wisdom u svakoj kvartovskoj ulici moći će pronaći inspiraciju i odgovore na svoje životne, poslovne ili privatne dileme; kroz natjecanje Hacking IKEA tragat će za jedinstvenim, duhovitim i neočekivanim rješenjima koja personaliziraju predmetnu okolinu i prilagođavaju ju novim navikama, potrebama ili željama.

Osim toga, moći ćete se okušati u pisanju arhitektonske kritike, izrađivanju umjetničke strip razglednice, kreiranju dokufikcijskog storyboarda u obliku fanzina ili izrađivanju predmeta od keramike. Uz podršku Veleposlanstva Kraljevine Švedske u Hrvatskoj poseban gost festivala bit će Sepehr Mousavi, renomirani strateg održivog razvoja i agroekolog iz Plantagona, svjetskog lidera u području urbane agritekture.

U okviru programa Pop-up Fablab Hrvatska moći će se isprobati nekoliko tehnologija virtualne i proširene stvarnosti, eksperimentirati sa bio senzorima, digitalizirati svoje crteže i prenositi ih na reciklirane materijale, izrađivati otiske u glini, natjecati se i crtati sa ludim četkicama za zube, i sl. Jedan dan bit će posvećen Designathon radionici.

Ovaj put, sudionici će se uhvatiti u koštac s problemom budućnosti gradova, s fokusom na životni prostor, transport i igrališta, a sudjelovat će i predstavnici Designathon Works udruge iz Nizozemske. DDZ misli i na najmlađe – tako će oni kroz igru imati priliku upoznati hrvatske autentične igračke, iskušati tradicionalne tehnike bojanja tekstila pomoću biljaka prisutnih u kvartu ili pak izrađivati predmete od keramike; poseban program pod nazivom Mala tiskara namijenjen je za djecu s posebnim potrebama, a riječ je o radionici printanja.

Tijekom Festivala, književni klub Booksa otisnut će se na otvoreno – u sklopu programa Booksa u parku svi će posjetitelji moći uživati u sajmu malih izdavača, čitanju bajki, predstavljanju knjiga, izložbama kao i koncertima. Pored svega navedenog, ovogodišnji Design District Zagreb uključuje još niz instalacija i intervencija u javnom prostoru, stručna vodstva arhitektonskim znamenitostima kvarta, i još niz raznovrsnog sadržaja, pa čak i radionicu dizajniranja sladoleda!

Festival Design District Zagreb realiziran je u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i uz podršku Grada Zagreba, Zaklade Adris i Ministarstva kulture RH te uz podršku partnera Hrvatske eletroprivrede, Toyote i Somersbyja.


Više informacija o Festivalu pratite putem: WEB I FACEBOOK

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:42