SPOJ MODERNOG I RECIKLIRANOG

Provjerili smo zašto svi pričaju o prostoru u koji su se Brođanke "zaljubile" na prvi pogled

 VIRNA KIRAC/
Kako je tekao proces preuređenja i koji su bili najzahtjevniji elementi doznali smo od arhitektice Josipe Ćuk iz Yok studija, koja potpisuje projekt

Kada je arhitektica Josipa Ćuk jednom prilikom u rodnom Slavonskom Brodu posjetila Beauty salon Ritual te vlasnicima, koje poznaje već dugi niz godina, spomenula da je otvorila vlastiti arhitektonski ured, Yok studio, u Zagrebu, oni su sve intenzivnije počeli razmišljati o preuređenju salona, prvenstveno iz funkcionalnih, a poslije i estetskih razloga.

- Salon je bio u dobrom stanju. Ako se dobro sjećam, posljednje renoviranje bilo je prije sedam godina. Ipak, investitori su imali potrebu za većim brojem radnih mjesta, a htjeli su i promjenu u prostoru koja će pratiti njihov brend - kaže arhitektica Josipa Ćuk kojoj su vlasnici prepustili projekt preuređenja.

image
VIRNA KIRAC/
image
TIN MEZE/

Želja je bila, kaže, urediti salon u suvremenom stilu. Kako bi se dobio što prozračniji prostor, cijeli je prostor otvorenog tipa, a zone su odijeljene transparentnim elementima poput staklenih polica i prozračnih zavjesa. Birani su svijetli puderasti tonovi u kombinaciji s bijelim mramornim dekorom kako bi se dobio dojam većeg prostora.

Radne stanice sa zaobljenim zidnim ogledalima poznatog internacionalnog brenda, koje su izabrane za dodatna radna mjesta, svojom su zaobljenom formom utjecale na oblikovanje ostatka prostora. Tako se u svakoj zoni može naići na zaobljeni element koji je postao lajtmotiv prostora.

image
VIRNA KIRAC/
image
VIRNA KIRAC/
image
VIRNA KIRAC/

- Taj se motiv ponavlja na više mjesta: na podnim i zidnim elementima, ugradbenim elementima, samostojećim mobilijarima, transparentnim tkaninama... - nabraja, dodajući kako se jedan od koncepata koji je obrađivan u prostoru odnosio i na recikliranje postojećeg mobilijara te njegovu transformaciju u suvremeni stil.

- Zadržan je glavni kubus ormara, prekrojen prema novoprojektiranom stanju: zamijenjene su vidljive fronte u drveni dekor champagne boje u kombinaciji s ogledalima. Postojeću recepciju prekrojili smo i prenamijenili u radnu zonu tzv. color bara i čajnu kuhinju zaposlenika, dok su stolci presvučeni novim materijalom - kaže Josipa Ćuk, dodajući kako se većina namještaja prekrojila, dok su dodatne stolice, bazen za pranje kose, fotelje i stolić kupljeni.

image
TIN MEZE/
image
VIRNA KIRAC/

Dio je namještaja, pak, izrađen po mjeri prema njezinu dizajnu, poput staklene police, nove recepcije, zidnih obloga, radne plohe s ladicarima i ogledalima "brow bara" te stolić.

Najzahtjevniji element za izvedbu bila je staklena polica koja se nalazi na samom ulazu u salon.

- Polica je prema prvom prijedlogu trebala biti cijela od pleksiglasa. Međutim, u Hrvatskoj se samo nekoliko ljudi bavi pleksiglasom, a izrada namještaja od pleksiglasa im sama po sebi nije osobito draga. Još kad su vidjeli kako nacrt police izgleda, samo su me s jedne adrese slali na drugu, a adresa je bilo jako malo. S obzirom na to da je polica zaobljena, tehnološki je bilo vrlo zahtjevno dobiti takvu policu. Prolazili smo nekoliko rješenja koja su bila moguća kako bismo dobili reprezentativnu prozračnu policu od pleksiglasa - prisjeća se.

image
VIRNA KIRAC/
image
VIRNA KIRAC/
image
VIRNA KIRAC/

Jedna od opcija, ali najskuplja, bila je da se izrađuje njezin kalup pa da se materijal izlijeva u njega. Druga se odnosila na reduciranje gornjeg luka i "polukružne maske" te dobivanje police iz principa češljeva. To je bila malo pristupačnija opcija, no kako su se dugo vrtjeli oko optimizacije tog elementa, zajedno s investitorima je odlučeno da se polica izradi od staklenih vertikalnih i horizontalnih elemenata, a luk su dobili od drvenog dekora u istoj nijansi što je kao ostatak salona.

- To je bio dobar financijski kompromis za investitore - zaključuje Josipa Ćuk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:09