'Leteći tanjur'

Prvi kružni tok na svijetu za bicikliste

Nizozemski arhitekti potiču svijest o zdravom životu

Menadžer tvrtke u odijelu i s aktovkom u ruci sjeda na svoj bicikl. Desnu nogavicu uredno popeglanih hlača zataknuo je u čarapu i krenuo na posao. Četiri kilometara udaljenosti do tvrtke u kojoj radi ne predstavljaju mu nikakav problem. Dapače! Ovakav prizor nekad je bio ništa drugo negoli znanstvena fantastika jer se pozicija i moć iskazivala skupocjenim automobilom. Međutim, svijest o zdravijem načinu života utjecala je na osobe svih generacija, a u urbanim sredinama ocrtana je u obliku biciklističkih staza.

Gotovo da više nema površine koja nije prilagođena biciklistima, bilo rekreativcima ili osobama koje bicikl koriste kao prijevozno sredstvo. No, što kada se svijest o zdravijem načinu života spoji s kreativnošću arhitekata? Upravo taj spoj rezultirao je jedinstvenim projektom: prvim kružnim tokom za bicikle. Ovo arhitektonsko rješenje za olakšavanje vožnje trebalo bi se sagraditi u Nizozemskoj, a dizajn potpisuje IPV Delft. Lokacija je, dakle, Nizozemska i to između Eindhovena i Meerhovena. No, ono što ovaj projekt čini impresivnim su brojke: središnji stup visine je 70 metara, a za gradnju se koristi oko tisuću tona čelika. Svi kablovi za osvjetljenje nalaze se u unutarnjoj strani mosta. Pazilo se, naravno, na sve detalje, tako da su napravljeni i prigušivači vibracija kako bi se promet neometano odvijao.

Cijeli kružni tok osvijetljen je s unutarnje strane, a napravljena je i protuteža kako bi sve bilo sigurno. Sve pristupne ceste također će biti prilagođene. Svojim izgledom, kružni tok neodoljivo podjeća na ‘leteći tanjur’, a zanimljivo je da se izdiže iznad ceste tako da biciklisti po stazi voze iznad cestovnog prometa i osoba koje se još nisu odlučile pedalirati na posao. Ono što je sigurno, na kružnom toku za bicikliste zasiguno neće biti nervoze, pogrdnih riječi i zapinjanja u gužvi.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 20:46