Stil uređenja: Eklektični

Filozofija stila: kombiniranje elemenata više određenih stilova u jednom prostoru

Osim u uređenju interijera, eklekticizam je pokret koji je prisutan i u raznim vidovima umjetnosti. Pomalo je sporno kod ovog stila što ga dio teoretičara vidi kao spoj različitih stilova te prema tome ne smatraju da je zaseban stil, a dio ga vidi kao odvojen i samostalan pokret i stil. Smatra se da je prva osoba koja je uvela termin eklekticizam u literaturu bio povjesničar umjetnosti Johan Joachim Winckelmann, a njime je opisao slikarstvo Carraccija koji je kombinirao klasičnu tradiciju s elementima renesanse.

Filozofija iza ovog pokreta je jednostavna: kombiniranje elemenata više određenih stilova u jednom, ajmo reći, projektu. Iako miješanje stilova odmah daje dojam kaotičnosti, u eklekticizmu to nije, ili barem ne bi trebao biti slučaj. Neki teoretičari ga čak i nazivaju harmoničnim jer npr. različiti komadi namještaja u prostoru imaju svoje jedinstveno mjesto na kojem se ističu, a elementi uređenja, iako u suprotnosti, imaju promišljenu vezu jedni s drugima.

Prema tome, neka, uvjetno rečeno, definicija eklekticizma u interijerima bila bi kombinacija stilova s ciljem dizajniranja prostora koji će imati odličan izgled, artistički duh i specifični element koji povezuje sve u zaokruženu, smislenu cjelinu koja je logično povezana unutar sebe. Upravo taj element koji povezuje sve u smislenu cjelinu je ono na što se trebate orijentirati pri postizanju eklektičnog stila.

Odaberite tu poveznicu koja će se provlačiti elementima koje naglašavate. Primjerice, boja ili određeni materijal, uzorak ili tkanina. Dobar start pri uređenju može biti i nešto što već posjedujete a da ima snažnu osobnost ili vam je jako drago ili važno. Primjerice, djedov stolac za ljuljanje, tatin gramofon i kolekcija ploča, slika koju je naslikala vaša majka, obiteljska biblioteka…

Zatim oko tog elementa osmislite sve drugo ili odaberite još neke elemente u sličnom stilu. Čarobna brojka je tri. Dakle, ako želite pomiješati dva stila u svome prostoru, trebali biste imati po tri elementa iz svakoga od njih.

Kada krenete s uređenjem, odaberite neutralnu bazu. Na taj način izbjeći ćete dojam prenatrpanosti ili kaosa. Neutralna baza neka bude kostur koji ćete kasnije nadograđivati i dekorirati. Tu podrazumjevamo odabir boja zidova, podova, keramike za kupaonice, izgled kuhinje… U ovoj fazi birajte smirenije boje i elemente. Kasnije ćete detaljima lako sve dovesti do željenog izgleda.

Na taj kostur slijedi druga faza, a to su važniji komadi namještaja kao što je kauč, tepih, krevet… Tu je već potrebno znati koji će biti glavni element, boja ili tkanina koju ćete provlačiti kroz prostor, ali i tu pokušajte ne biti skroz otkačeni. Imajte na umu da će vam jednog dana možda smjelo dekorirani stan dosaditi, a s dobrom bazom moći ćete ga promijeniti sa samo nekoliko detalja.

Treća faza su upravo detalji i dekoracije. Tu možete skroz “poludjeti” i birati što god želite. Ako ste čvrsto odlučili imati eklektičan dom, važno je da imate izvrsno oko za detalje, umjetnost, ljepotu i interijere jer je s ovim stilom vrlo lako otići u kaos ili kič.

U galeriji potražite namještaj za uređenje doma u ovom stilu.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 14:12