Stil uređenja: Rustikalni

Dašak starina, toplina drveta te posebnost ručno rađenih predmeta prve su asocijacije kada su u pitanju prostori uređeni u rustikalnom stilu. Podsjećaju nas na ferije provedene kod bake na selu, u drvenoj kući punoj zanimljivih starinskih detalja opremljenoj masivnim ormarima, krevetima s izrezbarenim uzglavljima i debelim pernatim “tuhicama” pod kojima vam ni najljuća zima ne može ništa. Stoga rustikalni stil u sebi krije i dozu romantike jer nas najčešće mislima vraća u djetinjstvo.

Osnovne karakteristike ovog stila su prirodni materijali s naglaskom na puno, kvalitetno drvo, kamen i glinu te topli zemljani tonovi. Dobrodošle su sve nijanse smeđe, žute i crvene. Kako se ne radi o stilu strogo određenih pravila, on dopušta i mogućnost da poneki zid ostavite neobrađen, grube teksture žbuke ili pak ogoljene cigle. Podovi mogu biti drveni, od opeke ili pak u boji terakote, a poseban šarm cijelom prostoru daju vidljive nosive drvene grede.

Ukoliko nemate mogućnost nabaviti originalnu građu od prirodnih materijala, u današnje vrijeme dostupne su i kvalitetne umjetne verzije kamena ili cigle s kojima ćete postići jednako dobar efekt.

Što se namještaja tiče on je izrađen od punog drveta, ponekad i bez savršenog finiša vidljive teksture i godova. Teški ormari, masivni stolovi i kreveti te drvene klupe i stolci ručne izrade odličan su odabir ako želite postići rustikalni stil. S druge pak strane čiste, ravne, minimalističke i moderne plohe i materijali nisu dobrodošli u rustikalne prostore.

Dojam udobnosti i topline dodatno se postiže detaljima poput raznih ručno izrađenih dekoracija koje se vješaju na zidove i postavljaju na police, slika prirodnih motiva, zavjesa ili stolnjaka neizbježnog crveno-bijelog kariranog uzorka te biljaka u lončanicama od gline. Čest detalj su i pletenice sušenih papričica, češnjaka ili pak kukuruza koje dekoriraju kuhinju.

Za razliku od moderno dizajniranih kuhinja, rustikalna je otvorena i otkriva teglice, keramičke posudice ili bočice pune začina i namirnica, pribor za pripremanje hrane i sve ostalo što se u toj prostoriji svakodnevno koristi.

Važan element je rasvjeta, a kako bi pratila stil najbolji odabir bili bi jednostavni lusteri s elementima kovanog željeza i keramike. Stari fenjeri pak mogu poslužiti kao dekoracija, a preinakom mogu postati i dodatno rasvjetno tijelo.

Zbog robusnog namještaja stil je pogodniji za veće interijere u kojima ima i dovoljno mjesta za rustikalni kamin koji može biti ukrašen grubim kamenom, drvom ili glinenim pločama.

No, i u manje prostore se uz pomoć zanimljivih detalja može unijeti rustikalni dizajn. Pritom je važno paziti da boje zidova i podova, dakle većih ploha, budu svjetlije kako se ne bi stvorio osjećaj skučenosti.

S koliko god kvadrata raspolažete važno je paziti da pokućstvo bude čvrsto, jednostavno i što prirodnijeg izgleda bez suviše detalja. Prirodne trebaju biti i tkanine koje koristite za stolnjake, zavjese, ukrasne jastuke i slično. Idealna varijanta su ručno rađeni tekstili, ali i pletiva.

U galeriji potražite namještaj i detalje za uređenje interijera u ovom stilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 12:01