Stil uređenja: Suvremeni

Znate li koja je razlika između suvremenog i modernog stila?

Suvremeni stil označava sve ono što je trenutačno popularno i što se danas najčešće primjenjuje u uređenju interijera. Stoga on može biti vrlo kaotičan i eklektičan jer se zapravo konstantno mijenja, a često “posuđuje” i kombinira karakteristike nekih povijesnih razdoblja i stilova.

Prostor uređen u suvremenom stilu, dakle, ne mora biti opremljen komadima namještaja koji su osmišljeni i proizvedeni sada, nego on, prema preferencijama dekoratera, prihvaća i starije primjerke.

Iz tog je razloga vrlo teško točno definirati suvremeni stil i pobrojati njegove glavne karakteristike.

Suvremeni dom trenutačno odlikuju veliki prozori koji ukućanima pružaju puno prirodnog dnevnog svjetla, otvoren tlocrt prostorija i sklad s okolinom. Materijali koji se najčešće koriste su drvo, kamen, beton i keramika, ali i umjetne varijante poput plastike ili epoksi smole.

Namještaj je jednostavnih i čistih linija bez puno ukrasa, a glavni naglasak je na udobnosti i održivosti. Neutralni bež, kao i sivi tonovi, često se pojavljuju u suvremenim interijerima jer su dobra podloga za kombiniranje s detaljima u jačoj boji i stvaraju dojam opuštenosti. Da prostor ne bi bio premonoton, poigrajte se i drugim bojama u zagasitijim tonovima, poput plave ili roze, a možete ubaciti i poneki detalj recimo u intenzivnijoj crvenoj nijansi.

Prostor bi trebao biti pročišćen od suvišnih detalja, ali opet ne toliko lišen skoro svih dekoracija ili boja kao što je to slučaj u minimalističkom stilu. Suvremeni interijer u sebi sadrži dozu topline. Da biste dobili dojam prozračnosti, ali ne i prevelike praznine u velikim prostorijama, namještaj rasporedite u više zona, a visoke stropove vizualno možete spustiti ako na njih objesite zanimljiv luster ili visilicu.

Podove slobodno možete ostaviti gole i pustiti da uzorak parketa ili pločica bude dekoracija prostorije sam za sebe. Ipak, ako vam pod bez tepiha izgleda previše prazno i hladno, odaberite neki s geometrijskim uzorkom ili zanimljivim tkanjem. Ako se pak odlučite za tepih koji se proteže od zida do zida, potrudite se da on bude jednobojan i niskog tkanja. Linije, čiste površine i oštri kutovi provlače se kroz suvremeno uređenje. To naravno ne znači da svi predmeti u domu moraju biti kockasti ili pravokutni. Kako biste postigli ravnotežu razbijte strogi izgled mekšim linijama no, ipak se zadržite na geometrijskim likovima i tijelima poput kruga i kugle ili pravilnih valova.

Dakle, iako je namještaj suvremenog stila jasnih linija, “vojsku” dugonogih i strogih stolaca i stolova možete ublažiti niskom sofom, jednostavnom, mekom foteljom ili ovalnim stolom bez oštrih uglova.

Zavjese, stolnjaci i prekrivači… Zaboravite na njih i pustite da svjetlost u prostor ulazi bez prepreka, a namještaj zasja bez dodatnih presvlaka. Ako bez zavjesa imate osjećaj da živite u izlogu i željni ste malo više privatnosti, odlučite se za prozračne, jednostavne i diskretne panele koji propuštaju dovoljno svjetla i stapaju se s bojom okolnih zidova.

Suzdržite se od gomilanja slika i fotografija malih dimenzija po zidovima i radije odaberite djelo omiljenog umjetnika ili trenutak zabilježen kamerom u velikom formatu. U jednostavnom prostoru bez puno detalja veliko umjetničko djelo na zidu doći će do izražaja i pomoći da u njega dođe doza živosti.

Sva ta obilježja trenutno vrijede za suvremeni stil, no, za 20 godina suvremenim će se smatrati nešto sasvim drugo.

Suvremeni stil nikako ne treba miješati s modernim koji je dio povijesnog razdoblja s točno određenim karakteristikama. Moderni stil, kad je o dizajnu riječ, trajao je od 1920-ih do 1950-ih. Riječ je o definiranom stilu koji se ne mijenja i čije će odlike uvijek biti jasne. Prepoznatljiv je primjerice po čistim prostorima u kojima se ističu materijali poput drveta, kože, tikovine i lana. Popularne su i šperploča i plastika, kao i polirani metal, a namještaj je u ovom slučaju vrlo otvoren i odignut od poda da bi se dobio dojam prozračnosti. Podovi su u modernom uređenju uglavnom bez tepiha, a ako on postoji, vunen je i u neutralnoj boji, dok su zidovi bijeli. Boja se općenito koristi prilično umjereno.

Teškom razlikovanju suvremenog i modernog stila uređenja trenutačno pridonosi činjenica da su mnoge moderne karakteristike prilično popularne u suvremenim prostorima. No, kao što smo već napomenuli, s vremenom će se to promijeniti i suvremeni dizajn će poprimiti neka sasvim drukčija obilježja.

U galeriji potražite namještaj i detalje za uređenje interijera u ovom stilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 12:00