IKONA MODERNIZMA

U 101. godini umrla Florence Knoll Bassett

Sa suprugom Hansom Knollom izgradila je Knoll International, jednu od najutjecajnijih dizajnerskih tvrtki u povijesti. Njezin utjecaj živi u namještaju koji je dizajnirala, ženama koje je inspirirala da postanu dizajnerice i, naravno, u svakoj “Barcelona” foteljici u uredskim lobijima diljem svijeta

Florence Knoll Bassett, koju nazivaju i “ženom iza modernog ureda”, umrla je 25. siječnja u 101. godini. Kao pokretačka snaga razvoja namještaja marke Knoll i osnivačica tvrtke Knoll, Bassett se smatra jednom od najutjecajnijih osoba u dizajnu 20. stoljeća. Razvila je mnoge dizajnerske klasike, a Eero Saarinen, Harry Bertoja i Isamu Noguchi samo su neki od dizajnera s kojima je surađivala.

Učila je od najboljih

Rođena Florence Margaret Schust, bila je siroče od 12. godine. Studirala je u Kingswood školi za djevojčice u Michiganu, gdje ju je uočio finski arhitekt Eliela Saarinen, koji je projektirao zgradu, što je bio početak cjeloživotnog odnosa s obitelji Saarinen, uključujući i suradnju sa sinom Eeroanom, od kojeg će kasnije naručivati namještaj. Upisala je studij arhitekture na Umjetničkoj akademiji Cranbrook, gdje je Saarinen bio ravnatelj, a Alvar Aalto utjecajna osoba.

Mlada Knoll Bassett također je studirala i na Tehnološkom institutu u Massachusettsu, gdje su Marcel Breuer i Walter Gropius bili nastavnici i na Udruženju arhitekata u Londonu, prije nego što je završila na sadašnjem Institutu za tehnologiju u Illinoisu, pod vodstvom Ludwiga Miesa der Rohea.

Knoll je dovela europski dizajn u Ameriku

Nakon što je diplomirao, Knoll Bassett se preselila u New York s namjerom da se bavi arhitekturom, ali nakon udaje za Hansa Knolla - nasljednika tvrtke za proizvodnju namještaja u Stuttgartu, fokusirala se na dizajn te zajedno sa suprugom odlučila europski dizajn dovesti u Ameriku.

Zajedno su donijeli neke od najpoznatijih dizajnerskih komada na tržište, od Mies van der Rohe Barcelona stolice do Eero Saarinen Tulip stolice i stola.

Knoll Bassett je i sama dizajnirala namještaja u rasponu od jednostavnih stolića za kavu do dnevnog kauča. Iako ih je opisala kao "meso i krumpir" marke, u usporedbi s kiparskim radom zvijezda, oni su i danas poštovani.

Uvođenjem Planning Unit definira moderni ured

Nezadovoljna opremom i izgledom tadašnjih ureda, Knoll Bassett je 1946. uvela Planning Unit, kojim je definirala danas sveprisutni moderni ured otvorenog plana. S vizijom "totalnog dizajna", ona je zagovarala otvorene radne prostore s područjima za sastanke definiranim skupinama namještaja, a ne zidovima.

Također je pokrenula tekstilni odjel tvrtke.

AIA Zlatna medalja i Nacionalnu medalju za umjetnost

Nakon iznenadne smrti supruga 1955. godine, Knoll Bassett je postala jedini direktor tvrtke. Bila je predsjednica do 1959. godine, kada je prodala tvrtku, ali je ostala direktorica za dizajn do 1965. godine.

Ponovno se vjenčala 1957. i dodala ime svog drugog supruga Harryja Hooda svojem.

Postala je prva žena koja je 1961. godine primila Zlatnu medalju za industrijski dizajn od Američkog instituta za arhitekturu, a 2003. je dobila Nacionalnu medalju za umjetnost.

Glavna izložba njezina rada, pod nazivom Florence Knoll Bassett: Definiranje moderne, prikazana je u Muzeju za modernu umjetnost u Philadelphiji 2004. godine.

Knoll je i danas jedan od najvećih i najvažnijih svjetskih proizvođača namještaja.

Izvor: dezeen.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 03:16