PROFIL

Upoznajte svestranu umjetnicu Danku Milinović Hančević

Vintage punk slike inspirirane otočnim  boemskim životom

Dalmatinka kombinira starinske tehnike sa street nadrealizmom i pop-artom, a njezini radovi pristaju prostoru bilo kojeg stila uređenja.

Svako moje slikanje počinje i završava s erupcijom emocija. Slikanje je moja bit, moja nacionalnost, moja strast, moj posao.

Ukratko, slikanje sam ja - govori nam Danka Milinović Hančević, slikarica s otoka Hvara koja je svojim neobičnim i modernim radovima osvojila publiku diljem Hrvatske i regije koja joj oduševljeno lajka svaki post i sliku na njezinoj Facebook stranici - Art Hvar Danka Fundamental. Danka je rođena 1977. u Njemačkoj, a kaže kako aktivno slika od svoje 17. godine. Uglavnom inspiraciju pronalazi u ljepotama mjesta na kojem živi, otočkoj prirodi i ljepoti mora.

PLES NA PLATNU

- Inspiracija mi leži u svakodnevici i izazovu da pokušam što bolje živjeti u trenutku. Pokušavam ne razdvajati život od umjetnosti, pa me tako moja kći Arika i sin Toni te suprug i roditelji koji su mi najveća podrška svaki dan iznova podučavaju ljepoti življenja u trenutku. Ako tako razmišljaš, osjećaji i misli jednostavnu postaju ideja, a izvedba je onda samo slobodan ples na platnu - priča slikarica koja se prije nego što je postala majka bavila raznoraznim poslovima kako bi stekla što više praktičnih iskustva za svoje radove.

Tako je radila u stolariji, kao dekoraterka, kao praktikantica u domu za djecu, vrtiću i staračkom domu... Radila je i u obiteljskoj konobi, a imala je i svoju galeriju. Uz sve to, često je putovala, upoznavala različite kulture i stjecala vrijedno životno iskustvo, kao i ideje za svoje slike.

- Slike koje radim su najčešće ulje na platnu, ali koristim isto i akrilne boje, kredu te razne materijale koje nađem u bližnjem okolišu kao što su školjke, koralji i kamenje. Moje slike nisu namijenjene određenim prostorima, već više ljudima koji u njima vide nešto posebno. Ako netko misli da mu se moja slika može savršeno uklopiti u neku prostoriju doma, onda sigurno i može. Od shabby chic prostora pa sve do minimalističkih - tvrdi Danka.

AKTIVNOSTI

Slikarski potpis svojih radova ova Dalmatinka opisuje kao vintage punk jer voli kombinirati starinske tehnike ulja na platnu sa street art nadrealizmom i pop-artom.

- Imala sam nekoliko skupnih izložba, samostalnu galeriju i izložene slike u drugim galerijama diljem zemlje. Trenutačno pripremam izložbu koja će se u sedmom mjesecu održati na Hvaru. Za više informacija pratite moju Facebook stranicu - poručuje.

Foto: Domagoj Vekić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 09:59