IDEMO DO BERLINA!

Urbani život i šarmantna raznolikost glavnoga njemačkoga grada

 Dagmar Schwelle
Zbog šarolikosti sadržaja zabava za svakog posjetitelja zagarantirana je što god voljeli i očekivali od dolaska u prijestolnicu

Berlin kao glavni grad Njemačke svima je dobro poznat po povijesti koja ga prati, a zabilježena je u arhitekturi i brojnim muzejima koji se prostiru kroz cijelu jezgru grada. Prati ga glas grada u kojem je sve moguće. Zbog šarolikosti sadržaja zabava za svakog posjetitelja zagarantirana je što god voljeli i očekivali od dolaska u prijestolnicu.

image

ILONA PINTAR Suvlasnica studija Ivy‘s Design za interijere živi u Berlinu šest godina

Make us beautiful

O urbanoj strani Berlina iz pozicije stanovnika priča nam dizajnerica interijera Ilona Pintar, koja je suvlasnica studija za uređenje interijera Ivy‘s Design. Zbog većih mogućnosti i prilika preselila se onamo. Zbog razvoja kao takvog, Berlin danas nije isti kao onaj u koji je došla prije šest godina, ali neke stvari se ne mijenjaju. Šarm kojim je obavijen još je tu, na istom mjestu.

image
Karim Molyneux Berry
image
Karim Molyneux Berry
image
JUMPBERLIN
image
JUMPBERLIN

1. Klupska scena u Berlinu njegovo je kulturološko dobro i po tome je grad poznat mladoj populaciji, a i onima koji se tako osjećaju. Izdvojila bih dva kluba koja nisu toliko komercijalnog tipa kao Watergate, Tresor i, na kraju dana, Berghain. Već su, po mome mišljenju, ugodniji, otvoreniji i pristupačniji, a zovemo ih "Zu wilde Renate" i njena sestra "Else". "Zu wilde Renate" smještena je u staroj ruševnoj zgradi koja je u svakom momentu u opasnosti da bude srušena i pretvorena u stambenu zgradu. Osim što sporadično tijekom radnog dijela tjedna nudi razne evente, vikendom ima plesni repertoar, a u toplim ljetnim poslijepodnevima klub skače preko rijeke u intimnu zemlju čuda na otvorenom pod nazivom "Else".

image
Dagmar Schwelle
image
Dagmar Schwelle

2. Grad je poznat povelikom broju zelenih površina, parkova. Jedan od njih je Tempelhofer feld, nekadašnja zračna luka koja se danas koristi kao mjesto za rekreaciju i festivale. Pandemija nas je sve nekako prisilila da se kolektivno okrenemo šetnjama i odmaku od asfalta i, evo, upravo ovaj park je bio naš escape od gradske buke. Osim skejtanja, bicikliranja, trčanja i surfanja na vjetru, prostor daje mogućnost da obradimo svoj mali komad vrta, postoji dio za roštiljanje.

image
Anton Pilz

3. PILZ - Svima je dobro poznata brunch scena u Berlinu i, s obzirom na to da je Berlin grad u kojem se susrelo mnogo kultura, pa tako i kuhinja, jednu bih vrlo rado izdvojila. U središtu našeg kvarta smješten je mali veganski restoran izraelske kuhinje. Interijer je šarmantno jednostavan. Bez skupog namještaja, luksuznih dekoracija i trendi materijala, već samo komadi koji zadovoljavaju svoju funkciju. Drvo i pokoja metro pločica. U toplim ljetnim danima kroz otvorene prozore širi se miris svježe pečenih kruščića i čuje se samozatajni jazz. Hrana se poslužuje u obliku tapasa i moram priznati da je izraelska kuhinja u malim porcijama kao što su tapasi sjajna. Uz to, best hummus ever

image
Eden Breitz/Alamy

4. Spätis su male noćne trgovine koje prodaju pivo, slatkiše, mlijeko i sve ostalo što možete očekivati u trgovini na uglu. Svaki blok ima svoj Späti i vlasnici poznaju svoje redovne goste po imenu ili faci i uvijek znaju što se događa u susjedstvu. Uvelike su zamijenili "lokalne birtije" - zadimljene pubove koji su nekoć bili glavni dio berlinske ulične kulture kao kvartovska sastajališta. Späti i njegov Kiez (kvart) rade u tandemu, podržavajući jedan drugoga. Po meni, ovo je važno u Berlinu: ima komponentu zajednice i susjedstva. Naš lokalni "techno-späti" bio je jedino mjesto gdje se može popiti pivo i osjetiti malo normalnosti tijekom izolacije. Poseban je jer je glazba često toliko glasna da vam moraju izvikivati cijenu preko glazbe.

image
Adam Eastland/Alamy

5. Flowmarkt u okrugu Neukölln ima sve! Odlična lokacija uz kanal, velika ponuda i puno zabave. Od rabljenih predmeta, preko vintage odjeće i umjetnina do jedinstvenih dizajnerskih proizvoda, knjiga i ploča - sve se nudi na Maybachuferu u Neuköllnu. Flowmarkt se pretvara u mali festival kada posjetitelji sjednu jesti i piti i slušati razne glazbenike koji sviraju. Održava se od travnja do listopada svake prve i treće nedjelje u mjesecu. U usporedbi s drugim tržištima, cijene na Flowmarktu niske su i cjenkanje je dio zabave.

image
Photography Studio Backroom
image
Photography Studio Backroom

6. UY STUDIO - Tražeći lokaciju ovog studija, nećete sigurno imati problema. Aromu njihove mirisne vodice za tijelo ili osvježivača zraka s potpisom samog studija osjeti se nadaleko. Slatka vanilija i senzacionalni jantar povući će vaš duh i tijelo u pravom smjeru. Jedna od njihovih temeljnih vrijednosti jest pomoć ljudima da slušaju svoje tijelo i razgovaraju s njim. Takvo oslobođenje je srž naših uvjerenja - bilo da govorimo o spolu, seksualnosti, rasi, etničkoj pripadnosti, mjestu podrijetla, veličini, dobi ili nesukladnosti sa standardima ljepote. Njihov pogled na ljepotu je sirov: vjeruju u jednostavne, ali moćne materijale, jednostavne oblike i minimalne intervencije kako bi potaknuli simbolički osjećaj grubosti i spontane cjelovitosti bića iz stvarnog života. Studio je u prizemlju zgrade podignute oko 1910. i uređen je minimalistički. Prednji je dio namijenjen za kupce, a u stražnjem dijelu je šivaonica u kojoj nastaju kreacije.

image
Vabali Spa Berlin
image
Vabali Spa Berlin

7. VABALI SPA - Kad se čovjek umori od hektičnosti grada, sljedeći mogući korak je spa, i to Vabali spa. Kultura sauna u Berlinu prilično je razvijena, a jedna od najljepših sauna koje sam imala priliku posjetiti jest baš ova. Okružena starim drvećem parka, sauna podsjeća na seoce na Baliju koje vas uvodi u dalekoistočni svijet. Wellness resort impresionira svojom impozantnom arhitekturom, unutarnjim dizajnom od izuzetnih autentičnih materijala s Balija i impresivnom prostranošću. Volim kad uzmemo paket od četiri sata i prođem upravo onoliko koliko moje tijelo dopušta, a obvezna je sauna s 90 Celzijevih stupnjeva s tri ture ledenih kugli koje se stavljaju na žar i polijevaju vodom zasićenom eteričnim uljima metvice, recimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 23:34