urbano vrtlarenje

Vertikalni vrt koji upija negativne toksine iz zraka

Tvrtka Moj balkon potpisuje projekt ozelenjivanja jednog poslovnog prostora u Zagrebu, koji krasi zeleni zid s uporištem u posudi na tlu, iz kojeg rastu biljke te se uspinju po konstrukciji

Biljke su dobro društvo u interijerima jer daju kisik i upijaju negativna zračenja, a posebno ako je riječ o uredskim prostorima u kojima se češće boravi više od stambenih. To najbolje znaju Željka Kolak, Ana Kolak Čada i Dubravka Mišolongin iz tvrtke Moj balkon, koje se bave uređenjem balkona i terasa te ozelenjavanjem interijera, a u sklopu projekata često izvode i vertikalne vrtove.



Tako su nam ovaj mjesec pokazale uredski prostor jedne zagrebačke tvrtke u centru grada, koji krasi zeleni zid s uporištem u posudi na tlu, biljke rastu iz posude i uspinju se po konstrukciji s uporištem u stropu.



- Uloga ovog zelenog zida nije samo estetska, posađena je biljka epipremnum aureum koja ima veliku sposobnost upijanja negativnih toksina iz zraka te veliku lisnu masu koja proizvodi mnogo kisika, a sve zbog poboljšanja zraka u prostoru i reduciranja Sick building sindroma (SBS). Dio uredskog prostora u kojem je smješten ovaj zeleni zid je taman te je bilju potrebna dodatna svjetlost za rast. Zbog toga je u sklopu zelenog zida ugrađena rasvjeta koja pogoduje njihovu rastu i zamjenjuje dnevnu svjetlost - kažu Željka Kolak, Ana Kolak Čada i Dubravka Mišolongin iz tvrtke Moj balkon.

Izvor: Berislava Picek / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:56