Young Balkan Designers

Čak osam hrvatskih predstavnika među pobjednicima poznatog regionalnog natječaja

Young Balkan Designers regionalni je natječaj evoluirao iz međunarodno priznatog projekta započetog 2009. u organizaciji Mikser Housea (Beograd) pod nazivom “Young Serbian Designers”. Zbog velikog interesa mnogih mladih dizajnera koji su željeli sudjelovati u Mikserovim natječajima, projekt se proširio izvan granica Srbije, na cijelu regiju, omogućujući tako mladim kreativcima da se iskažu kroz kreativne koncepte i uče o produkciji industrijskog dizajna.

Rastuća platforma

Tijekom 2014. Young Balkan Designers natječaj postao je jedna od vodećih aktivnosti u sklopu rastuće balkanske dizajnerske mreže, odnosno novoformirane platforme Balkan Design Network. “Common Grounds” naziv je ovogodišnje teme natječaja, kojom se mlade dizajnere pozvalo na promišljanje o naslijeđu u najširem mogućem smislu, od njihova osobnog (njihovih predaka i lokalne kulture) do kolektivnog naslijeđa kao društva, uključujući mjesta u kojima živimo. U njihovim nastojanjima da odrede koje se univerzalne vrijednosti nalaze u sjecištu zajedničkih interesa i tradicionalne i progresivne urbane populacije, dizajneri su aktivirali vrijednosti kulturnih dobara te inkorporirali opipljivo i neopipljivo naslijeđe u svoje radove.

Priznata imena

Međunarodni žiri, koji su činili dizajneri Konstantin Grčić, Jan Boelen, Jelena Matić i Nikola Radeljković, odabrao je pobjedničke radove, 27 autora ili autorskih timova koji dolaze iz sedam zemalja Balkana (Srbija, Hrvatska, Grčka, Bugarska, Slovenija, Makedonija i BiH). Među pobjednicima je čak osam mladih hrvatskih dizajnera, čije vam radove predstavljamo.

Kada je prezentacija finalista?

Posebni dio Dana D posvećen Young Balkan Designers dogodit će se u petak 3. srpnja od 16.30 do 17.30, u okviru programa Dizajn i poduzetništvo, u sklopu kojeg će biti predstavljena platforma Balkan Design Network te će se prezentirati mladi dizajneri finalisti natječaja.

Žiri je odabrao 27 autora i timova iz sedam zemalja, radove naših dizajnera pogledajte u galeriji!

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 16:45