Završen je šesti Mikser festival u Beogradu

Hrvatski predstavnici oduševili svojim inovativnim proizvodima

Prošli tjedan završen je šesti Mikser festival u Beogradu. Festival je okupio gotovo 1000 kreativaca iz regije i svijeta, a tijekom četiri dana festivala održane su brojne debate, seminari i predavanja. Jedna od ključnih tema bila je kako pronaći modele za razvoj “pametnijih gradova”, o čemu su govorili stručnjaci iz sfera urbanizma, arhitekture, vizualne umjetnosti, dizajna i ekologije. Iako je Mikser već tradicionalno sjajan i razrađen u svakom svojem području, naša pozornost najviše je bila usmjerena prema izložbi u sklopu festivala Ghost Project 2014., čija su ovogodišnja tema bile društvene inovacije.

Uzbudljiv festival koji je trajao četiri dana okupio je 1000 kreativaca iz regije i svijeta

– Ideja okosnica ovogodišnje smotre talenata iz područja dizajna su društvene inovacije koje pozivaju na nove inicijative, koncepte i rješenja koji koriste dizajn kao alat za osnaživanje zajednice – objasnili su vodeći ljudi Miksera i dodali kako slogan “Društvene inovacije” ohrabruje projekte čiju inovativnost pokreću društvene potrebe, a ne tržište, sve u cilju uspostavljanja komunikacije, održivosti i sveopće dobrobiti unutar suvremenog građanskog društva.

Nagrađena rješenja međunarodnog natječaja iz područja industrijskog dizajna su Re-Use for shoes (Anna Zaboeva, Mađarska), Syntesis (Vukašin Grubić, Srbija), Forearm crutch Muovillum (Jelena Uljarević, Crna Gora), Node (Milica Dejanović, Srbija), Kuknall (Iliya Lambov, Bugarska) CreaCHAIR (Oblik studio; Tamara Panić i Miroslav Milović, Srbija), Szövetség`39 Art Base (Muki Pix, Mađarska) i Trash Design Bag (Juriji Vahtar i Katja Krežan, Slovenija). U Ghost Project izložbi 2014. sudjelovala su i četiri hrvatska predstavnika koji su prošli stručnu selekciju, a mi vam donosimo s čime su se predstavili na izložbi i kakvi su im dojmovi.

Radove naših dizajnera pogledajte u galeriji

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 23:21