Optička iluzija kao glavni element uređenja

Adaptacija trosobnog stana u Zagrebu

Predivan eleganatan dom s karakterom
Profil
INFO:
adaptacija trosobnog stana
LOKACIJA:
sjeverni dio Zagreba
POVRŠINA:
85 m2
VLASNICI:
mlađi par ekonomske struke
DIZAJN INTERIJERA:
Studio Karas

Dizajnerica interijera Tina Kurpez preuzela je adaptaciju trosobnog stana sa zadatkom potpunog preoblikovanja i uređenja centralne, dnevne zone. Rezultat je elegantan prostor s karakterom, domaćim namještajem i pokojim iznenađenjem.

Već nakon prvog susreta dogodila se kemija među nama – priča nam dizajnerica interijera Tina Kurpez kako je došlo do suradnje s investitorima i dodaje kako misli da je upravo dobra vibra između dizajnera i investitora recept za uspjeh projekta.

– Vlasnica stana me pronašla na internetu, a paralelno su se i raspitivali o kvalitetnim dizajnerima interijera kod prijatelja i poznanika. Zanimljivo je to što su za mene dobili preporuku od prijateljice arhitektice koja živi i radi u Amsterdamu. Jako me iznenadilo kad sam to čula, nisam imala pojma da arhitekti koji rade vani ipak tako živo prate događanja u Hrvatskoj i zbog toga mi je jako drago – kaže Tina i pojašnjava koji su bili glavni zahtjevi.

– Moj je zadatak bio osmisliti ulazni prostor te dnevni boravak s blagovaonicom, s tim da se zadrži postojeća kuhinja. Odlučila sam prihvatiti izazov i iskoristiti najbolje uz zadane elemente. Stan je i prije adaptacije bio kvalitetno uređen, međutim, organizacija centralnog dijela nije bila riješena. Također, trebalo je osmisliti glavnu spavaonicu s nekoliko jednostavnih elemenata, bez ormara, jer se garderoba nalazi u zasebnoj prostoriji – kaže dizajnerica.

Ulazni prostor s kupaonicom i garderobom povišen je u odnosu na ostatak stana. Preko stuba se dolazi do dnevnog boravka s blagovaonicom i kuhinjom na desnoj strani te spavaće zone na lijevoj strani stana. Ovdje se nalaze dvije spavaće sobe i kupaonica. Što se tiče većih promjena, one su se uglavnom odvijale u centralnom dijelu stana.

– Zadržan je osnovni koncept stana, s tim da se glavna reorganizacija prostora događala u zoni dnevnog boravka s blagovaonicom. Kako je trebalo osmisliti kvalitetnu rasvjetu, odlučila sam se djelomice izvesti spušteni strop čije su konture dodatno naglašene postavljanjem LED traka. Zbog toga je bilo jednostavnije napraviti i novi razvod električnih instalacija. Glavni zid u dnevnom boravku na kojem je televizor dobio je i prostor za mali kamin s ložištem na bioetanol. Sve to zajedno osmišljeno je kao jedna cjelina i možemo reći da je ovo “pick point” centralnog dijela stana. Želja vlasnika bila je pravi kamin, ali zbog nemogućnosti izvedbe dimnjaka odlučili smo se za bioetanol – priča nam Tina. U ulaznom prostoru uklonjena je zidana pregrada koja je ulazni prostor dijelila od boravka, a umjesto nje je postavljena fiksna staklena stijena. Također je uklonjen stepenasto izveden zidić uz stepenice, a umjesto njega napravljene su zidane žardinjere za zelenilo s ugrađenom rasvjetom.

U stanu je zapravo postajala vizualna barijera između ulaznog prostora i dnevnog boravka izvedena u formi niša i otvora od knaufa. Odmah mi se taj element činio pretežak i preagresivan, ali trebalo je naći rješenje koje, osim što će dobro izgledati, treba i služiti tome da se ne udara glavom u spuštenu istaku sa stropa te da se ne pada s povišenog dijela, međukata direktno na barske stolce. Fiksna staklena stijena pojavila se kao prirodno i idealno rješenje za ovu situaciju. Kako je cijeli ulazni prostor, iako vrlo malen, temeljito reorganiziran, odlučila sam na jednu cijelu zidnu plohu postaviti veliko ogledalo koje, osim što je potrebno u svakom ulaznom prostoru, ovdje stvara zanimljiv efekt udvostručavanja prostora – objašnjava dizajnerica.

Hrastov parket prebrušen je i iz tamne nijanse prebajcan u bijelu, čime je prostor postao vizualno veći i prozračniji

Tijekom adaptacije promijenjena je boja poda u cijelom stanu. Do tada je hrastov parket bio premazan tamnim premazom, međutim nakon brušenja parketa ovaj sloj laka kvalitetno je uklonjen pa se klasični hrastov parket bajcao bijelom. Što se tiče namještaja, kuhinja s frontama u boji aluminija te radnom pločom u dekoru tamnog drva zadržana je iz prethodnog stanja i uklopljena u novi prostor. Većina novog namještaja kupljena je u Prostoriji i hrvatski je proizvod, što posebno veseli dizajnericu i vlasnike. Iz Prostorije je trosjed Cloud, okrugli klub stolić Oblique te fotelja i blagovaonski stolci iste linije. Studio Sto-a je prema nacrtima izradio komodu i stol u blagovaonici. Na zid između kuhinje i blagovaonice postavljena je slika Pauline Jazvić, definitivno prepoznatljiv i upečatljiv komad u stanu. Rasvjeta je također birana s posebnom pažnjom. Osim nenametljivih ugradnih lampica, iznad blagovaonskog stola nalazi se bijela visilica Pirce proizvođača Artemide. Spavaćom sobom dominira Perfectin krevet, dok je komoda koja visi na zidu, kao i noćni ormarići rađena po mjeri u Studiju Sto-a. Male metalne visilice koje služe kao noćna rasvjeta uz krevet kupljene su u Bo Conceptu. Zanima nas je li bilo razmirica i polemika oko nabavljanja pojedinih komada.

– Uf, cjenkali smo se i dogovarali o svemu. Dimenzije trosjeda, blagovaonskog stola, budžeta za kupnju stolaca… I tepih je bio poseban izazov. U to vrijeme je u Prostoriji bila rasprodaja tepiha iz njihova salona. Meni se ovaj neuredni, nepravilnih rubova i već dizajniran kao lagano pohaban svidio na prvu zato što je bio odlična protuteža ravnim linijama namještaja, bijelom sjajnom laku na namještaju u blagovaonici. Uglavnom, uz bijele lanene lagano pogužvane zastore, ovakav je tepih, prema mojem mišljenju, bio glavni nositelj šarma i ležernosti. Uspjeli smo posuditi nekoliko tepiha, odnjeti ih u prostor i donjeti odluku na licu mjesta – objašnjava dizajnerica, a mi je za kraj pitamo koji je recept za uspjeh projekta. Dok kreiram nečiji životni prostor, jako mi je važno slušati želje korisnika. Njihove želje ne pokušavam pod svaku cijenu ugurati u prostor, ali one mi služe da upoznam vlasnike, njihove sklonosti i potrebe, njihov ukus i stil života. Moj zadatak je na temelju toga ponuditi rješenja koja su optimalna s obzirom na ograničenja prostora i redovito ograničenja budžeta, o čemu se također vodi računa tijekom projektiranja. Dakle, potrebna je stalna interakcija – zaključila je Tina Kurpez.

Imate stan, kuću ili projekt koji želite podijeliti? Popunite obrazac u nastavku, a mi ćemo vam odgovoriti u što kraćem roku.


Odaberite nekoliko fotografija te ih stavite u .zip arhivsku datoteku težine do 5 MB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 07:07