Kako živimo

'Antikni' dvoetažni stan u Splitu s pogledom na Svetog Duju!

Stan u blizini Vidilice na Marjanu po mnogočemu je osebujan. Za početak, vrlo je šarmantnog i istodobno dražesno kaotičnog kaskadnog rasporeda, koji formalno bilježi dvije završne etaže zajedničke nevelike stambene zgrade s početka 20. stoljeća. Nadalje, osebujen je stoga što je opremljen pokućstvom koje priziva antiku i doba Dioklecijana, kupljenim pak na najmlađem kontinentu, u Americi!

Vlasnik stana od 220 četvornih metara, Splićanin 'od kolina' Gordan Kragić, naime, u SAD-u je živio dugih 28 godina, te još nekoliko u Italiji. Posvuda je radio kao neka vrsta slobodnog umjetnika-fotografa, a najviše je snimao za kataloške i općenito promotivne potrebe raznih američkih robnih kuća.

No, osim što je vrstan fotograf, on je i slikar, pa tako nekoliko njegovih pejzaža u duhu treperave manire pointilizma, s vizurama Splita kao temom, krasi već ulazno stepenište u dvoetažni stan podno Marjana.

Masivno pokućstvo, stolovi, sjedalice i kreveti od lijevanog željeza, ali i udobne sofe, kao da su izvađeni iz antičkog vremeplova. Da bi hedonostički ugođaj bio potpun, tu je i kamin, najplićih dimenzija koje postoje na tržištu, ipak diskretno 'pojačan' klima-uređajima. Na toplom ispuhu nježno se njiše mahom lažna ukrasna paprat, a vrhunac tog asortimana je 'falše' stablo banane u spavaćoj sobi s pogledom na Svetoga Duju!




- Moram se riješiti ove banane jer puno kupi prašinu – kroz smijeh povjerava Kragić dok nam pokazuje stan - rezultat svog mukotrpnog, višegodišnjeg preuređivanja materine didovine (Ivančića) podno Marjana.

Mukotrpno najviše stoga jer se odvijalo na daljinu, prožeto teškim ratnim godinama kad je naš domaćin kao član udruženja American initiative for Croatia s puno entuzijazma pomagao voljenoj domovini u ratu. O tim godinama svjedoči zajednička fotografija s Martinom Sheenom, kojega je Kragić u sklopu jedne od tih aktivnosti doveo u Split...


- Sjećam se kako smo skupljali novac za oglas vrijedan 350 tisuća dolara u NY Timesu u najtiražnijem izdanju četvrtkom. Dosta smo bili zaokupljeni stanjem – prisjeća se Kragić, koji se pomalo nakon svega, kao mnogi povratnici, uostalom – i razočarao.

Ipak, ostalo je njegovo interijerističko djelo na materinoj didovini, ukrašeno još i brojnim slikama i fotografijama oca mu Zvonka Kragića, što je jedino u stanu 'naše'; masažna fotelja je iz Atlante, 'old school' kauč iz Miamija, replika glave Inka je iz Machu Picchua, čak je i spomenuti kamin doplovio iz Amerike i nosi etiketu lorda Rumforda.

- Nećete virovat, i matuni su iz Amerike – osmjehuje se Kragić, ipak priznavši da je jedan ukrasni torzo u vitrini kupio u antikvarijatu u Parizu, odnosno staru violinu u Italiji. Pored nje nalazi se fotografija Kragićeve kćeri Elizabeth, danas 27-godišnjakinje, kao dvogodišnjeg djeteta.

Ipak, ima još ponešto iz Europe; talijanske pločice krase skoro sve tri kupaonice (jedna soba - jedna kupaonica), a vjerojatno se pokoja potkrala i na terasi (opremljenoj tušem za ugodno ljetno sunčanje, to jest osvježavanje), također obogaćenoj pomalo čudnovatim kaskadama.

Najvrjednije u Kragićevu stanu je, dakako, pogled na Svetoga Duju; zbog njega je u najvećoj spavaćoj sobi malko čak i 'žbandan' bračni krevet, kako bi se zvonik vidio i dok se u njemu leži. Na slavu sveca zaštitnika Splita i veselje ponosnog vlasnika stana, umjetnika Gordana Kragića!

Izvor: slobodnadalmacija

Foto: Vojko Bašić/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 15:43