COOL MJESTO

Arhitektica zaslužna za osvježen kultni hotel kod Zadra: ‘Prije projekta odsjela sam u hotelu kako bih osjetila duh prostora‘

 Privatna arhiva
Prvi dojam je još očaravajući nego prije, slažu se svi nakon preuređenja prizemnog dijela koji se sastoji od ulaznog foajea, recepcije, aperitiv bara, suvenirnice...

Hotel Pinija u Petrčanima, u neposrednoj blizini Zadra, sagrađen daleke 1970. godine na prirodnom poluotoku, u borovoj šumi po kojoj je i dobio naziv, ove turističke sezone svoje goste dočekuje osvježenog dizajna. Naime, vlasnici se sustavno bave održavanjem hotela tako da nakon svake sezone ulaže u njegovu obnovu i adaptaciju te su pozvali arhitekticu Editu Geci da osmisli projekt rekonstrukcije prizemnog dijela hotela koji se sastoji od ulaznog foajea, recepcije, aperitiv bara, prostorija suvenirnice i igraonice te sanitarija.

image
Privatna arhiva

- Imali smo definiranu granicu obuhvata koja se, naravno, tijekom gradnje malo proširila jer je uvijek teško "odrezati" dio i urediti samo taj dio. Sada je vrlo distinktivna razlika između naše intervencije i ostatka hotela, pa će i ostatak brzo doći na red da se osvježi - kaže Edita Geci, koja ima 20-godišnje iskustvo u svijetu arhitekture i interijera, a nedavno je radila i projekt rekonstrukcije hotela Turist u Varaždinu.

image
Privatna arhiva

- Bila je vrlo slična situacija. Hotel je sagrađen 1970. godine, a vlasništvo tvrtke Intermod kontinuirano je ulagalo u modernizaciju sadržaja i usluga hotela sve do danas. Investitori Pinije su vidjeli rezultate koje smo postigli u Turistu i na temelju toga su se odlučili angažirati nas. Prije početka rada odlučila sam odsjesti nekoliko dana sa svojom obitelji u hotelu da sagledam duh prostora i da ga osjetim, da vidim kako funkcionira kako bi napravili projekt koji će omogućiti zaposlenicima efikasnost, a korisnicima stvoriti prostore boravka koji će im biti ugodni - prepričava.

Prvi dojam ulaska u postojeći foaje bio je, kaže, pomalo razočaravajući jer osoba koja ulazi nije imala osjećaj da ulazi u hotel na moru, niti koliko je točno more udaljeno od samog hotela. Naime, hotel je doslovno na plaži, ali je cijela fronta prema moru bila zatvorena.

image
Privatna arhiva

- Naša prvotna ideja je bila otvaranje prema moru da gost kada dođe na recepciju odmah vidi gdje se nalazi, da osjeti miris i šum mora i da ga hotel privuče. Dio fronte koji smo dodatno htjeli otvoriti nažalost je bio onemogućen radi vrlo skupe intervencije u izmještanje strojarskih instalacija pa smo se odlučili na tu frontu postaviti "fejk more"- staklenu stijenu Techno grafike koja interijerski daje vrlo zanimljiv dojam pogotovo noću. Otvorili smo i dodatnu terasu nasuprot recepcije na kojoj će se moći boraviti s pogledom na more, ona još nije zaživjela, ali bit će gotova ubrzo - kaže.

image
Privatna arhiva

Anex hotela koji je napravljen prije 20-ak godina tzv. zimski vrt su srušili i napravili novi veće visine prostora s nadstrešnicom ispred ulaza koja zadržava zakrivljene forme prostora.

image
Privatna arhiva

- Od ideje ulaska mora u prostor i same vrlo ortogonalne forme postojećeg prostora pokušali smo organskim formama i slojevitošću postići mikrolokacije u interijeru koje se percipiraju same za sebe, a sami prostor vizualno skraćuju. Postojeća kolonada stupova i niska visina prostora tražila je redizajn pete fasade - stropa na kojem se pojavila inox obloga zakrivljenih linija koja apsorbira svjetlost, reflektira prostor oko sebe i uistinu se postigao dojam da je more na dohvat ruke. Nakon završnih rendera projekta dojam je većini nepristranih ljudi bio da izgleda kao jahta, brod zbog kružnih forma recepcije i aperitiv bara. Taj dio je nekako došao spontano nakon intervencija koje smo napravili kako bi prostor bio adekvatniji. Sada postoji više mikrolokacija unutar kojih gost osjeća kao da je dio izdvojen samo za njega i ima potrebnu intimu kada mu je ista potrebna - kaže arhitektica.

image
Privatna arhiva

Dodaje kako je u interijeru većina obloga zatvorena dekorativnim premazom koji stvara dojam kamena, a gotovo svi zidovi imaju svoju oblogu. Tim premazom je izvedena i recepcija i aperitiv bar koji su zakrivljenih forma i naglašeni indirektnom rasvjetom. I namještajem su se pokušale zadržati organske zakrivljene forme, a većinu toga izradila je po mjeri tvrtka ARM iz Zadra. Jedna od većih stavka cijelog projekta uređenja bila je kompleksnost instalacija koje se nalaze u prostoru, a koje je trebalo uskladiti s postojećom konstrukcijom i novim interijerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 22:39