Na obroncima Medvednice

ARHITEKTURA KUHANJA Pogledajte kako izgleda božićni domjenak u organizaciji arhitektonskog ureda DAR 612

Kako potaknuti i promicati kulturu življenja i stanovanja, gastronomiju, zdravu prehranu te ljubav prema gastronomiji i arhitekturi? Odgovor na pitanje ponudili su na nedavno održanoj radionici Božićni domjenak arhitekti iz arhitektonskog ureda DAR 612, food blogerica i voditeljica gastro-radionica Maja Brekalo (Delicious and healthy by Maya) te svjetski priznata food fotografkinja Maja Danica Pečanić.

Za svoju prvu radionicu posvećenu Božiću arhitekti Andrea Donatović-Poljičak, Morana Donatović-Lepur i Jakov Poljičak iz arhitektonskog ureda DAR 612 otvorili su vrata svojeg doma na obroncima Medvednice u kojem i rade te priredili božićni domjenak kako ga oni vide.

PROFIL

INFO: Kuća sa tri stana i uredom na kosom terenu sa povoljnom orijentacijom
LOKACIJA: Zagreb
BRUTO POVRŠINA: 400 četvornih metara
PROJEKT: arhitektonski studio DAR 612
ARHITEKTI: Andrea Donatović Poljičak, Morana Lepur Donatović, Jakov Poljičak
FOTOGRAFIJA: Robert Leš

No, o čemu se zapravo radi? Riječ je o radionicama koje će funkcionirati kao jednokratni site specific projekti čiji će se vizualni materijali (fotografije, videoisječci i sl.) razlikovati od klasične arhitektonske fotografije praznih i savršeno stiliziranih prostora, nudeći pogled na ljude, kretanje i hranu u interijerima.

Svaka radionica imat će svoju temu, koja će poslužiti kao inicijator koncepta uređenja prostora u kojem se događa. Tema će biti određeni datumi koji nose neku simboliku (kao što je Božić) ili lokacija prostora (urbane teme ili morski lokaliteti) ili vrsta i način pripreme hrane vezan uz sezonu ili lokalitet.

U nastavku nekoliko recepata koje su pripremali na radionici ...

JUHA OD BUNDEVE

Brza i jednostavna. Gotova za dvadesetak minuta.

SASTOJCI

1/2 šalice luka (1 veći)
1 šalica mrkve (1 velika ili dvije manje)
4 šalice hokaido bundeve (oko kilogram)
2 češnja češnjaka (ili češnjak u prahu)
1 litra vode
2 žl shoyu-a (prirodno fermentiranog sojinog umaka)
1/4 žličice curry praha
1/4 žličice kurkume
na vrh noža praha korijandera
1 žličica himalajske ili nerafinirane morske soli
2 žlice maslinovog ulja
3 žlice zobenih pahuljica

Sojino vrhnje, mladi luk, svježi peršin, pržene bučine sjemenke za serviranje

METODA

Narežite povrće: na sitno luk, naribajte ili sitno nasjeckajte češnjak, bundevu na kocke, mrkvu na ploške. Na 1 žlici maslinovog ulja ispirjajte luk (na hladnu teću stavite ulje, odmah dodajte luk i tek onda stavite na vatru). Dodajte mrkvu, bundevu, češnjak, začine, sol i vodu. Ako ne koristite shoyu trebat ćete još posoliti. Vode dodajte toliko da pokrije povrće (oko 1l). Kad provri, smanjite vatru i poklopljeno kuhajte 15 minuta. Zatim dodajte zobene pahuljice i kuhajte još 3-4 min. Ugasite i dodajte još 1 žlicu maslinovog ulja. Izblendajte. Probajte da li je dovoljno slano i začinjeno. Ako je juha pregusta, dodajte još malo vode i zagrijte do vrenja. Možete servirati sa zobenim ili sojinim vrhnjem, nasjeckanim peršinom ili mladim lukom, prženim bundevinim sjemenkama.

NAMAZ OD TOFUA

SASTOJCI

Svježi tofu (250 g)
3 žlice maslinovog ulja
1 žlica tamari ili shoyu umaka
1 žlica umeboshi začina
češnjak (svježi ili u prahu)
3-4 žlice prženih suncokretovih sjemenki
kopar, bosiljak, sol

METODA

Tofu prokuhajte u komadu u vreloj vodi sa 5 prstohvata soli, ½ - 1 min. Smrvite ga i stavite u blender ili sjeckalicu. Dodajte sve ostale sastojke i izblendajte u glatki namaz. Možete dodati i sitno nasjeckani mladi luk u gotovi namaz. Servirajte uz neki fini kruh ili naše krekere.

ČOKOLADNI MOUSSE

Pravi mousse, no od vrlo neočekivanih sastojaka;)
Iznenadit će vas lakoćom ali i punoćom čokoladnog okusa.

SASTOJCI

2 šalice batata
1/4 šalice kakao maslaca
1 šalica biljnog mlijeka (bademovo, zobeno)
1/2 šalice agavinog sirupa
1 žlica kokosovog šećera
1/2 šalice kakao praha
1 žličica limunovog soka
1/2 žličice vanilije
1 žlica maslaca od indijskih oraščića

METODA

Rastopite kakao maslac. Kuhajte na pari batat narezan na kocke, 10-15 min dok nije potpuno mekan. Stavite u blender batat i rastopljeni maslac sa svim ostalim sastojcima osim maslaca od indijskih oraščića. Izblendajte. Zatim dodajte maslac i još kratko blendajte. Ulijte u šalice i dobro rashladite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 11:49