NAKON POTRESA

Bez glave i repa: Neki su plaćali pričuvu 1,50 lipa po m2, a nakon obnove je skočila na 14,70 kn!

DAMJAN TADIĆ/HANZA MEDIA
Velik problem centara nije potres jer na prirodu ne možemo utjecati, nego, manjak sustavnog obnavljanja i održavanja zgrada

Jedna zgrada u centru digla je kredit za obnovu krova i poboljšanje statike, zatege i betonske deke za oko 1,5 milijuna kuna i posao je trajao četiri mjeseca. Pričuva je skočila s 1,7 na 14,70 kuna po m2. No, očekuje se povrat dijela novca

Pet mjeseci nakon potresa, dok se čeka Zakon o obnovi, u središtu Zagreba niz je specifičnih situacija vezano za tržište nekretnina većinom povezanih s oštećenjima, a nekih i s pandemijom. Primjerice, mnogi građani nastavili su stanovati u zgradama sa žutom oznakom, iako to nije idealno stanje, jer ne mogu lako prodati nekretninu po staroj cijeni. Ipak, većina je ostala tu jer, kako kažu, centar je centar. No ima i stanova koji su se našli na tržištu, u “žutim” zgradama, a njihovi su se vlasnici odlučili na prodaju jer ne žele izdvajati novac za obnovu, pa ni uz pomoć države i grada. Cijena jednom takvom stanu koji u ponudi ima agencija Eurovilla kod Zrinjevca snižena je za 15 posto u odnosu na ono što je mogao postići ranije.

image
Sergio Serdarušić, vlasnik agencije Eurovilla

- Smatram da je centar Zagreba jedan jedini i nezamjenjiv. I prije potresa, a i nakon on je žila kucavica cijeloga grada pa i države. Neposredno nakon potresa zbog straha od oštećenja i neizvjesnosti gotovo svi su bježali iz svojih stanova i tražili rješenja izvan centra. No, stalno se priča o velikim oštećenjima u centru, iako je nažalost oštećen i nemali broj zgrada u mnogim drugim područjima gdje su ljudi imali pukotine u 10 i 15 godina starim zgradama - kaže Sergio Serdarušić, vlasnik agencije Eurovilla.

Velik problem centara nije potres jer na prirodu ne možemo utjecati, nego, dodaje on, manjak sustavnog obnavljanja i održavanja zgrada. Upravo te povijesne predivne i impozantne zgrade s mnogo detalja na fasadama zahtijevaju dodatnu pažnju.

image
SRĐAN VRANČIĆ/HANZA MEDIA

BEZ GLAVE I REPA

- Većina kvalitetnih novogradnji ima iznos pričuve oko pet kuna po kvadratu, iznos se penje i do 14 kuna u skupljim zgradama, dok većina zgrada u centru ima pričuvu mizernih 1,50 lipa. Pri tome u zgradama između 30-50 posto stanara ne plaća uopće pričuvu, ali ipak ostaju živjeti u njima. Mnogo toga što je potres uništio trebalo je već ranije biti sanirano - smatra S. Serdarušić.
U većini europskih zemalja i u gradovima kao što su Beč, Amsterdam... pričuva je u sličnim objektima visoka i propisana zakonom za zgrade u centru grada i ako je stanar ne može plaćati, mora se preseliti na drugu lokaciju. Kod nas je to sve bez glave i repa.

U većini europskih zemalja i u gradovima kao što su Beč, Amsterdam...pričuva je u sličnim objektima visoka i propisana zakonom za zgrade u centru grada i ako je stanar ne može plaćati, mora se preseliti na drugu lokaciju

Idući problem je što su obnove fasada izuzetno skupe, nailazi se na probleme s izvođačima jer to izvode samo određeni koji onda postavljaju visoke cijene. Postoji natječaj koji ide svake godine za sufinanciranje obnove, ali i obnova putem njega ide dosta sporo.

Jedan od scenarija kod oštećenih objekata u potresu je primjer iz strogog centra. Zgrada je digla kredit za obnovu krova i poboljšanje statike, zatege i betonske deke za oko 1,5 milijuna kuna i to je trajalo četiri mjeseca posla. Pričuva je skočila sa 1,7 na 14,70 kuna po kvadratu. Kredit je dignut na 15 godina. Dakle za stan od 100 kvadrata umjesto 170 kuna mjesečno sada je rata 1470 kuna mjesečno što je vrlo velika i mnogima neprihvatljiva razlika. Za tu zgradu teško je za sada točno reći koji dio će država i lokalna jedinica pokriti jer 80 posto kojih oni planiraju financirati se odnosi na konstrukcijske popravke. No ono što je plus kod te zgrade je to da cijene stanova u njoj mogu ostati i dalje iste ili čak biti nešto više, jer taj objekt nakon popravka vrijedi više. No mnogo je i slučajeva u širem centru u kojima vlasnici zgrada nisu sami pokrenuli hitnu obnovu. Ima vlasnika stanova koji ne žele ulaziti u obnovu, jer to im uglavnom nije jedini stan, i radije bi ga prodali po sniženoj cijeni. No cijene takvih stanova, kako saznajemo, gotovo nigdje nisu niže od 20 posto u odnosu na ranije. U agenciji Eurovilla nudi se i stan na Lenucijevoj potkovi u kojem je nova cijena stana od 180 kvadrata 340 tisuća eura, ali zahtijeva adaptaciju.

image
DAMJAN TADIĆ/HANZA MEDIA

CIJENE STANOVA

- Prijedlog Zakona o obnovi koji je iznesen je još više ‘uspavao’ prodavatelje oko ideje spuštanja cijena, jer se svi nadaju sufinanciranju od 80 posto, kompletnoj obnovi i povećanoj vrijednosti svoje nekretnine kroz godinu dana, a siromašniji i do 100 posto. Glavni razlozi prodavateljima za spuštanje cijene stana su u zadnje vrijeme zato više pandemija i financijska kriza koja ih je snašla, a ne potres - kaže Sergio Serdarušić.
Nada se da će nakon obnove centar Zagreba biti još ljepši, sigurniji i da će se za par godina ponovno stajati u redu za kupnju dobre nekretnine.

Veliki problem centra nije potres jer na prirodu ne možemo utjecati, nego, kaže Sergio Serdarušić, manjak sustavnog obnavljanja i održavanja zgrada. Dodaje kako upravo te povijesne, predivne i impozantne zgrade s mnogo detalja na fasadama zahtijevaju dodatnu pažnju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 09:25