Cool mjesto u Zagrebu

BISTRO&BAR AB OVO Od kultne birtije do simpatičnog bistroa

PROFIL

NAZIV: Bistro&bar Ab oVo
KVADRATURA: sjedeći dio 45 m2, ukupno s kuhinjom i WC-ima 90 m2 + 50m2 terase
RADNO VRIJEME: 07-23
ADRESA: Bukovačka cesta 27
KONTAKT: www.barus-abovo.hr, Facebook: AB OVO Bistro&Bar

Prostor u neposrednoj blizini parka Maksimir koji je posljednji put adaptiran prije čak 18 godina, prošao je potpunu rekonstrukciju i postao eklektični Art Deco kutak za istinske ljubitelje sjajne hrane, vrhunskih vina i koktela te odabranih čajeva i kava.

Ekipa koja živi u blizini Maksimira sigurno pamti Atlantis, kafić u kojem si se nekim čudnim igrama slučaja barem jednom u životu morao - bez previše lažnog uljepšavanja - zapiti. Kako to obično biva, Atlantis su već pregazile godine, a oko njega su se počeli razvijati kafići, restorani, dućani i drugi objekti s karakterom, vizijom i naravno, nekom novom klijentelom. U posljednje vrijeme prolazeći kraj tog kultnog "ćoška" postalo je jasno, Atlantis postaje uspomena, a na njegovom mjestu rađa se nešto jako zanimljivo i uzbudljivo, a mi smo pohitali prvi provjeriti o čemu je riječ.

Bistro i caffe bar Ab oVo, uređen u pomaknutom art deco stilu, dugogodišnja je želja i vizija bračnog para Barbić, Dajane i Tomislava.

- Veliki smo gurmani i svaka naša aktivnost i avantura uglavnom počinje i završava pitanjem 'što ćemo jesti?'. Posljednjih godina puno smo putovali po svijetu i zaključili da Zagrebu nedostaje mjesto s dušom na kojem će se nuditi vrhunska hrana i piće po cijenama koje će biti dostupne prosječnom Hrvatu - pričaju supružnici i dodaju kako su dugo tražili prostor koji bi se uklopio u njihovu viziju.

- Terasa i zelenilo bili su uvjeti kojih se nismo željeli odreći. I nakon duže potrage, ukazao se stari Atlantis. Prostor koji je bio u dosta lošem i derutnom stanju, ali je bio smješten u neposrednoj blizini parka Maksimir i imao je dvije terase s velikim potencijalom. To i lokacija praktički na ulazu u Maksimir su presudili. Kako je prostor posljednji put adaptiran prije 18 godina, krenula je kompletna rekonstrukcija koja je uključivala sve faze; od promjene instalacija do uređenja interijera - pričaju novi vlasnici.

Modernim prostorom dominiraju neobični detalji kao što su pomalo iskrivljeni prikazi povijesnih ličnosti (Mozart i Marilyn Monroe) na zidovima koji aludiraju na njihovo stanje uznemirenosti i ludila. Na drugoj strani zida nalazi se slika crnog bika koji predstavlja bespogovorni oblik izazova i provokacije, kako za likove drugoj strani zida, tako i za goste.

- Ideja je bila kreirati moderni interijer u kojem će se osjećati duh vremena. Stoga smo ciljali na eklektičnu, pomaklo pomaknutu kombinaciju art decoa i modernog uređenja. Željeli smo stvoriti prostor koji će na prvu privući pa čak i izazvati goste, a u kojem će se istovremeno osjećati ugodno i opušteno kao kod kuće. Arhitekt je nadzirao cijeli proces adaptacije i uređenja, a s obzirom na to da smo imali dosta jaku viziju uređenja, nismo uzimali dizajnera, već smo se samostalno upustili u projekt. Pomoć po pitanju dekoracije ponudio nam je Ballroom Croatia s kojim nam je bilo izrazito zadovoljstvo surađivati - kažu Dajana i Tomislav.

Najupečatljiviji dio interijera svakako su art deco lusteri i lampe. - Pronaći velike art deco lustere zaista nije bilo lako, tako da smo tjednima obilazili Britanac i Hrelić. Lustere, nažalost, nismo uspjeli pronaći, ali smo pronašli stolne lampe koje smo uz malo volje i kućne radinosti samostalno pretvorili u visilice. Također, i luster sastavljen od žlica i vilica izradili smo sami. Ciljali smo na moderan, nepretenciozan i ugodan ambijent u kojem će gosti popiti šalicu kave, pojesti dobar i zdrav doručak uz čašu sezonskog svježe cijeđenog soka, doći na brzi zalogaj ili ručak uz vino na čaše ili pak uživati u večeri od nekoliko sljedova - poručuju simpatični vlasnici.

Meni se bazira na svježim, sezonskim namirnicama koje se svakog jutra nabavljaju od malih proizvođača iz okolice Zagreba. Najbolje što pronađu tog dana na placu i kod dobavljača ide na dnevni meni. Naglasak je na organskim namirnicama, samoniklom, divljem bilju i domaćem uzgoju životinja. Vinska karta uključuje birana domaća i strana vina i pjenušce koji se toče na čaše te zanimljivu ponudu domaćih craft piva, žestokih pića i koktela. Važan dio ponude su i kava i čaj, pa Ab oVo nudi i specialty coffee i francuske organske čajeve.

Foto: Berislava Picek/EPH

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 13:55