POGLED NA BIOKOVO

Bračni par vratio se korijenima i u Dalmatinskoj Zagori napravio famoznu kuću o kojoj sada bruje svi u Hrvatskoj

 FOTO: BOJAN HARON MARKIČEVIĆ
Ivan i Ivana Plemenčić osmislili su i realizirali suvremensku arhitektonsku ljepoticu koja se divno uklopila u krajolik

U samom srcu Dalmatinske zagore, u Zagvozdu, malenom mjestu smještenom u podnožju planine Biokovo smjestila se Argento Residence, arhitektonski i dizajnerski potpuno suvremena, luksuzna kuća koja se unatoč vidljivom kontrastu s okolišem u kojem se nalazi, ipak nekako prirodno, lijepo i nenametljivo uklopila u njega.

image
FOTO: BOJAN HARON MARKIČEVIĆ
image
FOTO: BOJAN HARON MARKIČEVIĆ
image
FOTO: BOJAN HARON MARKIČEVIĆ

-Geografija položaja rezultirala je time da prizemlje kuće postaje dio topografije koja ga okružuje. Heterogenost tla i struktura terena uvjetovali su projektantski pristup koji karakterizira preciznost i poštovanje prema duhu mjesta. Pozicioniranjem kuće prema sredini parcele postignuto je optimalno korištenje svih funkcija i pružanje mogućnosti uživanja u pogledu na prirodna bogatstva ovog živopisnog područja - pojašnjava arhitekt koji potpisuje projekt ove kuće, Ivan Plemenčić iz Abstracto Studija koji je ujedno, zajedno sa svojom surpugom Ivanom Plemenčić, vlasnik ove divne vile.

Ivana je marketinški stručnjak, porijeklom iz Zagvozda koja je ljubav prema rodnom kraju prenijela i na svog supruga, zagrebačkog arhitekta Ivana Plemenčića. Oboje su zaljubljenici u stvaranje, estetiku, hortikulturu, divlju prirodu Dalmatinske zagore i veliko srce njenih ljudi. Tu ljubav prenose i na svoja dva sina, Patrika i Petra.

image
FOTO: BOJAN HARON MARKIČEVIĆ
image
FOTO: BOJAN HARON MARKIČEVIĆ
image
FOTO: BOJAN HARON MARKIČEVIĆ
image
FOTO: BOJAN HARON MARKIČEVIĆ

Službeno ime - Argento, objekt duguje srebrenkastoj fasadi inspiriranoj krškim vrhovima Biokova koji se otkrivaju svakim buđenjem u sobama vile. Površina mu je 160 četvornih metara dok je vanjski teren 1300 četvornih metara.

Iako je topografija terena uvjetovala ulaz na katu, srce kuće je u prizemlju gdje su smještene kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak. Staklene stijene u punoj visini poda povezuju ovaj prostor s eksterijerom - terasom s ljetnom kuhinjom, bazenom sa sunčalištem i vrtom koji uokviruje cjelokupnu arhitektonsku kompoziciju. Posebna pažnja posvećena je oblikovanju pogleda iz unutrašnjosti prema prirodnim ljepotama te je iz tog razloga strop iznad terase izveden pod otklonom, kako bi se promatraču omogućio nesmetan pogled iz dnevnog boravka. Na katu se nalazi spavaći dio koji sadrži zajedničku saunu i tri spavaće sobe s vlastitim kupaonicama. Svaka od soba ima intiman izlaz u eksterijer u obliku balkona s kojih se pruža pogled na planinski krajolik. Velika pažnja dana je i rasvjeti koja tematski prati svaku sobu.

image
FOTO: BOJAN HARON MARKIČEVIĆ
image
FOTO: BOJAN HARON MARKIČEVIĆ
image
FOTO: BOJAN HARON MARKIČEVIĆ
image
FOTO: BOJAN HARON MARKIČEVIĆ
image
FOTO: BOJAN HARON MARKIČEVIĆ

-Zemljište smo dugo tražili. Htjeli smo se podignuti dovoljno visoko kako bi Biokovo promatrali u svoj njegovoj veličanstvenosti. S druge strane htjeli smo biti dovoljno udaljeni od naselja, ali opet i dovoljno blizu prvih zaselaka. U arhitektonskom pristupu osim evidentne inspiriracije lokacijom, pronaći ćete i osvrt na naslijeđe prošlih vremena u kojem se jednako cijeni interijer i eksterijer rezultirajući savršenom sintezom unutarnjih i vanjskih prostora koji postaju povezane zone interakcije i druženja. Povijesno, kuće su rađene kao rezultat želja i potreba obitelji koju čini nekoliko generacija, od kojih je svaka imala specifične zahtjeve, ali i jednu zajedničku spoznaju: dom treba biti mjesto susreta i povezivanja; kako između ljudi tako i između čovjeka i prirode - pričaju vlasnici, bračni par Plemenčić koji je namještaj za ovu kuću većinom dao raditi po mjeri uz iznimku dizajnerskih komada za sjedenje i blagovanje koje su nabavili u Caligarisu. Kupaonice su u potpunosti s potpisom salona Neutra iz Zagreba (Florim pločice, Villeroy&Boch, Kludi sanitarije). Rasvjetu potpisuje Studio Prggin iz Zagreba te Studio Luminis iz Rijeke koji je za vlasnice i ovu kuću napravio unikatne mjedene visilice u blagavaonici.

image
FOTO: BOJAN HARON MARKIČEVIĆ

-Izbor materijala bio je uvjetovan podnebljem i njegovom tradicijom, pa su logičan izbor bili prirodni materijali - kamen, beton i drvo, reinterpretirani i prilagođeni modernom dizajnu kuće. Fasada je izvedena u Baumitovoj tehnici beton chic. Baza kuće čita se kao sinteza krhkog i masivnog – stakla i kamena i gotovo je skrivena između stijena sa staklenim dijelom koji skriva srce objekta. Korištenjem betonske i drvene obloge na volumenu gornje etaže stvoren je dojam masivnosti što je konačni odgovor na krhkost otvorenog prizemlja. Na taj način postignut je osjećaj plutajućeg volumena koji je izašao iz tla. Ravnomjerna valorizacija interijera i eksterijera stvorila je ugodne i promišljene intervencije u eksterijeru koje karakterizira simbioza arhitekture i topografije. Stvaraju se i potenciraju mjesta za odmor i druženje, poput sunčališta i ukopanog odmorišta uz vanjski kamin koji stvara osjećaj ognjišta - pojašnjava arhitekt i vlasnik Ivan Plamenčić i priznaje kako je u cijelom projektu najizazovnije bilo iskoordinirati majstore iz cijele Hrvatske. Tu su, kaže, imali veliku pomoć roditelja supruge koji su bili njihove produžene ruke u cijelom projektu. S projektom su kasnili i zbog korone, lock downa koji ih je zahvatio na samom početku gradnje. Bilo je tu i loma pločica 360 x 120 cm, izazova oko navodnjavanja i same hortikulture, krivih isporuka i kašnjenja majstora.

image
FOTO: BOJAN HARON MARKIČEVIĆ
image
FOTO: BOJAN HARON MARKIČEVIĆ

-No, finalni proizvod opravdao je sva očekivanja - smiju se i otkrivaju kako je ukupan budžet za izgradnju i opremanje kuće bio 400.000 eura.

-Kuća je posebna zbog neprestanog dijaloga s prirodom, zbog pomno planirane hortikulture kao i zbog velike posvećenosti detaljima. Posebnost čini i beskonačni kaskadni suhozid kojeg su napravile ruke samo jednog čovjeka, lokalnog majstora Ivana Mušure. Faktor X čini i još jedna zanimljivost, a to je mirenje introverzije i exstrovertnosti. Na prvu, oduševljeni ste velikim bazenom, ljetnom kuhinjom, komunikacijom boravka i prekrasnog vanjskog prostora za uživanje. No, sa smirajem dana, interakcija se seli na kat u intimniju zonu. Osim wellness zone s jacuzzijem i saunom, eksterijer na katu otkriva i druge dodatne sadržaje. Pored wellness zone smjestilo se ognjište s vatricom i projektorom za vanjsko kino. Savršeno za romantično uživanje pod zvijezdama u omiljenim filmskim naslovima - zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:39