Cool mjesto: b

Povijest metropole ispisana na zidovima...

Jeste li znali da je u 18. stoljeću u tada naveliko poznatoj Vlaškoj ulici bilo 200-tinjak obrtnika i zanatlija, od remenjara i poplunara do sedlara? Čime su se sve stari Zagrepčanci bavili te postoje li i danas neki zanimljivi i nažalost zaboravljeni obrti i gdje, saznat ćete u Zanatskoj sobi. U Bakinoj sobi otkrit ćete domaću kuhinju, saznati razloge zašto pronjuškati trbuhom grada kroz njegove tržnice i upoznati popularne “kumice” te doznati povijest Šestinskog kišobrana. U Sobi pisaca upoznat ćete najveća zagrebačka pera, a dobit ćete i rutu za obilazak biciklima, tijekom koje ćete susresti zanimljive književnike (u bakru ili bronci, a možda i uživo). U Glazbenoj ćete sobi, pak, moći odsvirati himnu Grada Zagreba sa zidne tapete, ali i saznati koji lokali imaju najbolji noćni život i gdje su svirke uživo koje ne smijete propustiti…

Profil
Naziv:
bed & breakfast Studio Kairos
Adresa:
Vlaška 92, Zagreb
Ponuda:
privatan smještaj s doručkom; ukupan kapacitet 12 osoba
Cijena:
od 360 do 860 kn po osobi

Četiri potpuno različite, ali dizajnom i opisima Zagreba i njegovih stanovnika kroz određena vremena, iznimno interesantne prostorije nalaze se u prvom bed&breakfast Studiju Kairos, koji je prošli tjedan otvorio svoja vrata svim zagrebačkim turistima, ali i lokalcima. Riječ je o novoj, jedinstvenoj turističkoj ponudi u staroj gradskoj jezgri, u Vlaškoj ulici kod nekadašnjeg Kina Studija Zagreb, samo 10 minuta šetnje od glavnog, Jelačićevog trga.

Osim ugodnog dizajna interijera, posebnost ovog studija su privatni smještaj i ponuda (noćenje s doručkom) te usluga na vrhunskoj razini, zbog čega se može svrstati uz bok hotela sa četiri zvjezdice, dok je cijenom ipak bliži hostelima. Namijenjen je samcima, parovima, supružnicima, umirovljenicima i društvima, budući da može primiti skupinu od 12 ljudi. Uz to, gostima pruža sav komfor koji im pruža vlastiti dom s dnevnim boravkom kao zajedničkom prostorijom za odmor uz čitanje knjiga iz biblioteke, gledanje TV-a, surfanja internetom ili uživanja uz čašu vina.

Naime, b&b studio otvoren je u potpunosti preuređenom obiteljskom stanu površine 100 četvornih metara. Iako se nalazi praktički na cesti, interijer djeluje umirujuće, što zbog dobre izolacije, što zbog tamnih zavjesa, intimnog obiteljskog ambijenta i povijesti koju pričaju zidovi. U stanu nije porušen niti jedan zid, svaka je preuređena prostorija inspirativna i ima svoju kupaonicu, a postavljena je nova, podna instalacija. No, kako bi iz prve ruke doznali nešto više o samoj ideji i realizaciji studija, uputili smo se u Vlašku i s vlasnicom, inače diplomiranom novinarkom, Danijelom Čavlović, zavirili u tematske sobe netom prije službenog otvorenja.

– Zapravo sam slučajno došla do ideje nakon dugogodišnjeg rada u novinarstvu i odnosima s javnošću, odnosno otkaza u jednoj korporaciji. Prijatelj je htio otvoriti hostel i to nas je potaknulo da napravimo nešto slično. Ali, budući da je za otvorenje hostela potrebno imati samostalni objekt, a riječ je o stanu u zgradi, odlučili smo otvoriti b&b studio. I tek kad smo stigli u Odjel za gospodarstvo Grada Zagreba, koji izdaje uvjet za kategorizaciju, saznali smo da ćemo prvi u Zagrebu nuditi privatan smještaj s doručkom – kaže vlasnica b&b Studija Kairos.

Zanimljivo, Soba pisaca nekada je bla Danijelina djevojačka soba, a Glazbena soba njezinog brata Daria. Prije preuređenja u stanu je živio njihov otac, strastven kolekcionar svakakvih starinskih predmeta, kojima su dekorirane sobe. Tako se u zajedničkoj prostoriji mogu vidjeti stari satovi i pegle, u Bakinoj sobi originalan luster iz stana i ogledalo, na recepciji telefon… U svaki je detalj uložen velik trud, napominje Danijela i dodaje kako su neke predmete sami obnavljali poput starih vrata dnevne sobe koje su prenamijenili u oplate šanka u zajedničkoj prostoriji, a neke su kupili na Hreliću i restaurirali.

Dizajn interijera potpisuje dvojac iz studija Duz/Viz, Ivica Mamić i Anton Rubin, dok je za sve atraktivne zidne naljepnice te 3D lampe i sjenila, zatim natpisa iznad soba, vješalica s notama izrađenih od željeza, kao i lampe od vinila u Glazbenoj sobi, zaslužan Kovački obrt Artefe Rroom. Gotovo sav namještaj rađen je po mjeri kako bi se maksimalno iskoristio kapacitet stana.

– U Zagrebu ima dosta hotela i sve više hostela, što je doista potrebno budući da se godišnje bilježi 10-postotni rast dolazaka i smještaja turista. Ali, ima i jedan nedostatak – nema b&b studia… Tu sam vidjela svoju priliku i odlučila sam zakoračiti u turističke vode. Vjerujem da je život iskorištavanje prilika zbog čega sam ovom projektu nadjenula ime Kairos po grčkom bogu sretnog trenutka, a njegov se refelj nalazi u zbirci samostana Sv. Nikole u Trogiru – kaže, dodajući kako je cijela investicija vrijedna oko 100 tisuća eura, što ustvari i nije velika svota, uzme li se u obzir da su njezin suprug Boris i brat Dario odredili kompletnu ugradnju instalacija…

I još nešto, osim što svaka soba ima svoju priču, ima i svoju rutu pa gosti mogu unajmiti bicikle i krenuti u istraživanje zagrebačke povijesti, ovisno o lokacijama preporučenima za svaku pojedinu sobu, odnosno temu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 19:45