Cool mjesto: Pizzeria Fianona

Dizajnersko mjesto za druženja sa stilom
Profil
Ime:
pizzeria Fianona
Lokacija:
Zagreb
Projekt:
Filip Gordon Frank
Radno vrijeme:
pon - ned 8-24h
Kontakt:
http://fianona.hr

U zagrebačkom naselju Lanište nedavno je preuređena pizzeria Fianona. Nimalo kičasta, nimalo komercijalna, nimalo prosječna… Zapravo, ako nikada u njoj niste bili, teško da biste pogodili da je riječ o pizzeriji. Neutralne boje, minimalizam, stolovi i stolci čistih linija, vjerujte, lako će vas zavarati da pomislite da ste u fensi restoranu, klubu, a da nema šanka, pitali biste se jeste li u privatnom stanu. Istraživajući, došli smo do osobe koja je odgovorna za ovakav izgled pizzerije i, iskreno, nismo se nimalo začudili kada smo čuli o kome je riječ. Stil poznatog hrvatskog dizajnera Filipa Gordona Franka odavno nam je poznat. On je ljubitelj jasnog i nenametljivog, a u svojim projektima uglavnom se vodi onom – manje je više. – Ljetos me nazvao vlasnik sa željom da se nakon osam godina redizajnira prostor.

Glavni zahtjev vlasnika bio je što kraći rok radova jer ugostitelj trpi velike gubitke kada mu je lokal dugo zatvoren. Na budžet sam ionako sklon paziti jer mislim da je to moja obaveza kao projektanta. Budući da objektu nismo planirali mijenjati osnovu strukturu, radilo se zapravo o temeljitim kozmetičkim zahtjevima jer je prostor trebalo osuvremeniti, osvježiti i popraviti sve nedostatke koje su postali očitima u osam godina prethodnog poslovanja – priča nam Filip Gordon Frank i napominje da, unatoč tome što se radilo o svojevrsnom faceliftingu, u procesu su izmijenjene sve instalacije, dio namještaja je obnovljen a dio promijenjen, ali sve uz pokušaj zadržavanja prepoznatljivosti i karaktera kakav je pizzeria imala prije.

– Zamijenjene su tapeta i podna obloga, stolci, obnovljena je stolarija i za nijansu promijenjeni tonovi i boje kako bi se interijer osuvremenio i oplemenio. Prema mom nacrtu napravljena je i vitrina za kolače kombinirana s hladnjakom za pića, svojevrstan kuriozitet s obzirom da nešto slično ne postoji kao gotov proizvod. Isto je bilo i s rasvjetnim tijelima koja su većinom izrađena prema mom projektu.

Jedan od zanimljivijih detalja su “slomljene” fotografi je koje je izradio fotograf Siniša Uštulica. – nabraja Filip. Zanimljiva je priča i o korištenim materijalima. Pizzeria je, naime, bila karakteristična po antracit tapeti s teksturom kore drveta kojoj se kao kontrast suprotstavljala stara žućkasta cigla i stolovi od masivnog hrasta. Vlasnik je, priča Filip, htio određene promjene, ali je cilj svakako bio ne udaljiti se previše od originalnog rješenja.

– Odabrao sam za nijansu svjetliju tapetu koja bojom odgovara cigli koju sam zadržao, a slaže se sa stolovima čije su ploče sada u boji oraha, iako se samo radi o starim pločama koje su bajcane. Epoxi pod zamijenjen je pločicama, a kao novi namještaj za sjedenje odabrao sam modernu interpretaciju Emecovog klasičnog modela Navy od tamnosive plastike. Na taj sam način dobio željene kontraste i naglasio detalje koje sam želio – kaže dizajner.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:56