Cijena stanova

Detaljno smo istražili koje su nekretnine u hrvatskim gradovima lani bile najtraženije

 Cropix
Za kvadratni metar stana u Zagrebu na oglasniku Crozilla trenutačno se u prosjeku traži oko 2800 eura

Godina za nama ostala je u znaku visokih cijena nekretnina koje su se ponajprije isticale na područjima iznimno velike potražnje, poput Zagreba i pojedinih gradova na moru.

Osim domaćih, velik interes za nekretnine na vodećem portalu nekretnina Indomio mreže, oglasniku Crozilla i Indomio, pokazali su i strani posjetitelji, od kojih su tijekom 2022. godine bili najbrojniji oni iz Njemačke, Slovenije, Austrije te Bosne i Hercegovine.

Dostupnost kredita, niske kamate na štednju i inflacija samo su neki od razloga zbog kojih se kupnja nekretnine pokazala kao najpopularniji vid ulaganja, što je djelovalo i na porast potražnje te pokrenulo ljude da novac s računa u bankama investiraju u nekretnine.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

POTRAŽNJA U ZAGREBU

Podaci oglasnika Crozilla pokazali su kako su se tijekom 2022. godine najviše pretraživali stanovi za prodaju na području Zagreba u kojem je bila iznimno velika potražnja za novogradnjom, a zatim i za stanovima manjih površina, točnije za garsonijerama. Osim u Zagrebu, iznimno velika potražnja za stanovima koji se prodaju bila je i u Rijeci, Splitu, Puli, Osijeku i Zadru.

U najtraženijim gradovima prosječne cijene kvadrata stanova koje traže prodavatelji kreću se već od oko 1500 eura, koliko se traži u Osijeku, pa sve do 3800 eura u Splitu.

U pojedinim gradovima prosječne oglašavane cijene stanova prelaze iznos od 3000 eura po kvadratu. Jedan od njih je i Split, gdje se cijene kreću do 3800 eura po kvadratu

Gornje granice ukupnih cijena u pojedinim gradovima dosežu i višemilijunske iznose, a pritom je riječ o luksuznim stanovima na najboljim lokacijama, dok se, s druge strane, u većini gradova mogu pronaći manji stanovi koji se prodaju po cijenama nižim od 40.000 eura.

Za kvadratni metar stana u Zagrebu na oglasniku Crozilla trenutačno se u prosjeku traži oko 2800 eura, dok je izrazito tražena novogradnja u prosjeku oglašavana po cijeni od oko 3100 eura po kvadratu. Navedeni se iznos ujedno traži i za garsonijere na zagrebačkom području, a njihove su ukupne vrijednosti oglašavane od 38.500 eura pa sve do iznosa većih i od 150.000 eura.

SKUPLJA NOVOGRADNJA

Osim Zagreba, na listi najtraženijih već se dugo nalazi još jedan grad kontinentalne Hrvatske, a riječ je o Osijeku. Prosječna oglašavana cijena tamošnjih stanova trenutačno iznosi oko 1500 eura po kvadratu. Cijena novogradnje viša je od prosjeka te se u Osijeku kreće oko 2000 eura po kvadratnome metru.

Od obalnih gradova najtraženija je Rijeka, gdje prosječne cijene stanova iznose oko 2300 eura po kvadratu

Kad je riječ o gradovima na obali, u oglasniku Crozilla lani su se najviše pretraživali riječki stanovi. Njihova oglašavana cijena trenutačno se kreće oko 2300 eura po kvadratu, a za novogradnju se u prosjeku traži oko 700 eura više.

U Puli se za kvadratni metar stana u prosjeku traži oko 2600 eura, a za tamošnje stanove u novogradnji oko 300 eura po kvadratu više.

Prosječne oglašavane cijene stanova u pojedinim gradovima prelaze iznos od čak 3000 eura po kvadratu, a neki od njih su Zadar, s prosječnom cijenom kvadrata od 3200 eura, te Split s više od 600 eura većim iznosom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 04:36