Dom arhitekta u Barceloni

Tvornica cementa? Ma ne, impresivan interijer sa spektakularnim vrtom!

Ne postoji ništa tako dobro kao boca dobrog starog vina, zar ne? U ovom slučaju, boca vina je projekt koji je dovršen 1975. godine, ali je još vrijedan spomena! Riječ je o tvornici cementa, napuštenom, djelomično ruševnom prostoru s više od 30 silosa, podzemnih galerija i golemim pogonskim sobama. I tako je bilo sve dok nije zapela za oko španjolskom arhitektu Ricardu Bofillu koji je objekt kupio i počeo ga strpljivo obnavljati, dio po dio, a riječ je o površini od 3100 četvornih metara i 500 četvornih metara interijera.

Tvornica se danas koristi kao arhitektonski biro, arhiva, model laboratorij i izložbeni prostor, no tu su i apartman u kojem arhitekt živi, sobe za goste te predivni vrtovi. Neke strukture su srušene, a ispod cementa su otkriveni novi detalji, godinama skriveni, pa je nastala nova krajobrazna arhitektura. Posađene su i različite biljke, poput eukaliptusa, palmi, maslina i čempresa… Cijela adaptacija trajala je gotovo dvije godine.
Bofill je zamislio buduće prostore te kreirao izgled prema različitim estetskim predispozicijama koje je zatekao, a bili su to različiti industrijski objekti nastali prije Prvog svjetskog rata. Riječ je o skupu nadrealističkih elemenata, poput stepenica koje nigdje ne vode, te apsurdni elementi čudnih proporcija koji vise iznad praznog i beskorisnog prostora. Stoga je arhitekt odlučio zatečene elemente apstrakcije i brutalizma oblikovati i od njih stvoriti umjetničko djelo. A sada se svi nalaze u predivnim transformiranim vrtovima koji su nekad bili dvorište tvornice.
Interijer nije pretrpan dekorativnim elemenatima, ali oni koji su ostali pomno su birani. Uredski prostor krase izuzetno dugi konferencijski stolovi upareni s kožnatim stolcima i lijepo uokvirenim arhitektonskim printevima koji vise na zidovima, ili su istaknuti na drvenim stalcima.

Ricardo Bofill trenutačno živi i radi u tvornici cementa i bolje mu je nego bilo gdje drugdje, to je jedino mjesto gdje se može usredotočiti, izraziti ideje na apstraktan način i stvoriti sebi svojstvene projekte.
Sve u svemu, tvornica cementa je zgrada s jedinstvenim dizajnom i arhitektonskim elementima, uzvišena interijera i stilski obilježena. Mješavina tekstura, oblika i materijala u ovom golemom prostoru, s velikim prozorima i zapanjujućom količinom prirodnog svjetla tijekom dana, čini ga jedinstvenim mjestom za život i rad. Uz to, svi elementi nekadašnje tvornice ponosno stoje u središtu transformiranih vrtova, u nekadašnjem dvorištu napuštene tvornice. Pogledajte prostor u nastvaku i javite nam što mislite.

Foto: Ricardo Bofill

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:06