Nizozemska

Golema vila u Rotterdamu

U jednoj od najstarijih ulica nizozemskog grada Rotterdama arhitektonska tvrtka Paul de Ruiter Architects u suradnji s Chrisom Collarisom pretvorila je bivši muzej Kralingen u luksuzni dom.

Zadržavajući osnovnu strukturu prostora arhitekti su adaptirali vilu kako bi udovoljili željama svojih klijenata. Oni su naime željeli proširiti vilu, zbog čega je bilo potrebno povećati površinu krova i zamijeniti čitavu sjevernu fasadu kuće. Radom na sjevernoj strani zgrade stvorili su široku terasu na prvom i drugom katu, kao i staklenu fasadu na sve tri razine. Time su povećali površinu ulaska prirodnog svjetla u prostor. Zbog adaptacije sve sobe u kući proširene su čime se povećala njihova prostranost.

U prizemlju je smještena velika kuhinja okružena s čak dva prostora za sjedenje. Dnevna soba i blagovaonica nalaze se u stražnjem dijelu kuće i obje prostorije gledaju na vrt. Odijeljene su kaminom. Prizemlje i katovi povezani su svijetlim stepeništem. Na prvom katu nalaze se spavaće sobe i kupaonice. Gostinjska soba, ured i prostor za odmor sa zonom za wellness nalaze se na drugom katu.

Jedna od problematika velikih prostora jest potrošnja energije pa su tako arhitekti u projekt uključili različite načine reguliranja topline u kući. U kuću su uveli nekoliko nezavisnih izvora energije, kao i zidnu i stropnu aktivaciju grijanja odnosno hlađenja namještenu tako da štedi što više energije. U kombinaciji s pumpom za toplinu, podzemni spremnici tokova toplog i hladnog zraka te dva kamina zaokružuju cijeli sustav grijanja. Pri samoj izgradnji korišteni su održivi i obnovljivi materijali.

Izvor: HomeDSGN

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 06:23