Recikliranje je in

I to je moguće! Kuća izgrađena od recikliranih betonskih blokova

Recikliranje je in i reciklirati se može gotovo sve. Plastika, staklo, tekstil, papir pa i odbačeni betonski blokovi s odlagališta mogu dobiti svoju novu namjenu te se ponovno vrlo lijepo iskoristiti baš poput cigla za zid.

Australski arhitektonski ured Archier projektirao je i izgradio moderan industrijski dom upravo od korištenih betonskih blokova. Riječ je o kući koja je u velikoj mjeri sagrađena ručno i to od 270 tona betona u obliku blokova. Smještena je na mjestu bivšeg rudnika zlata koji je postao pilana po kojoj je kuća dobila ime "Pilana kuća". Sagrađena je na postojećim temeljima za mladu tročlanu obitelj, a prostire se na nešto manje od 200 četvornih metara. Osim toga, kuća je 2015. osvojila čak četiri prestižne australske nagrade za arhitekturu.

Zanimljivo je i to da svaki betonski blok koji čini vanjski zid ima svoju priču - jedan je bio dio mosta, drugi staza, treći zgrada, a zajedno su stvorili kolaž boja i tekstura koji kući daju poseban šarm.

Još jedna zanimljivost kuće jest mogućnost transformacije prostora ovisno o klimatskim uvjetima i željama vlasnika. Velike staklene stijene na kući mogu se za sunčanih dana otvoriti i zasjeniti 'zastorom' izrađenim od trstike koja propušta zrak poput tende te dopušta povjetarcu da na prirodan način rashladi prostor, a za hladnijeg vremena velike staklene stijene se mogu zatvoriti te u svakom trenutku osiguravaju vlasnicima predivan pogled na prirodu koja ih okružuje.

Foto: arhitektonski ured Archier

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 18:11