Mali stan

Interijer s puno skrivenih mjesta

Mali stan na fotografijama smješten je u povijesnom centru francuskoga grada Bordeauxa. Redizajniran je i preuređen 2014. godine kako bi bio što funkcionalniji i kako bi se moderniziralo njegovo uređenje.

Projekt je suradnja između dizajnera Mickaela Martinsa Afonsa i arhitektonskog studija L’Atelier miel. Izazov se pri tom uređenju skrivao u ograničenom prostoru koji je bio na raspolaganju i pokušaju da stan ostane osunčan. Ukupno deset prozora olakšalo je taj zadatak pa je tako prostor osvijetljen prirodnim svjetlom sa svih strana. Kako se to stanje ne bi nepotrebno narušilo, strop i zidovi obojeni su u bijelo, čime je dobiven minimalistički izgled osnovnog prostora. Da bi prostor bio topao i ugodan, projektanti su odlučili zadržati podove od kestenova drva i njihovu toplu zlaćanu boju. Time se stvara šarmantan ugođaj u prostoru koji se preslikava na uređenje.

Drvo je osnovni materijal korišten pri izradi namještaja u stanu, čime se stvara kontinuitet i uravnoteženost uređenja. Prostor je praktično iskorišten stvaranjem dviju odvojenih zona od drveta. Jedna od njih je u dnevnoj sobi i na povišenoj je platformi, s brojnim dubokim ladicama koje služe za pospremanje stvari. Dio nje je i geometrijska polica za knjige s naizmjenično izloženim i zatvorenim poljima, a ispod je stol koji je pomičan pa može funkcionirati i kao stol za blagovanje.

Druga zona sadrži prostor praonice, kuhinje i stubišta u koje je ugrađeno puno ladica namijenjenih skladištenju obuće i odjeće. U kuhinji su svi uređaji skriveni, čime se omogućuje postizanje čistog i elegantnog izgleda. Stubište vodi na gornji kat, gdje su spavaća soba i kupaonica, u kojima se nastavlja jednostavan dekor od drvenog namještaja, kakvi su i podovi.














Izvor: Homedit.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:53