Interijer u Čakovcu

Stan veličine sto kvadrata preuređen i adaptiran za samo deset tisuća eura

Mladi bračni par Dunja i Sven Jonke, odmah nakon svadbe 2012. godine krenuli su s adaptacijom prvog kata roditeljske kuće u Čakovcu. Ideja uzimanja nekakvog kredita na 20 ili 30 godina za kupnju vlastitog stana nije bila moguća, a nije im se, kažu, niti svidjela ideja biti u dugovima tako dugo vremena.

– Adaptacija sto kvadrata prvog kata roditeljske kuće činila se kao najlogičnije i najisplativije rješenje, a moji roditelji Ana i Vladimir nisu imali ništa protiv da taj kat prilagodimo svojim željama i potrebama i pretvorimo ga u topli dom – priča Dunja i dodaje kako su ona i suprug sami osmislili kako bi prostor u konačnici trebao izgledati, a onda je krenula realizacija. – Radovi su trajali ukupno tri mjeseca. Znali smo da želimo svijetao, prozračan i otvoren stan koji je istodobno suvremen i topao s dominacijom prirodnih materijala i boja što smo mislim najviše pogodili s kaminom u dnevnom boravku koji je centar prostorije, ali i srce kuće.

Kuhinja je s potpisom slovenskog brenda Svea, a koštala je samo 7900 kn

Cijeli stan je, naime, obojen u bijelo, jedino je zid iza kamina u toploj boji čokolade – otkrivaju vlasnici. Kada se uđe u stan obitelji Jonke, prvo što vidite su stepenice koje vode do predsoblja velikog osam četvornih metara čiji je namještaj rađen po mjeri, mali kutni ormarić za telefon, ormar s ogledalom te viseća vitrina za kape i rukavice pokraj koje su vješalice za kapute. U predsoblju prevladava bijela boja, a namještaj je kombinacija boje vanilije s orahom. Na podu je laminat jednak ostatku stana. – Ukupno u stanu imamo pet prostorija, s tim da ta peta još nije uređena, a predviđeno je da bude dječja soba. Kupaonica od šest kvadrata potpuno je adaptirana.

Stavili smo nove pločice, nove sanitarije te kadu i stakleni paravan iznad kade. Nama jedna od dražih prostorija je spavaća soba od 15 kvadrata. Na zidu iznad kreveta je velika foto tapeta s poljem lavande. Namještaj prati ostatak stan, pa prevladava bijela boja u kombinaciji s lakiranim staklom u boji pijeska – priča simpatična vlasnica uvodeći nas u središnju prostoriju ovog doma, 45 kvadrata velik prostor koji uključuje dnevni boravak na koji se nastavljaju blagovaonica i kuhinja.

– Današnji dnevni boravak je nekad bio moja djevojačka soba (dimenzije oko 22 kvadrata). Prvo smo probili zid između dvije prostorije i tu napravili “arkadu”, prolaz iz jedne prostorije u drugu da bude otvoreno i povezano sve zajedno. Pomaknula su se vrata na ulazu u dnevni boravak metar ulijevo, a vrata pored su se zazidala u odnosu na prijašnje stanje (na tom zidu danas je predsoblje).U dnevnom boravku dominiraju prirodne boje, bež, smeđa i zelena. Nismo ciljali na moderan dnevni boravak i to prvenstveno zbog kamina za koji smo željeli da u svima koji ovdje dođu probudi osjećaj “topline”, a ne da se osjećaju kao u nekoj hladnoj galeriji – ističu vlasnici i napominju kako je kamin zaista glavna zvijezda njihovog stana.

– Kamin je zatvoren knaufom otpornim na visoku temperaturu, a na knauf je lijepljen dekor izgleda kamena koji je zapravo od gipsa. Jačine je 25kw i grije dvije etaže kuće (naš stan i roditeljski ispod, također od 100 kvadrata) – kaže Dunja i dodaje kako je u prostoriji prirodni laminat u boji hrasta na kojem se posebno ističu fuge kod spajanja laminata, što daje dojam rustikalnog. Namještaj uključuje kožni dvosjed i trosjed u tamno smeđoj boji, a stolić je u boji oraha. U prostoriji je i kutija za drva od punog drva bukve. Na smeđem zidu iza kamina s lijeve strane je zidna tekstualna naljepnica u bež boji sa simpa porukom, a s desne strane kamina kao protuteža nalazi se kaširana fotografija stabala u šumi. U dnevnom boravku je i komoda za knjige, a iznad nje prekrasan retro sat velikih dimenzija.

Dnevni boravak nadovezuje se na blagovaonicu i kuhinju gdje dominiraju bijela boja stola i ljubičasta boja stolica, a na zidu su fotografije prirode (rad Dunjine vjenčane kume). Kuhinja je s potpisom slovenskog branda Svea, bijeli mediapan visokog sjaja s blue motion sistemima zatvaranja i posebnim podizačima kuhinjskog stakla. Rasvjeta u kuhinji se sastoji od spuštenog knaufa u bež boji s četiri halogenke. – Posebno se ističe kaljeno staklo s motivom fotografije morskih valova koje smo stavili na zid umjesto pločica. Pošto nema fuga fenomenalno je za čišćenje, ne nakuplja se masnoća, a jednako tako oduševljeni smo i frontama od visokog sjaja koje su također najzahvalnije za održavanje – kaže Dunja koja napominje kako je za nju i supruga najveći interijerski izazov bio: za malo novca napraviti stan iz snova.

– Sve što vidite u našem stanu kupljeno je na akcijama, sniženo od 30 do čak 70 posto koliko je bila snižena kuhinja (koštala je tek 7900 kn). Jako se puno može uštedjeti kad nemaš novaca za bacanje i kad pratiš sniženja i obilaziš dućane. Adaptacija našeg stana od 100 kvadrata nije bila skuplja od deset tisuća eura, a tu uključujem apsolutno sve – od PVC stolarije, kamina, podova, keramike, svog namještaja, tehnike, postavljanja laminata… Naravno, sve je lakše kada ti u ovoj akciji pomognu prijatelji. Nama je puno pomogao naš prijatelj Kristijan Sklepić. Ono što želim na kraju poručiti svima jest da se može napraviti savršen dom a da ne idete u velika zaduženja. Mi smo uspjeli – kažu Dunja i Sven.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite! :)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 02:00