u posjetu

Jedinstveni koncept turističke smještajne ponude Zagreba

Kako je gostinjska kuća postala apartman - umjetnička galerija

Objekt od 30 kvadrata adaptiran je i pretvoren u šarmantni prostor za najam koji gosti obožavaju.

U centru Zagreba, tek 20 minuta pješke od glavnoga gradskog trga, nalazi se svojevrsna kuća za goste u sklopu obiteljske kuće, sagrađena krajem pedesetih godina prošlog stoljeća.

- Kućica je velika samo 30 kvadrata, a prvotna namjena bila joj je da bude ljetna kuhinja. Ipak, odlučili smo se adaptirati je i organizirati kao studio apartman za najam koji se sastoji od dvije prostorije - boravka integriranog s kuhinjom i sanitarnog čvora s kupaonicom. Specifičnost parcele na kojoj se kućica nalazi jest u tome da vlada potpuni mir, bez obzira na blizinu centra grada - otkriva vlasnik Josip Hrastić i dodaje kako je kućica prije adaptacije bila u lošem stanju.

- Zadržali smo samo zidove, a sve drugo je novo, od krovnog pokrova i izolacije, toplinske ovojnice kuće s termo fasadom, prozora i vrata, pa sve do električne, vodovodne i kanalizacijske instalacije. Također je uređen i okoliš tako da se beskorisni kosi padajući teren pretvorio u dvije funkcionalne terase. Zahvalnost dugujem tvrtki “Zomada projekt” koja je izvela sve radove stručno i profesionalno u zadanim rokovima. Zbog nepristupačnosti terena nije bilo moguće koristiti bilo kakve građevinske strojeve pa su svi radovi obavljeni na ruke.

Mala specifičnost objekta je u tome što se za krovni pokrov koristio crijep Mediteran rustik, što je zbog otvorenog pogleda na krovište znatno pridonijelo boljem estetskom dojmu i uklapanju u zeleni okoliš. Korištenjem drva i kamena dobiven je dašak ugođaja istarskih vila, ali u centru Zagreba. Iznutra je primijenjena suha gradnja, čime se izbjegla dugotrajna borba za vlagom, dakle pod je izveden uz pomoć suhog estriha, a obloge zidova i strop od gips-kartonskih ploča (Knauf) - priča vlasnik.

Uređenje ovog objekta pružilo mu je mogućnost izražavanja vlastite kreativnosti.

- Posebnu pozornost posvetio sam rasvjeti koja je u cijelosti zasnovana na LED tehnologiji. U prostoru sam koristio alternativna, jeftinija rješenja, pa je tako, primjerice, stropna štukatura načinjena od stiropornih prozorskih okapnica koje su oblikom svog profila savršene za ugradnju LED traka. Kupaonica je posebna priča, obod zida je opasan štukaturom u kojoj se nalazi RGB led rasvjeta, pa za vrijeme boravka u kupaonici možete odabrati boju i intenzitet rasvjete koja vam najviše odgovara - ističe.

A što je za njega bio najveći izazov u ovom projektu?

- Izazov je bila estetska nadgradnja klasičnog stambenog prostora. Kao kolekcionar želio sam prostoru dati dušu tako da se oplemeni djelima velikih imena hrvatske moderne umjetnosti poput Ede Murtića, Zlatka Price, Eugena Kokota, Duška Šibla...Tako je nastao ovaj koncept apartmana i galerije u jednom -zaključuje.

Više na Facebooku: Art Gallery Apartment

Foto: Berislava Picek/Hanza Media, Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 14:05