moderno stanovanje

Kakav zanimljiv stančić!

Dizajnerski studio Ghiora Aharoni zaslužan je za uređenje ovog neobičnog malog stana na otoku Manhattanu u New Yorku. Zgrada u kojoj se stan nalazi potječe iz razdoblja kada je glavni arhitektonski stil bio art deco pa se prilikom preuređivanja stana nastojalo uskladiti njegov interijer s onim što ga okružuje.

Taj je cilj ostvaren uporabom zakrivljenih hrastovih ploha i srebrnim oblaganjem zidova i stropova. Svrha tog pothvata bila je želja klijenta da mu stan djeluje kao cjelovito umjetničko djelo. Pri renovaciji uklonjeni su pregradni zidovi kako bi se stvorio otvoreni prostor koji je potom pregrađen ugradbenim namještajem.

Sjajni srebrni listići ručno su postavljeni na gornji dio zidova i strop, dok ploče od bijelog hrasta prekrivaju donju polovicu zidova i sam pod. Srebrni zidovi reflektiraju svjetlost pa se tako omogućava dodatna osvijetljenost unutrašnjosti.

Istu refleksiju omogućuju sitne heksagonalne titanijske pločice koje se presijavaju kada ih obasja dnevna svjetlost. Neobično je što je većina oštrih kutova u stanu pretvorena u krivine čime se dobila organska krivulja prostora. U prostor su kao kontrast uvedene pojedine crne plohe kao što je na primjer površina visokog bara ili noćni stolić koji se pretvara u kuhinjsku površinu sa sudoperom. Namještaj u stanu također je u skladu s osnovnim uređenjem, zaobljenih rubova i vizualno privlačan.

Izvor: Dezeen
Foto: Ghiora Aharoni Design Studio

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 02:01