Ključ uspjeha

Kako potkrovlje učiniti energetski učinkovitijim? Zamjenom krovnih prozora!

 Velux
Zamjenom krovnih prozora moguće je postići dva puta bolju toplinsku izolaciju, povećati zvučnu izolaciju te dotok prirodnog svjetla

Stanovi u potkrovlju mnogima su najljepši životni prostori. Razlog ne leži samo u vidljivim, šarmantnim drvenim gredama, različitim visinama stropova i kosinama, nego i činjenici da su potkrovlja najčešće bez nosivih zidova, što omogućuje kreiranje otvorenog prostora ili njegovo pregrađivanje prema željama i potrebama. Također, potkrovlja nude bolju izoliranost od susjeda, više prirodnog svjetla, ali i spavanje pod zvijezdama.

Da bi život u potkrovlju, međutim, bio ugodan, iznimno je važna izolacija ne samo krova, nego i krovnih prozora. Dotrajali, stari krovni prozori ljeti će prekomjerno zagrijavati prostor, a zimi gubiti toplinu. Znakovi su to da je vrijeme za zamjenu prozora novim.

image
Velux

VRIJEDNOST U

Prema provedenim istraživanjima i službenim podacima, zgrade su odgovorne za 40 posto ukupno potrošene energije, dok kuće s minimalnom toplinskom izolacijom ili bez nje troše čak 70 posto energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošnje tople vode. Energetskom obnovom, koja uključuje izolaciju vanjske ovojnice, zamjenu krovišta i vanjske stolarije, ta se potrošnja može smanjiti i više od 50 posto. No, znamo li da gubici kroz prozore čine polovicu ukupnih toplinskih gubitaka stana ili kuće, prvi korak prema postizanju bolje energetske učinkovitosti, ali i podizanju kvalitete života u domu, bio bi postavljanje kvalitetne vanjske stolarije. Stoga je posebno važno kakvi će se ugraditi prozori. Današnji modeli nude brojne prednosti.

54% iznosi smanjenje gubitka topline ako se postavi krovni prozor s dvostrukim staklom, a čak 60 posto s trostrukim staklom

Prema riječima Marija Bojića, voditelja prodaje iz tvrtke VELUX, vodećeg svjetskog proizvođača prozora, zamjenom krovnog prozora u potkrovlju može se postići dva puta bolja toplinska izolacija. No, ti rezultati ovise o tehničkim karakteristikama samog prozora. Naime, kako bismo znali koji je prozor energetski najučinkovitiji, potrebno je upoznati se s pojmom koeficijenta prolaska topline, koji se označava slovom U.

image
Velux

- Vrijednost U predstavlja zbroj toplinskih otpora slojeva koji čine cijeli građevinski element, primjerice krov, zid ili pod. Što je vrijednost U niža, to je građevinski element bolje izoliran i to je bolja zaštita od hladnog vremena zimi. Nova generacija krovnih prozora VELUX ima poboljšana izolacijska svojstva zahvaljujući svojoj inovativnoj konstrukciji i visokokvalitetnim dijelovima; veće staklo omogućuje više sunčeve topline i dnevnog svjetla, a izolacijski materijal visoke učinkovitosti smanjuje gubitak topline. Dakle, ako se stari krovni prozor zamijeni VELUX prozorom s dvostrukim staklom, gubitak topline smanjuje se za 54 posto, odnosno za 60 posto ako se zamijeni krovnim prozorom s trostrukim staklom - kaže Mario Bojić.

image
Velux

VODIČ

Energetski učinkovita ostakljenja, bilo da je riječ o dvoslojnom ili troslojnom ostakljenju, osim što pomažu smanjiti gubitak topline u kući, smanjuju i razinu emisije ugljičnog dioksida, kao i račune za grijanje i hlađenje.

- Troslojno ostakljenje može zaštititi prostoriju od hladnoće kako bi dom bio ugodniji tijekom zimskih mjeseci te osigurati visoku toplinsku učinkovitost, a da ne spominjemo da je najisplativije se prozori mogu opremiti sjenilima i vanjskim roletama za dodatno povećanje energetske učinkovitosti - dodaje..

Za odgovarajuću količinu dnevnog svjetla ostakljena površina treba biti najmanje 10% površine poda prostorije

Kako bi se osigurala odgovarajuća razina dnevnog svjetla u prostoriji, preporučuje se da ostakljena površina iznosi najmanje 10 posto površine poda. No, umjesto jednog krovnog prozora, može se ugraditi kombinacija okomitih prozora, Syde by syde, Quattro ili, pak, krovni balkon. Također, VELUX nudi više mogućnosti rukovanja i upravljanja. Primjerice, uz pomoć ručke u gornjem dijelu prozora, koji je idealan za kućni ured i kuhinju; uz pomoć ručke pri dnu; zatim krovni prozor s dvostrukim ovjesom kod kojeg je omogućen panoramski pogled, a preporuka bi bila ugraditi ga u dnevnoj sobi. Kod prozora izvan dohvata ruke, pak, moguće je daljinsko upravljanje s električnim i solarnim napajanjem s mogućnošću spajanja na pametni dom.

image
Velux

- Na odabir odgovarajuće vrste prozora i načina upravljanja utječu i drugi čimbenici, poput nagiba krova, visine nadozida ili visine stanara - napominje Mario Bojić.

Što se tiče vrste materijala, VELUX nudi drvene modele i one zaštićene poliuretanskim slojem koji ne zahtijevaju održavanje, a zbog iznimne otpornosti na vlagu preporučuju se za kupaonice ili kuhinje.

Sve o prednostima zamjene starih krovnih prozora, koracima u tom procesu i uputama za odabir proizvoda može se pronaći u VELUX vodiču koji je dostupan na www.velux.hr/zamjena.

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom VELUX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 19:12