Smart revolucija

Kakve su kuhinje budućnosti? Uređaji će postati pametniji, a bez jednog nikako nećemo moći živjeti

 SHUTTERSTOCK
Uljepšavat će nam i olakšavati život, a pamtit će i našu svakodnevnu rutinu, pravi multitasker!

Danas u kuhinji provedemo samo sat vremena kuhajući i pripremajući hranu, što je gotovo upola manje od vremena koje su naši roditelji trošili na istu aktivnost. U istraživanju u kojem je sudjelovalo 2000 kandidata najveća prepreka u kuhanju je nedostatak vremena i manjak kulinarskih vještina. Ipak, više od polovice reklo je da je kuhinja središte njihovog doma jer nije samo namijenjena kuhanju, već i druženju s dragim ljudima i mnogih drugim aktivnostima.

Kako se naša upotreba kuhinje mijenja, tako i tehnologija koja se u njoj koristi doživljava transformaciju. Uz stalan razvoj pametnih značajki, stručnjaci predviđaju da će uređaji igrati središnju ulogu u kuhinji, ne samo u pripremi hrane i pića, već i u organizaciji i obavljanju svakodnevnih zadataka. Zato smo si dali zadatak istražiti kakve nas inovacije očekuju u svijetu kuhinjskih aparata i kako će formirati našu budućnost.

Reformacija hlađenja

Premda smo nekada sasvim dobro čuvali hranu prije pojave hladnjaka, ovaj uređaj napravio je revoluciju u kuhinji te postao neizostavan u svakom domu. Moderni hladnjaci posebnim tehnologijama osiguravaju optimalnu količinu vlage kako svježe namirnice ne bi prebrzo istrunule te imaju opciju brzog smrzavanja za još bolje očuvanje hrane. Iako već sada omogućuju indeksiranje recepata i videostreaming preko ekrana na vratima, u narednim godinama predviđa se da će hladnjaci biti još „pametniji“.

image
SHUTTERSTOCK

Umjetna inteligencija igrat će veliku ulogu i u razvoju hladnjaka, a neke tvrtke već razvijaju ove uređaje s posebnom tehnologijom ograničavanja temperaturnih fluktuacija i optimizacijom korištenja energije. To će znatno utjecati na potrošnju struje u kućanstvu, ali i povećati održivost i smanjiti bacanje hrane jer će ona duže trajati. Bacanje hrane predstavlja globalni problem – svake godine, prema nekim istraživanjima, 1,6 milijardi tona hrane ode u smeće. Prema Organizaciji Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu, da je bacanje hrane zemlja, bila bi treći najveći emiter stakleničkih plinova nakon SAD-a i Kine.

Dio svake kuhinje

Dio svake kuhinje u budućnosti nesumnjivo će biti i aparati za kavu. Ova industrija stalno svjedoči značajnoj evoluciji u inovacijama, lansiranju novih proizvoda i povećanju potražnje potrošača. Veličina tržišta aparata za kavu u ovoj godini procjenjuje se na 10,22 milijarde dolara, s tim da se očekuje da će doseći 12,31 milijardu dolara do 2029. godine. Nema boljeg od tople šalice ukusnog napitka u svako doba dana, a aparati za kavu pojednostavljuju cijeli proces.

Iako svatko ima drukčiji ukus kada je riječ o kavi, svi želimo iskusiti vrhunski okus baš svaki put. Idealno rješenje koje pruža upravo to je De‘Longhi Rivelia aparat za kavu. Njegova posebnost je u interaktivnom zaslonu u boji na kojem vas od zrna kave do šalice omiljenog napitka vode zabavne animacije u boji. Ako ujutro pijete cappuccino, a popodne se volite počastiti espressom, nema ništa lakše od toga jer Rivelia aparat može pripremiti čak 16 različitih napitaka!

image

De‘Longhi Rivelia

DE‘LONGHI

De‘Longhi Rivelia omogućuje još personaliziranije iskustvo kroz kreiranje vlastitog korisničkog profila na interaktivnom zaslonu koji potom prati dane u tjednu i vrijeme u danu u kojem pijete kavu. Drugim riječima, Rivelia pamti vašu coffee routine i prema tome prilagođava napitke vašem ukusu. Aparat omogućuje kreiranje profila za četiri korisnika pa svaki ukućanin može piti kavu po svom guštu! Na zaslonu također možete odabrati razinu mljevenja, dozu kave i temperaturu infuzije za vaš napitak, što omogućuje tehnologija Bean Adapt.

image

De‘Longhi Rivelia

DE‘LONGHI

Osim toga, inovativni sistem Bean Switch olkašava mijenjanje spremnika za zrna uz samo jedan potez. Tako možete bilo kad eksperimentirati s različitim vrstama kave.

image

De‘Longhi Rivelia

DE‘LONGHI

Ljubitelji bogate mliječne pjene s Rivelia aparatom dolaze na svoje pomoću tehnologije Lattecrema Hot. Još jedan plus je što ne morate prati ručni pjenjač mlijeka jer on to sam radi nakon svake upotrebe uz samo jedan pritisak gumba.

Samomisleće pećnice

Još 2015. su bivši Appleovi inženjeri počeli raditi na pametnoj pećnici koja bi trebala misliti umjesto vas i time olakšati pripremanje hrane, a one bi u narednim godinama trebale postati standard. Što to konkretno znači? Pećnice će imati integriranu tehnologiju koja može promijeniti temperaturu i način kuhanja na temelju bilo kojeg recepta. Dakle, odaberete recept i način kuhanja, a pećnica će prilagoditi postavke na temelju vašeg unosa. Tako ćete uvijek imati savršenu pečenku ili kolač.

image
SHUTTERSTOCK

Komunikacija aparata

Upravljanje kućanskim aparatima na daljinu, kad niste kod kuće, moguća je već i sad, a ta će se opcija u narednim godinama još više popularizirati i postati dostupnija. Brojni kuhinjski uređaji moći će komunicirati jedni s drugima, a ta komunikacija bit će toliko prirodna da ih nećemo biti svjesni. Takav fenomen zove se The Internet of Things (IoT), a obuhvaća mrežu fizičkih uređaja, vozila i drugih fizičkih objekata kojima su ugrađeni senzori, softver i mrežno povezivanje, što im omogućuje prikupljanje i dijeljenje podataka.

Pametni uređaji moći će se programirati da počnu kuhati u određeno vrijeme i zaustave kada je hrana spremna. Ova značajka je posebno korisna za zaposlene obitelji koje žele da ih topli obrok čeka kada dođu kući. Osim toga, možemo očekivati da ćemo kuhinjskim uređajima upravljati i glasom. Primjerice, moći ćete dati upute aparatu za kavu da vam pripremi omiljen napitak dok vi odmarate ili narediti perilici posuđa da počne s radom. Budućnost će svakako biti još zabavnija!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i De‘Longhi Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 12:47