Tradicionalna dalmatinska kuća

Kameno zdanje u Novigradu

Svi mirisi, zvukovi i boje djetinjstva u samo 50 kvadrata
Profil
Naziv kuće:
Kuća Kamena
Lokacija:
Novigrad Dalmatinski
Površina:
100 m2 s terasama
Dizajner:
Boris Kajmak
Kontakt:
www.kucakamena.com

• Kratki info: Tradicionalna dalmatinska kuća u zaštićenoj staroj jezgri Novigrada Dalmatinskog. Nalazi se iznad pijace s pripadajućim kaskadnim terasama i vrtom. Interijer je oko 50 četvornih metara, a još toliko pripada terasama i vrtu.

• Raspored prostorija: Glavni ulaz u posjed označen je bakrenim natpisom Kuća Kamena, inkrustriranim u prag dvorišta odnosno terase. Glavna terasa dijeli kuću od pomoćnog objekta u kojem je kupaonica. S terase se dvjema stepenicama, kroz dvostruka vrata, ulazi u prizemlje kuće. Prostor otvorenog tipa sadržava kuhinju i dnevni boravak u jednom. Dva kata odijeljena su restauriranim drvenim stepeništem i horizontalnim vratima (bukaporta) koja se otvaraju uz pomoć kolotura i kontrapiza. Prva prostorija na katu je radna soba, do nje je spavaća soba. S glavne terase silazi se i na jedan metar nižu terasu. S donje strane stepenište vodi u vrt koji nudi drugi izlaz s posjeda s kamenim lukom.

• Pet riječi koje najbolje opisuju kuću? To se ne može riječima opisati, ona je jednostavno divna…

• Što je projekt obuhvaćao? Kuća je tijekom okupacije Novigrada bila oštećena i voda je kroz krov prodrla u zidove i unutrašnjost. Počevši od statike zidova i krova pa do spašavanja starog namješta, sve je iziskivalo konzervatorsko-restauratorske radove umjesto običnog građevinskog pristupa. Koncept je vođen idejom vraćanja izgleda kući kakav je bio na početku 20. stoljeća. To je značilo i korekciju modifikacija koje su na kući izvedene u 50-im i 80-im godinama.

• Koji materijali su korišteni za gradnju? Kamen i drvo. S primjesama cigle i metala, kuća je skladna. Krov je željom, ali i konzervatorskim odredbama Ministarstva kulture pokriven kupom kanalicom, dok su izolacijski materijali u krovu, skriveni između kupe kanalice i drvenog krovišta s unutarnje strane.

• Koliko dugo je sve trajalo? Želja i oblikovanje objekata koji su oživjeli u interijeru i eksterijeru kuće, godinama… Ali od prvih radova na kući do završnih fotografija dvije i pol godine.

• Najdramatičnija faza bila je… Velika pozornost se posvećivala prošlosti kuće i ljudima koji su dio nje. Isto se nastavilo tijekom rada. Prijatelji koji su se priključili radovima su dolazili iz Njemačke, Engleske, Brazila, SAD-a… i svima je bilo važno ostati ili postati dio projekta.

• Osnovna ideja kuće? Vlasnici su htjeli vratiti ovoj kući najljepše uspomene iz djetinjstva. Budući da je vlasnik likovni umjetnik, odlučio je pripojiti arhitektonska iskustva i iskustva iz područja produkt-dizajna da bih ostvario gotovo organski umjetnički rad. Kaže, nije riječ toliko o izgledu, koliko o prenošenju doživljaja prostora. On predstavlja zvukove, mirise, okuse, temperaturu, koji su uvjetovani kućom i njezinom prošlošću, ali i geografskim koordinatama, odnosno Dalmacijom u što izvornijem obliku.

• Koje boje i materijali prevladavaju u interijeru?

Od boja, plava se pojavljuje kao poveznica. Drvenarija je izvana zelene boje, ali ipak prevladavaju drvo, kamen i bijela boja. Bijela je korištena kao oznaka za sve novo što se umetalo u staro.

• Što je na podu, a što na zidu u pojedinim prostorijama?

Pod prizemlja je od stare cigle koja se postavljala na “nož”. Pod kata je originalni drveni pod. Zidovi su ili ožbukani i oličeni ili je riječ o fugiranom kamenu. Neravnine se nisu ravnale u žbuci, nego su ostavljene zbog igre sjena pod rasvjetom. Zidovi kupaonice su napravljeni tehnikom ligadine (tehnika impregniranja žbuke trljanjem), što je tradicionalan način oblaganja podruma i gusterni. Žbuka postane vodonepropusna nakon obrade.

• Kako je organizirana rasvjeta?

Nekoliko rasvjetnih tijela u kući stare su porculanske lampe s jednostavnom staklenom kapom. Nekoliko ih je posebno dizajnirano samo za kuću, a jedno je napravljeno od svjetla s jednog starog bicikla i tekstilnog plavog kabela.

• Kako je riješeno grijanje? Na svakom katu je peć na drva.

• Dnevni boravak je osmišljen i organiziran… Nalazi se u prizemlju i spojen je s kuhinjom. Namještaj čine stara komoda s posuđem, kauč od Prostorije, stari gramofon koji je u obitelji 40 godina, te polica s knjigama od drvene građe skinute s krovne konstrukcije i starih metalnih klanfi/kopči.

• Blagovaonica i kuhinja su osmišljene i organizirane… Nalaze se u drugom dijelu prizemlja. Kuhinja je minimalna kako bi se istaknuli retro te sakrili suvremeni kuhinjski elementi. U metalni kostur L-profila s plohama od drva uklopljen je štednjak. U središnjem je prostoru emajlirana peć na drva. Uokviruju je Boschov hladnjak i prozor sa sudoperom u zidu.

• Spavaća soba je osmišljena i organizirana… U njoj je obnovljen namještaj s kraja 19. stoljeća, oštećen za vrijeme rata. Dominiraju drvo i bijele plohe.

• Kupaonica je osmišljena i organizirana… Minimalistički. Tu su male dizajnerske geste poput starog okvira u koji je uklopljeno ogledalo, od u ratu ukradene Singer šivaće mašine ostalo je postolje koje obojeno u bijelo služi kao stalak za umivaonik…

• Terasa je osmišljena i organizirana… Terasa je ključni dio ove kuće. Pod je realiziran od neobrađenih megalomanskih benkovačkih ploča. Uz debla dvije stare loze i kamenog ulaza pridodano je još nekoliko kamenih gromada koji čine “siđu”. Naravno, vanjski tuš je neizostavan… Ležaljka od perforirane multiplex ploče i metalnog okvira, još jedan od izvornih dizajnerskih komada realiziranih za ovu kuću, na donjoj je terasi.

• Postoje li neke ekstra prostorije? Na gornjem katu je “piščeva soba”, u kojoj su antikna peć na drva, stol napravljen od elemenata korištenih u procesu renoviranja, sklopivi stolac i naslonjač iz 50-ih te pisaća mašina, još jedan pozadinski zvuk djetinjstva. Na zidu je obiteljska galerija s fotografijama.

• Najdraži dio kuće i zašto? Ulazna terasa. Ona definira život u kući i specifično oblikovanje kuće.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 10:29