u posjetu

Klasični stil i suvremena rješenja: Stan od 50 kvadrata u Zagrebu koji je doživio transformaciju

 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Vodimo vas u stan u zgradi iz 1937. u zagrebačkom kvartu Donji grad, koji je preuredila ekipa iz tvrtke Izgradnja Bolanča

Rezultat ovog projekta najbolji je primjer kvalitetne i dobro planirane adaptacije s odličnom komunikacijom na relaciji investitor - izvođač radova, u ovom slučaju između Martine Škrinjaric i ekipe iz tvrtke Izgradnja Bolanča

Majstore nitko ne voli. Barem ako je suditi prema lošim iskustvima koje godinama slušamo iz prve ruke. Doslovno bismo tjednima mogli prepričavati sve kritike, nekvalitetno izvedene radove, probijanja cijena ili rokova i druge raznorazne specifične situacije u kojima su se vlasnici stanova i kuća našli prilikom (pre)uređenja svojih životnih prostora. No, isto tako smo se i mi sami - kao i naši sugovornici - u više navrata uvjerili da nisu svi majstori loši.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Najteža odluka vlasnici bila je što staviti na pod, a nakon duljeg razmišljanja odlučila se za opciju kvalitetnog laminata

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Baš kao i Martina Škrinjaric, koja je kupila stan površine 50 kvadrata u zgradi iz 1937. u zagrebačkom kvartu Donji grad, između Trga žrtava fašizma i Bauerove ulice, a njegovo preuređenje prepustila ekipi iz tvrtke Izgradnja Bolanča - iako tijekom izvođenja radova često nije ni bila u Zagrebu!

- Kada sam krenula u potragu za stanom, htjela sam se posavjetovati sa stručnom osobom. Nakon što sam vidjela savjete o renovacijama Antonija Bolanče u Jutarnjem listu, odlučila sam ga nazvati i tu je počela suradnja. Već u početku sam imala viziju kako želim da stan izgleda, raspored prostorija i dizajn. Za izradu 3D vizualizacije angažirala sam Marija Goleša te smo uz pomoć tih rendera lakše proveli idejna rješenja u stvarnost - prepričava Martina i dodaje kako je njezin zahtjev u startu bio da se pokuša što točnije odrediti troškovnik adaptacije te da se nađu najbolja rješenja što se tiče iskoristivosti prostora i grijanja/hlađenja.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Zidovi su ukrašeni grafikama hrvatskog slikara Miljenka Bengeza i umanjenim plakatom Borisa Bućana “Žar ptica” koji je Martina često viđala u gradu kao dijete

NOVO RJEŠENJE

Stan se sastojao od kuhinje, dnevne sobe, kupaonice i odvojenog toaleta te velikog hodnika, a bio je specifičan po tome što je imao samo jedan noseći zid s ventilacijskim odvodima te betonske podove s armiranim gredama, što nije uobičajeno u takvim starim zgradama, ali je dalo više mogućnosti za bolju organizaciju prostora. Tijekom adaptacije mijenjalo se apsolutno sve, od instalacija i ugradnje podnog grijanja, preko oblaganja podova laminatom, oblaganja zidova kupaonice keramikom i mozaikom do rušenja postojećih pregradnih zidova od pune opeke, otucanja žbuke i gradnje novih zidova od gips-kartonskih sistema. U konačnici je toalet premješten u kupaonicu, a kuhinja integrirana u dnevnu zonu. Također, na Bolančin prijedlog smanjena je širina hodnika kako bi se dobilo više prostora u spavaćoj sobi i kupaonici.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Sav namještaj rađen je prema nacrtima vlasnice, a posebno se to odnosi na kuhinju koja je napravljena tako da se maksimalno iskoristi prostor: gornji elementi su od iver panela bijele boje, a na zidu su velike plohe kaljenog stakla

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- U idejnom rješenju smo u više navrata mijenjali tlocrt kupaonice te smo zbog 15 cm prostora rušili stare oronule zidove kako bi dobili idealni raspored te izradili nove gips-kartonske zidove. U početku smo planirali klasično radijatorsko grijanje, ali u dogovoru s investitoricom odluka je pala na kompletno podno grijanje s uključenim digitalnim termostatima - pojašnjava Antonio Bolanča.

Što se tiče samog interijera, Martina dodaje kako je težila klasičnom stilu zbog okruženja i starosti zgrade, ali se opet nije htjela odreći suvremenih rješenja. Tako su se u hodniku i boravku ugrađivale zidne i stropne štukature različitih oblika i dimenzija prema njezinom prijedlogu, ugrađena su i sobna vrata po mjeri s ukladama i retro okvirom, dok je u kupaonici ugrađeno mutno staklo u zidu između tuš-kade i spavaće sobe kako bi se dobilo dnevno svjetlo, a vanjska je stolarija opremljena elektromotorima i roletama na daljinsko upravljanje.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Spavaća soba je jednostavno uređena s tek nužnim komadima namještaja. Boje koje u njoj prevladavaju su neutralne, a vodeći je materijal drvo

DEKORATIVNE GREDE

- Najteže je bilo odlučiti se za vrstu poda, odnosno odabrati parket, keramiku ili laminat, jer smo naginjali podnom grijanju. Na kraju sam se odlučila za jedan od najkvalitetnijih laminata ‘Quick step’ koji nije podložan oštećenjima te je dizajniran za podno grijanje. Boja laminata je svijetli orah kako bi se dobilo što više svjetla - kaže Martina, a Antonio dodaje kako su zidovi bojani pomno određenim tonovima boja, a najviše se pažnje posvetilo spojevima različitih boja u kontaktu sa štukaturama kako bi svaki detalj izgledao kao sa slike. S druge strane, na stropu spavaće sobe postavljene su tri “drvene grede” kako bi se stvorio topli ugođaj.

Kuhinja je, pak, rađena po mjeri kako bi se maksimalno iskoristio prostor: gornji elementi su od iver panela bijele boje, radna podloga jer bijeli Quartz kamen, a na zidu su velike plohe kaljenog stakla u svijetlo sivo-plavom tonu. Donji elementi su od ivera u boji tamnog drveta.

- Zidove sam ukrasila grafikom hrvatskog slikara Miljenka Bengeza i umanjenim plakatom Borisa Bućana - Žar ptica koji sam često viđala u gradu kao dijete - kaže vlasnica i prisjeća se kako tijekom izvođenja radova često nije bila u Zagrebu pa je na dnevnoj bazi kontaktirala s Antonijom, a kako bi odredili detalje oko umivaonika, visine elemenata u kupaonici, poziciju mozaika i slično, Antonio je fotografirao majstore kao statiste u određenim pozama, što za njih nije bilo ugodno iskustvo.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

NA PRAVOME MJESTU

- Ali zbog toga sve je u stanu izuzetno funkcionalno i na pravom mjestu - kaže sa smiješkom i opisuje lijepu kupaonicu obloženu keramikom svijetle krem boje s mozaikom u krem i smeđoj boji. Umivaonski ormarić je sama dizajnirala, vodeći se time da bude funkcionalan, a izrađen je od iverala u boji tamnog drveta s premazima protiv vlage. Vlasnica je točno znala što želi pa je tako velik dio namještaja u stanu rađen prema njenim nacrtima i željama, a izradila ga je tvrtka Lanix Interijeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 22:08