S LEBDEĆOM TERASOM

Kuća od kamena i drva možda je skromnog izgleda, ali pruža utočište za obitelj i tijekom najjačih planinskih oluja

 BOYSPLAYNICE/
Oblikovanjem podsjeća na povijesne planinske građevine, ali uključuje i suvremena arhitektonska načela

Malá Úpa, najviše selo u češkom planinskom lancu Krkonoše, koje leži u dolini nad kojim se uzdiže Sněžka, očarava na prvi pogled. U proljeće i ljeto privlači brojnim pješačkim i biciklističkim stazama, dok je zimi pravi magnet za turiste zahvaljujući savršeno uređenim stazama za spust i jedinstvenih pogleda na planinu Sněžku i panoramu istočnih Krkonoša. Ovo slikovito mjesto poznato je po svježem planinskom zraku s drvenim kućama i životinjama koje pasu na bogatim livadama, a upravo su povijesne planinske građevine poslužile kao inspitracija za projekt obiteljske kuće koji potpisuje češki arhitektonski studio mar.s arhitects.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/

Arhitekti su kuću projektirali za prijatelje, a koristeći stoljeće staro znanje u planini transformirali su za suvremene stambene potrebe. Rezultat je kuća koja svojim oblikom podsjeća na lokalne građevinske običaje, ali uključuje suvremena arhitektonska načela.

Forma kuće je jednostavna, izrazito izdužena, postavljena na znakovito postolje obloženo lokalnim kamenom. Volumen iznad kamene baze "odjeven" je u neobrađeno drvo, koje tijekom godine poprima srebrnasto sivu nijansu. Kako vrijeme prolazi, bijelo obojene letvice koje prekrivaju šavove između fasadnih dasaka sve se više ističu kao akcent.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/

"Ova fasada osigurava dugovječnost u uvjetima naših najviših planina", kaže arhitekt Martin Šenberger, dodajući kako je dvovodni krov prekriven crno lakiranim aluminijskim pločama, s krovnim prozorima koji su namjerno pomaknuti unatrag od zabata. Manja mansarda, okrenuta prema cesti, u cijelosti je obložena krovnim limom, dok je veća mansarda okrenuta prema pogledu i osvjetljava spavaću sobu. Prednju fasadu obložilo je drvo.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/

U zapadnom dijelu, glavni volumen kuće proširen je verandom, a inspiriran je proširenjima povijesnih koliba. Veranda je djelomično prekrivena vertikalnim letvicama u razini pročelja, a posebno je zanimljiva čelična terasa koja se nastavlja na verandu i "lebdi" iznad okolnog terena.

"Za vrijeme ekstremnih vremenskih uvjeta, kada je okolina zamagljena, a vidljivost minimalna, postaje zapovjednički most usred ništavila", opisuje.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/

Kontrast otvorenom pročelju s verandom čini pročelje okrenuto prema cesti, gdje kuća djeluje zatvorenije. Jedina istaknuta značajka na fasadi, koja se suprotstavlja metalnom krovnom prozoru, crna je ulazna čelična kutija koja štiti od izravnog utjecaja vremenskih neprilika.

Kroz ulaznu ložu posjetitelji ulaze u predprostor i nastavljaju dalje istraživati prostorije, od kojih se ističe prostrani dnevni boravak. Iz prizemlja stepenice vode u podrum s kućnim wellnessom i sportskim prostorom te u potkrovlje namijenjeno isključivo spavanju.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/

"Koncept interijera usklađen je sa skromnim karakterom kuće, s ciljem stvaranja dostojanstvenog utočišta za obitelj, osiguravajući da se svi osjećaju ugodno čak i tijekom najjačih planinskih oluja", kaže arhitekt, dodajući kako je u interijeru istaknuto drvo upotpunjeno suptilnim prigušenim bojama i pažljivo odabranim majstorskim i umjetničkim elementima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 09:33