Topla i prozračna

Kuća u Mlinima kod Dubrovnika s pogledom na morsku pučinu: Od “glave do pete” obučena u mramor

 Antonio Bokšić
Vrt je spoj zelenila i maslinika, a u unutrašnjosti je opušteni suvremeni dizajn, tipičan za kuće diljem Mediterana

Na udaljenosti od nekih 10 kilometara od Dubrovnika nalaze se Mlini, staro povijesno naselje Molina. Postoje informacije da su ladanjski mir i bogatu trpezu Dubrovčani oduvijek tražili u ovom živopisnom naselju, nekada vozeći se kočijama, a danas automobilima.

Mlini su bili i ostali mjesto susreta, ljetovanja, odmora, šetnje, rekreacije. Cijelo ovo područje bogato je otmjenim zdanjima i nadaleko je poznato da se tu uvijek tragalo za odmorom u hladovini tih istih zdanja. Gledajući iz ove perspektive, tradicija se vjerno nastavila, oblici i konture su se nešto promijenili, ali u Mlinima se i dalje poštuje ostavština luksuznih zdanja. Mi smo navratili do obitelji Dragičević, koja nam je otvorila vrata svoje Ville Ivane i pružila nam priliku da sami vidimo kako je taj poznati luksuz izgledao.

image
Gosti mogu opušteno uživati u vrtu, gdje se uz mali bazen nalaze svi detalji potrebni za savršen odmor
Antonio Bokšić
image
U prizemlju kuće smješten je prostrani dnevni boravak s blagovaonicom, dok je na istoj etaži kuhinja izrazito suvremenog izgleda. Na preostalim etažama su se smjestile sobe s kupaonicama
Antonio Bokšić
image
Antonio Bokšić

Kuća je od “glave do pete” obučena u mramor. Uz njega je korišten i dolit s primorskog područja, koji se nalazi u svim sobama i kupaonicama, a vlasnici su ga odabrali kako bi njime odali počast prirodnim materijalima, kao i tradiciji

image
Ivana i suprug osmislili su izgled interijera i bazena na terasi, a Ivana je s prijateljicom Katarinom Sabljić krenula u mali makeover vile
Antonio Bokšić
image
Antonio Bokšić
image
Antonio Bokšić

GLAVNI ADUT

Iako dolazimo s određenom idejom o tome što bi nas moglo dočekati, ipak ostajemo bez daha pri susretu s najotmjenijim dijelom kuće - beskrajnim pogledom na morsku pučinu. Sami vlasnici Ivana i Josip također nam otkrivaju da već imaju jednu vilu te da su dugo u ovom poslu pa su odlučili nastaviti u tom smjeru i izgraditi još jednu kuću za odmor.

- U početku smo se usuglasili da nam je vrhunski pogled na more jedan od glavnih aduta i upravo zato svih pet spavaćih soba ima prekrasan pogled. Uživati u pogledu se može iz većine kupaonica u kući, što je bio, kako se pokazalo, pun pogodak - kažu. Villa Ivana izgrađena je 2013. godine, a prostire se na 360 metara kvadratnih na tri etaže s impozantnih 700 metara kvadratnih okućnice, koja se sastoji samo od zelenila i maslinika. U prizemlju kuće smješten je prostrani dnevni boravak s blagovaonicom, dok je na istoj etaži kuhinja izrazito suvremenog izgleda diskretno odvojena. Na preostalim etažama su se smjestile prostrane sobe s kupaonicama i, kao što sama vlasnica kaže, sve s pogledom na nezaboravni morski prizor. Ivana nam objašnjava kako su ona i suprug osmislili izgled interijera i bazena na terasi, a prošle zime je s prijateljicom Katarinom Sabljić krenula u mali makeover vile.

image
Antonio Bokšić
image
Antonio Bokšić
image
Antonio Bokšić
image
Antonio Bokšić
image
Vlasnici su prije izgradnje odlučili da sve spavaće sobe moraju ostavljati bez daha sve one koji u njima borave
Antonio Bokšić
image
Antonio Bokšić

KOMBINACIJA STILOVA

- Dodale smo zavjese, zatim smo zamijenile tepihe, dodale naslonjače, ukrasne jastuke te elemente drveta, kako bi prostor dobio toplinu. Primjerice, komoda, koja je kombinacija drveta palisandera i metala koji se složio s dnom stolaca, je dala novu dimenziju velikom blagovaonskom stolu. Ono što nam je bilo važno zadržati jest prozračnost. Kombinacija stilova koji su prisutni kroz cijelu kuću su nešto između tradicionalnog i suvremenog. Vlasnica ističe: - Villa Ivana je ‘od glave do pete’ obučena u mramor. Dolitom s primorskog područja dali smo počast prirodnim materijalima, kao i tradiciji. Koristili smo ga i u kupaonicama, kao i u svim sobama jer smo zaljubljenici u prirodne materijale. U kombinaciji sa spomenutim mramorom bež boje stoji odabir suvremenog dizajna namještaja, ali kroz cijeli objekt se mogu naći razne varijacije na kombinacije tradicije i suvremenosti.

image
Antonio Bokšić

TRADICIJA

Vlasnici također naglašavaju da su tradiciju htjeli pratiti i u tom luksuznom kontekstu, ali su s ubacivanjem namještaja suvremenog dizajna ipak htjeli zadržati notu opuštenosti kuće za odmor na Mediteranu.

Na samom kraju bi se moglo zaključiti da navodne priče o ladanjskom miru i bogatoj trpezi u Mlinima svakako mogu svoju potvrdu pronaći u primjeru Ville Ivane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 08:13