Kuća u Sv. Ivanu Zelini koju su vlasnici uredili sami s minimalnim budžetom

Klet za vesela druženja

Nedavno nam se javila čitateljica koja je s nama podijelila radosnu vijest. Naime, ona i suprug su 2007. godine kupili klet svega 27 kilometara udaljenu od Zagreba u gradu Sveti Ivan Zelina koju su sami preuredili, a savjete, inspiracije i hrpu ideja za uređenje pronašli su na našoj web stranici. To nam je zaista izuzetno drago pa smo odlučili priču zaokružiti i s vama dragim našim čitateljima podijeliti njihovo iskustvo o uređenju kleti kako bismo vas inspirirali i potakli da se i sami upustite u slične interijerske avanture.

Kućica nije obećavala i svi su ih odgovarali od tog projekta, ali oni se nisu dali. S totalno ograničenim budžetom bili su prisiljeni sve sami napraviti. Inače, oboje rade uredske poslove i nisu imali nikakvog iskustava o gradnji kuće i uređenju, a jedini majstori koji su radili na kući bili su vodoinstalater i električar. Ništa im nije bilo teško i baš su uživali radeći na kleti, a danas uživaju u plodovima svog rada za vrijeme godišnjeg odmora i praznika. Imaju svoj vrt, a od ove godina i vinograd, i prvi put i svoje vino. Oboje su gradska djeca i sve im je novo pa uče pomalo.

No, krenimo redom. Klet su kupili kako bi za vikend mogli pobjeći iz Zagreba u kojem žive u malom stanu s troje djece, zasaditi vrt te pozvati društvo na roštiljanje i druženje. Kako je kućica bila u jako lošem stanju i bez vode, oko njezinog su uređenja imali puno posla, koji su gotovo u cijelosti obavili sami. Klet se sastoji od kamenog donjeg nivoa veličine 40 četvornih metara koji je donekle bio u dobrom stanju, iako dijelom ukopan i sa zemljanim podom te drvenog kata u potpuno ruševnom stanju. Njihova je prvotna namjera bila srediti donji nivo u koji će smjestiti kuhinjicu, dnevni boravak, toalet i spavaću sobu od 15 četvornih metara na galeriji te stvoriti osnovne uvjete kako bi se mogli družiti s prijateljima i raditi feštice. U čemu su na kraju i uspjeli.

Posla oko kuće ima uvijek pa tako ni ova nije bila izuzetak. Prvo su morali iskopati dvorište i dovesti vodu, zatim napraviti drenažu, te pojačati temelje i promijeniti krov da kuća ne kisne. Zatim su se bacili na zidanje podruma koji je suprug svakodnevno sam nakon posla gradio ciglom jer si nisu mogli priuštiti zidare. Rijetki su entuzijasti koji će se u ovakav pothvat upustiti sami, ali upornost i velika želje supružnika da ustraju u svom naumu na kraju se isplatila. Prije tri godine podrum su doveli do željenog stanja i sada u njemu redovito održavaju različite feštice, nastavlja ponosna vlasnica.

No, to je bio samo dio posla koji su uspjeli odraditi. U uređenje kata su se upustili tek prošle godine u kojem nitko nije vidio perspektivu osim njih dvoje entuzijasta. I opet, svaki su dan nakon posla jurili na klet i malo pomalo svoju kućicu za vesela druženja doveli do željenog izgleda. Prvo su promijenili prozore, zatim sve obukli u knauf, bacili se na postavljanje parketa, brušenje greda, pretvaranja tavana u galeriju te zidanja kupaonice, doslovno dio po dio. S time da je suprug u kleti prvi put lijepio kupaonske pločice. Kuhinju su također sami izradili. Muž je prekrojio korpuse od stare odbačene kuhinje, a supruga je od starog ormara izrađenog od jele napravila kuhinjske fronte. Dio namještaja su pronašli na Njuškalu, dok su krevet, klupicu ispod prozora i kupaonski ormarić napravili od starih greda koje su skinuli sa štale koju su dobili zajedno s kućicom. Ovaj obiteljski projekt je vrlo lijep primjer da se i s malo novca čovjek možete stvoriti mjesto za odmor i uživanje. Pogledajte što su sami stvorili i javite nam što mislite.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 13:17