Inovacija

Living Unit kabina iz slovenskog studija OFIS Arhitekti

Rješenje za stanovanje na svim vrstama terena i u svim klimatskim uvjetima

Tim arhitekata i inženjera predvođen slovenskom tvrtkom OFIS Arhitekti dizajnirala je drvenu modularnu kabinu Living Unit čija je izgradnja moguća na raznim lokacijama, terenima ili klimatskim područjima.

Riječ je o suradnji arhitektonskih studija OFIS, C+C i C28, inženjera iz tvrtke AKT te izvođača radova Permiz čiji su radnici izgradili prototip. Rezultat je to dugogodišnjeg proučavanja mogućnosti stanovanja u malim prostorima u ekstremnom okruženju.

Living Unit zamišljena je kao fleksibilan koncept čiji se moduli mogu međusobno kombinirati u različite konfiguracije i tako činiti kuće za odmor, kućice na stablu ili, pak, jednostavna skloništa, i to privremeno ili dugoročno. Moduli se pritom prema želji korisnika mogu povezivati vertikalno i horizontalno, a male dimenzije svake kabine omogućuju prilično jednostavan transport.

Osnovni modul je širok 2,5 metara, dug 4,5 metara i visok 2,7 metara. Projektiran je tako da može funkcionirati kao zasebna funkcionalna cjelina u koju stanu krevet za dvoje, mala kuhinja sa stolom i stolicama, ormar i kupaonica, no ako je potrebno povećati prostor, lako se spoje dodatni moduli.

Living Unit izrađena je od drva te ojačana pločama od iverice s obje strane, a kabina može biti pričvršćena uz tlo čeličnim osiguračima ili uz pomoć betonskih kubusa. Izgled interijera i eksterijera može se i prilagoditi prema željama kupca, no cilj je promicati upotrebu drva kao ekološkog materijala.

Ovaj projekt nastavlja niz sličnih projekata iz studija OFIS Arhitekti, poput planinarskog skloništa izgrađenog na slovenskoj planini Kamnik.

Više informacija potražite na OFIS Arhitekti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:13