NIŠTA JOJ NE FALI

Mala montažna kuća od 42 kvadrata. Vlasnici je napravili sami i potrošili oko 80 000 eura

 Simon Devitt
Primarna formalna gesta je stvaranje visokih stropova s bačvastim svodom unutar svakog modula

Studio House kompaktna je kuća s jednom spavaćom sobom i projekt je koji istražuje život u malim, pristupačnim i održivim prostorima. Sa samo 42 metra četvorna kuća je po prirodi slična studio apartmanu. No, iako mala, projektirana je da odgovara svrsi, udoban dom za par koji im omogućuje visok stupanj udobnosti za život bez potrebe za kompromisom.

image
Simon Devitt
image
Simon Devitt
image
Simon Devitt

Izgradili su je vlasnici koji su inače arhitekti u studiju William Samuels Archiects s proračunom od 82 650 eura, Studio House je izgrađen na zakupljenom zemljištu, čime se eliminiraju početni troškovi povezani s kupnjom prostora za izgradnju. Slijedom toga, kuća je trebala biti mobilna, što joj je omogućilo lako premještanje nakon završetka najma, što je govorilo o fizičkim ograničenjima kuće. Stoga je razvijeno niz međusobno povezanih modula koji se mogu ukloniti iz temelja i pojedinačno premjestiti, svaki unutar maksimalnih dimenzija prikolice.

Kako bi se stvorio veći osjećaj volumena unutar uskih modula, oni su spojeni preko otvorenog plana, gdje se svaki funkcionalni prostor unutar doma povezuje s većim povezanim središnjim područjem, što rezultira nizom prostora sa zajedničkim volumenima. Ako je potrebno, naknadno se mogu dodati dodatni moduli za dodavanje spavaćih soba, radnih prostora ili drugih područja. Kuća u svom sadašnjem obliku nipošto nije gotova cjelina, već je ona manifestacija potreba ovog trenutka u vremenu i vjerojatno će rasti i razvijati se kako se te potrebe mijenjaju.

image
Simon Devitt
image
Simon Devitt
image
Simon Devitt

Primarna formalna gesta je stvaranje visokih stropova s bačvastim svodom unutar svakog modula. Zakrivljeni prozori velikog formata na krajevima svake bačve unose svjetlost i pružaju pogled prema krošnjama drveća, dok istovremeno održavaju osjećaj privatnosti od susjeda. Prozorski okviri skriveni su unutar zidne šupljine, stvarajući dojam praznine ili otvora na kraju svakog svoda. Potkrovlje iznad kupaonice pruža sekundarni životni prostor u srcu bačvastog svoda, udobnu čitaonicu sa zapanjujućim pogledom. Odabrani su prirodni materijali gdje god je to bilo moguće, a u ovom projektu nije korištena boja.

image
Simon Devitt
image
Simon Devitt
image
William Samuels Architects

Iako mala, Studio House pokušava se uhvatiti u koštac s nekim velikim idejama. Kao istraživanje pristupačnog puta do vlasništva kuće, održivijeg pristupa gradnji i svjedočanstvo pogodnosti za život u manjim prostorima, kuća služi kao model za alternativni način življenja i kao radikalan odmak u načinu na koji razmišljamo o "domu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 15:01