Prodaje se ...

Massaro House, projekt slavnog američkog arhitekta Franka Lloyda Wrighta

 

Otok Petra je privatni otok koji se nalazi oko 75 kilometara sjeverno od grada New Yorka, a na kojem se nalazi Massaro House, projekt slavnog američkog arhitekta Franka Lloyda Wrighta i prodaje se za vrtoglavih 14,9 milijuna američkih dolara.

Otok se nalazi u središtu jezera Mahopac i udaljen je tek 15 minuta vožnje helikopterom od Manhattana. Na zapadnom rubu otoka tijekom 2000-ih sagrađena je modernistička građevina, poznata pod nazivom Massaro House na temelju posljednjih crteža arhitekta koji je 1950. godine osmislio projekt izgradnje cijelog otoka.





No, samo je zgrada od 111,5 četvornih metara zaista sagrađena zbog financijskih ograničenja tadašnjeg vlasnika. Kuću sa sedam spavaćih soba pridržavaju golemi kameni stupovi, budući da se jednim svojim dijelom građevina proteže i iznad samo jezera. Veliki prozori postavljeni su na gotovo svim stranama zgrade kako bi u prostor prodiralo što više prirodnog svjetla, a središnji dio dodatno osvjetljava svjetlarnik. Kamene gromade svojstvene za teren otoka uklopljene su u interijer u kojim dominiraju velike površine betona i mahagonija. Iako je sagrađena na temelju Wrightovih nacrta, fondacija koja nadzire ostavštinu ovog arhitekta odbila je priznati kuću Massaro kao njegovo djelo.




Izvor: Dezeen

Foto: Chilton and Chadwick

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 06:38