U POSJETU

Moderan apartman na Murteru

 Saša Ćetković

Mjesto za odmor hrvatsko-ruskog para. Prostor površine 65 kvadrata uređivala je dizajnerica Tina Kurpez, a ideja je bila što je više moguće koristiti hrvatske proizvode, od namještaja izrađenog po mjeri do sofa.

Ovaj tjedan vodimo vas u moderno uređen apartman na Murteru veličine 65 četvornih metara koji su vlasnici, inače hrvatsko-ruski par koji se nakon više godina provedenih u inozemstvu doselio natrag u Hrvatsku, uredili isključivo za svoje potrebe. U tome im je pomogla dizajnerica interijera Tina Kurpez iz Studija Karas.

image
Saša Ćetković

image
Saša Ćetković

- Nakon što sam im osmislila interijer stana u Zagrebu, vlasnici su me odlučili angažirati ponovo za uređenje apartmana za odmor. Kada sam krenula raditi na projektu uređenja, apartman je građevinski u potpunosti bio dovršen. Takva situacija ograničava mogućnosti osmišljavanja koncepta jer pokušavam pronaći rješenja koja će se maksimalno uklopiti u zatečeno stanje. Iako sam pokušala iskoristiti postojeću strujnu instalaciju, na kraju smo se ipak odlučili za manje preinake i za izradu spuštenog stropa u nekim zonama kako bi dobili što kvalitetniju organizaciju rasvjete s obzirom na novi koncept apartmana - priča dizajnerica Tina Kurpez i ističe kako je već na prvom razgovoru s vlasnicima odlučeno da u konačnici žele dobiti suvremen i ugodan interijer svijetlih tonova u dnevnoj zoni te tamnijih tonova u spavaonicama.

image
Saša Ćetković

image
Saša Ćetković

KLJUČNI KOMADI

Apartman se inače sastoji od dnevnog boravka s kuhinjom i blagovaonicom te od dvije spavaonice i kupaonice. Sav namještaj je nov.

- Ideja je bila koristiti što je više moguće hrvatske proizvode. Tako je gotovo sav namještaj kojim je stan opremljen rađen po mjeri u stolariji Inros, a ključni komadi namještaja poput trosjeda i blagovaonskih stolaca Prostorijin su proizvod. Kreveti su kupljeni u Perfecti, a nekoliko dekorativnih komada, kao i tepisi, u Gnijezdu te rasvjeta u Noxu - otkriva dizajnerica i nastavlja kako centralnim dijelom apartmana dominira staklena stijena s terasom s koje se otvara izniman pogled na Kornate.

- Pogled me na prvu oduševio pa smo se složili da je to moment oko kojeg želimo organizirati cijeli interijer. Tako je sjedeća garnitura orijentirana upravo tako da se odmarajući na njoj cijelo vrijeme uživa u pogledu. Prostor za TV je zato manji, ali funkcionalan s interesantnom drvenom komodom nabavljenom u Gnijezdu - opisuje Tina Kurpez i dodaje da je kuhinja rađena po mjeri u stolariji Inros, kao i ostali komadi namještaja koji su posebno osmišljeni za ovaj apartman.

image
Saša Ćetković

SUPROTNOSTI

- U kuhinji smo koristili neutralne, mirne i hladne tonove, čemu je suprotstavljen topao drveni stol na prozračnim staklenim nogama te ugodni Prostorijini stolci u tkanini boje petroleja koja je u ovom konceptu došla do izražaja. Dekorativne visilice strast su vlasnice, što znam i iz naših ranijih zajedničkih projekata. Za ovaj smo se složile da je dizajnerska lampa Spokes proizvođača Foscarini idealan odabir za poziciju iznad blagovaonskog stola. Lampa interesantne boje senfa ujedno je izuzetno prozračna i lagana, što karakterom odgovara prostoru koji smo zamislili, a opet izuzetno dekorativna i dominanta u večernjim satima zbog šara koje na stropu i zidovima stvara sama konstrukcija lampe - govori.

image
Saša Ćetković

image
Saša Ćetković

Kako bi se maksimalno iskoristio izniman pogled na Kornate, centralnim dijelom apartmana dominira staklena stijena s terasom, a i sjedeća je garnitura orijentirana na tu stranu

image
Saša Ćetković

image
Saša Ćetković

Nadalje, ormar u ulaznom prostoru sa sadržajima nužnim za odlaganje korespondira formom i materijalom s radnim prostorom i ormarom koji se nalazi u dnevnoj sobi. Kako vlasnici nisu fizički vezani za radno mjesto što koriste za brojna putovanja, u ovom utočištu uvjet je bio malen, ali funkcionalan radni prostor. Glavna spavaonica, pak, opremljena je klasičnim, ugodnim, tapeciranim krevetom s lanenim zastorima i lanenom posteljinom, prozračnim materijalom idealnim za korištenje tijekom ljeta.

image
Saša Ćetković

Osim glavne spavaonice, namijenjene vlasnicima, tu je još jedna soba, u kojoj se dva kreveta mogu jednostavno spojiti na sredini sobe i koristiti kao veliki bračni krevet, a mogu se koristiti i zasebno. Istom prostorijom dominira fotografija Saše Ćetkovića te dvije retro dekorativne lampe

image
Saša Ćetković

image
Saša Ćetković

ZA GOSTE

Osim glavne spavaće sobe ovdje se nalazi i spavaća soba za goste.
- Organizirala sam je tako da se dva kreveta jednostavno mogu spojiti na sredini sobe i koristiti kao veliki bračni krevet ili pak odvojiti i koristiti svaki zasebno. Sobom dominira prekrasna fotografija Saše Ćetković te dvije retro dekorativne lampe kupljene u Gnijezdu s potpuno gibljivim glavama. Tako se lampe mogu koristiti za čitanje ili se pak svjetlom može kreirati intimna atmosfera ako se lampe usmjere prema zidu - otkriva dizajnerica.

Više na: www.studiokaras.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 19:37