JEDINSTVENI PRIMJER

MODERNA TEHNOLOGIJA I DIZAJN U SLUŽBI ZNANJA Obnova Velike predavaonice FKIT-a u Zagrebu

Projekt potpisuje tim WEnter studija koji je inspiraciju pronašao u apstraktnom prikazu “živućeg organizma”

Gotovo stoljeće stara Velika predavaonica Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije nedavno je dobila sasvim novo ruho, a svečano je otvorena u povodu proslave 98. obljetnice te obrazovne ustanove.

Dizajn potpisuje WEnter studio, a kako su objasnili, inspirirala ih je tvorba apstraktnog prikaza “živućeg organizma”, koji se savršeno prilagođava potrebama i budućim informatičkim inovacijama, a fokus projektnog zadatka zasnovan je na tri aspekta: funkcionalnosti, estetici i konkurentnosti.

Ulaskom u prostoriju pogled “krade” apstraktna rasvjetna instalacija DNK strukture, a priča se nastavlja na zidovima, gdje se kao grafički prikazi pojavljuju četiri glavne baze centralne niti DNK spirale adenin, gvanin, citozin i timin u koje su integrirane vješalice. Sjedeća mjesta označena su aplikacijama sa svim poznatim elementima periodnog sustava.

PROHODNOST

- Glavni projektni zadatak bio je učiniti bolju prohodnost između redova kaskada. Uz dužinu redova od 20 metara, i samo dva prolaza lijevo i desno, odlučili smo centralno otvoriti još jedno stubište. S obzirom na ograničeni budžet, morali smo intervenirati na postojećoj čeličnoj potkonstrukciji i rezati klupe sukladno otvoru, što se pokazalo i kao najzahtjevniji dio projekta - navodi Antonia Deda, projektantica dizajnerica iz tima WEnter studia.

Postojeće drvene masivne klupe zadržane su jer su bile u dobrom stanju, prebrušene su i obojene u sivu. Obnovljena je i konstrukcija za velike ploče u koju je integrirana pametna ploča, a klasične zelene školske ploče zamijenjene su crnima.

- Posebnim stolarsko bravarskim radovima cijela konstrukcija dodatno je učvršćena, postojeći radni stolovi nisu zadovoljavali današnje standarde, a radna ploha je povećana - napominje Deda.

No, ovdje nije riječ samo o estetskom zahvatu, što pokazuje činjenica da je predavaonica sasvim informatizirana. Tu je oprema za videokonferencije i WiFi signal, a postavljanjem interaktivne školske ploče, 66 radnih stolova s ugrađenim laptopima i sprovedenim priključcima za ostalih 57 sjedećih mjesta, ovaj je “živući organizam” dobio mozak i omogućio timski rad studenata i predavača.

MULTIMEDIJA

- Ova moderna predavaonica studentima uz sve standardne multimedijske sadržaje omogućava pristup jedinstvenoj tehnologiji edukacije na virtualnim HPLC i GC sustavima ključnim za mnoge kemijske i srodne industrije, koji su instalirani na 66 prijenosnih računala. Softver, koji zamjenjuje instrumente, čija pojedinačna cijena prelazi milijun kuna, vrijedna je donacija, a simulira kontrolu kvalitete lijekova, namirnica, okoliša i mnogo šire te priprema studente za bolju konkurentnost na tržištu rada.

Poradili smo i na dizajnu prostora kako bi on studentima bio stimulativan za učenje, poticao kreativnost i bio ugodan za boravak, čime smo dobili zaokruženu cjelinu - istaknuo je Tomislav Bolanča, dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Foto: Sandra Šimunović/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 23:59