PROMIŠLJEN, FUNKCIONALAN I ESTETSKI

Multifunkcionalna rješenja u zagrebačkom stančiću od samo 37 kvadrata

Mračan i zapušten stančić u zgradi iz 1936. doživio je toliko preinaka da se njegov vlasnik, producent Viktor Drago, šali kako nije bila riječ o adaptaciji, nego o novogradnji unutar starogradnje. Vodimo vas tamo!

Viktora Dragu znamo već dugo i svaki put kad nam natukne da je uredio ili tek uređuje neki prostor, razveselimo se jer znamo da je zaista kreativan kako u drugim segmentima svog života i posla tako i u uređenju interijera. Kad smo radili jedno božićno snimanje, gotovo ni iz čega na licu je mjesta, u nekoliko minuta, samo materijalom koji je našao u obližnjoj šumi i sitnicama iz svoje kuće napravio maštovite dekoracije i instalacije za blagdane. Njegovi interijeri uvijek izgledaju nekako moćno, gotovo luksuzno, ali iza toga stoji promišljena igra elementima koji nisu uvijek skupi. Za početak, pitamo Viktora kako je počela priča s ovim stanom.

- Kupio sam ga neplanski, zbog dobre pozicije u zagrebačkom kvartu Maksimir. Javio mi se poznanik koji je prodavao stan i nisam previše razmišljao. Zgrada je iz 1936. godine. Iako je dobro održavana, poslije sam, nažalost, otkrio da nema vanjske fasade ni izolacije na svim stranama građevine.

Pomični otok

Kad je kuhinja zatvorena, odnosno natkrivena otokom, prostor djeluje gotovo strogo. Pomicanjem površine stola (otoka) i otvaranjem zidne stijene kutak se pretvara u funkcionalnu kuhinju

Bio je to malen, mračan stančić, prepoznatljivog mirisa ustajale stolarije i parketa te zidova koji su upili mirise prethodnog razdoblja i njegovih stanara - prisjeća se Drago i nakon kraće pauze zaključuje kako je zapravo sagradio novi stan, u potpunosti.

- Ovo je novogradnja, smještena u staru zgradu, ha-ha. Od vanjske fasade u pojasu mog kata, s izolacijom, do podne izolacije. Kompletno su obnovljene sve instalacije, kako strujne tako i toplinske, vertikala u toaletu, ma apsolutno sve. Tek tada sam krenuo u uređenje stana. Srušeni su svi zidovi i dobiven je jedan cjelovit prostor. Posebno sam ponosan na noseću betonsku gredu koja dijeli stan na dva dijela i ostala je vidljiva u novom izdanju - ističe Viktor Drago, a nas zanima koja je osnovna ideja stana.

- Svi moji prostori, generalno, moraju zadovoljiti osnovne uporabne i funkcionalne zakonitosti stanovanja. Sam dojam uvijek je na rubu toplog-hladnog. Već samom promjenom nekoliko detalja, kao što su izbor fotografija na zidu, viseća lampa ili luster, fotelja ili prostirka na krevetu, ovo može biti tipično muški ili, pak, sofisticirano ženski stan - ističe Drago i dodaje kako je njegov imperativ monumentalna jednostavnost, toplina i neizbježna fotogeničnost prostora.

Recept za uspjeh

Dobri komadi nikad nisu oni koje možete kupiti u mas-market trgovinama. Glavna vodilja uređenja nikad ne smije biti budžet, nego osobnost, smatra Viktor Drago

Dnevni boravak je ujedno radni prostor s bibliotekom i stolom na rasklapanje koji se diže i spušta prema potrebi. Polica je rađena po mjeri, a udobni trosjed dovoljno je velik da se na njemu može i prespavati. Rasvjeta je postavljena tako da mijenja dojam prostora na desetak različitih načina. Dnevni boravak se pretvara u blagovaonicu pomicanjem kuhinjskog otoka.

- Klizni šank ili kuhinjski otok zapravo nije na prvi dojam ni jedno, ni drugo, a prema potrebi može biti oboje. Multifunkcionalnost je osnovna osobina manjih prostora. Kad je kuhinja zatvorena, odnosno natkrivena otokom, dojam je poslovan, gotovo strog. No, pomicanjem površine stola i otvaranjem zidne stijene prostor se pretvara u kuhinju - priča naš sugovornik dok nas vodi prema spavaćoj sobi. Ona je lišena svih detalja, no istodobno skriva osam ormara, skrivenih polica i prostora za skladištenje. Zidna stijena bijele boje ujedno je ekran projektora koji je skriven u nadglavlju kreveta. Teški baršunasti zastori daju prostoru mekoću i toplinu. Zanimljivo je da su svi elementi u ovom stanu, osim kauča i stolica, rađeni po mjeri pa se Viktor šali kako je stan praktički nemoguće preseliti.

Sad me vidiš, sad me ne vidiš!

Dnevni boravak s bibliotekom može postati i radni kutak zahvaljujući stolu na rasklapanje koji se diže i spušta prema potrebi

Pitali smo ga koji su njegovi savjeti za low cost uređenje interijera.

- Dobri komadi nikad nisu oni koje možete kupiti u mas-market trgovinama. To je moje osnovno pravilo. Ako može imati bilo tko i kupljeno je novcem, nebitno je. Treba smanjiti detalje, smanjiti kaos, dopustiti prostoru ili lokaciji da budu smjernica. Glavna vodilja nikad ne smije biti budžet, nego osobnost - zaključio je Viktor Drago.

Više funkcija

Spavaća soba skriva osam ormara, skrivene police i prostore za skladištenje.Teški baršunasti zastori daju prostoru mekoću i toplinu, a umjetničke fotografije karakter

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 05:21