Restoran ZOI

Nekadašnje odaje cara Dioklecijana postale su šik restoran

Split je nedavno postao bogatiji za još jedan gastronomski dragulj.

Naime, dio južnog zida Dioklecijanove palače u kojoj su se nalazile nekadašnje careve odaje naselio je restoran ZOI (grčka riječ za život), koji kombinira autentičnu mješavinu bogate mediteranske kuhinje od istoka prema zapadu s okusima tradicije. Koliko je bitno spojiti lijepi interijer i ukusnu hranu, a u ovom slučaju i povijest, najbolje svjedoči ovaj novootvoreni restoran.

Za projekt interijera bio je zadužen već provjereni tim arhitekata i dizajnera iz studija Stairwell&Loft, na čijemu je čelu dizajner interijera Boran Petljak i mladi prvostupnik arhitekture Neven Vlahović.

- Uz životnost rive koja predstavlja uvod u atmosferu restorana, ciljano je istaknut osjećaj jednostavnosti po kojoj je poznat ovaj studio, kako bi se osigurao osjećaj udobnosti. Ovakav iskren pristup jasno je vidljiv već s pročelja restorana, gdje posjetitelje dočekuju stara masivna drvena vrata i kamene stepenice s velikim metalnim simbolom cvijeta života na vrhu, kao zaštitnim znakom restorana - objašnjava ovaj kreativni dvojac i dodaje kako je interijer zapravo zamišljen tako da prekine konvencije postojeće zgrade i da se suprotstavi grubim linijama kamenih zidina.

- Kod projektiranja interijera naglasak smo stavili na neprocjenjivu vrijednost ovog prostora, višestoljetni kameni zid Dioklecijanove palače koji se proteže duž cijelog restorana kao i terase. Pritom smo nastojali odati priznanje svim carstvima koja su tijekom burne povijesti proharala kroz Split - objašnjavaju i dodaju kako je kazetni strop s bogatim profilacijama i ornamentima nadahnut najranijim sačuvanim primjerima ukrašavanja stropova antičkih Grka i Rimljana. Stropna rasvjeta od keramičkih tanjura ručno je izrađena posebno za ZOI u radionici starih majstora na Siciliji, a inspirirana je rimskim keramičkim posudama za juhu.

Parket u mađarskom povijesnom stilu unosi u prostor duh vremena Austrougarskog Carstva, dok je za pod i oblogu bara odabran crno bijeli mozaik, sveprisutan u palačama Rimskog Carstva. Stilska profilirana drvena pregrada između restorana i kuhinje u francuskom je stilu, u skladu s arhitekturom koja je prisutna i na glavnom trgu neposredno ispred Dioklecijanove palače, kao utjecaj Napoleonove vladavine u 18. stoljeću. Stolovi od Bianco Carrara mramora na drvenim nogama koje su za ZOI tokarili domaći majstori, nadahnuti su stolovima u trikliniju, carskoj blagovaonici u kojoj je bogatim Rimljanima hrana posluživana na mramornom stolu izravno bez tanjura i pribora.

- Jako smo ponosni na prostor ženskog toaleta smješten u izdubljenoj niši unutar Dioklecijanova zida. Tijekom Austrougarskog Carstva u 18. stoljeću građani Splita su iskopali ove rupe u zidinama kako bi poslužili kao toaleti, sve do dolaska cara Franje Josipa koji je dekretom 1864. godine osnovao prvi konzervatorski ured kako bi očuvao i zaštitio Dioklecijanovo naslijeđe - otkrivaju.

Od suvremenih elemenata i materijala u ovom projektu korišten je cementni pod te kombinacija dvaju prepoznatljivih dizajnerskih stolaca, kao i unutarnje stepenice za pristup terasi, izrađene od čelika u kombinaciji s drvenim gazištima i staklenom ogradom.

- Restoran ZOI je mjesto za istraživanje svijeta osjetila. Mjesto gdje se arhitektura, glazba, razgovori i zvukovi grada isprepliću dok gosti udobno uživaju na terasi sa zadivljujućim pogledom na gradsku luku, uz čašu rijetkog vina i uz nježne dodire blagog ljetnog povjetarca - zaključuju.

Foto: Duško Vlahović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:44