moderna arhitektura

Neodoljiv pogled na more i plažu...

Zamislite svako jutro buđenje s pogledom na obalu, predivno plavetnilo neba i šum valova.

Ovaj put nije riječ o Jadranskoj obali, nego o obalama Libanona gdje je izgrađen kompleks kuća koje su savršen primjer kako se izložiti prirodi. Na ovim kućama možete vidjeti zanimljivo rješenje koje dopuštaju pravu dozu izloženosti elementima - s velikim drvenim kapcima koje se u potpunosti može sklopiti, kao i velikim staklenama stijenama koje se mogu otvoriti kako bi se pustio povjetarac u interijer kuće postignuta je željena prozračnost.


Četiri takve obiteljske kuće izgrađene su u Amsheet regiji Libanona i projekt potpisuje arhitektonska tvrtka Hashim Sarkis Studios iz Beiruta koja je zamislila ovaj projekt kao niz kuća "urezanih" u krajolik.



Svaka zgrada ima čvrstu osnovu u kojoj se nalaze prostori za boravak tijekom dana. Budući da se kuća nalazi na padini tim se dijelom kuće rješava problem nagiba i gradi svojevrstan toranj u kojem su smještene prostorije za spavanje i natkrovljena terasa. Dvostruki zidovi štite od vlage i dodatni su potporanjci cijeloj strukturi. Unutrašnjost je prostrana i svijetla, čemu pomažu velike staklene stijene koje se ponavljaju i u prizemlju.



Izvor: Dezeen

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 12:34