Top model

Nova mobilna kuća o kojoj svi pričaju: Inspirirana japanskim stilom, toliko je mala da nema ni krevet, ali zato izgledom oduševljava

 TINY HOUSE BALUCHON/

Izolacija kuće Bonzai je mješavina pamuka, konoplje i lana, a s vanjske strane kuće pričvršćene su ljestve koje omogućuju pristup kompaktnoj krovnoj terasi.

Najnoviji model francuske tvrtke Baluchon vrlo je malen, čak i za standardne male kuće: dugačak je samo 4,5 metara. Dizajn, izvana i iznutra, u potpunosti je inspiriran Japanom, odnosno njihovom filozofijom stanogradnje i uštede prostora.

Riječ je o mobilnoj kućici imena Bonzai, lako prenosivoj, upotpunjenoj modernim, tzv. pametnim dizajnom. Temelji se na dvo-osovinskoj prikolici, ukrašenoj crvenim cedrom, s aluminijskim krovom i smrekom u interijeru.

image
TINY HOUSE BALUCHON/
image
TINY HOUSE BALUCHON/

Izolacija kuće mješavina je pamuka, konoplje i lana, a s vanjske strane kuće pričvršćene su ljestve koje omogućuju pristup kompaktnoj krovnoj terasi.

S obzirom na to da je kuća mala, Baluchon je morao biti kreativan kada je interijer u pitanju.

image
TINY HOUSE BALUCHON/

Na primjer, ulazna točka kuće je kupaonica, koja je vrlo jednostavna: sadrži tuš i WC. Odmah do kupaonice nalazi se kuhinja koja je također vrlo kompaktna, ima sudoper i štednjak s dva plamenika te hladnjak. Čini se jednostavno, ali kuhinja u ovoj maloj kući zapravo ima više prostora za pohranu nego što biste očekivali: uključujući ladicu i stol na izvlačenje.

image
TINY HOUSE BALUCHON/
image
TINY HOUSE BALUCHON/

Klizna vrata u stilu Shoji omogućuju pristup glavnoj i jedinoj prostoriji u kući, koja služi kao višenamjenski dnevni boravak. Ima podne ladice, ormariće, blagovaonski stol koji se otvara po potrebi, zatim police i peć na drva.

image
TINY HOUSE BALUCHON/

Osim toga, zvuči nevjerojatno, ali ova soba sadrži čak i kućno kino. Međutim, u Bonzai kući nema spavaće sobe ni kauča. Umjesto toga, kada dođe vrijeme za spavanje, vlasnik jednostavno razmota futon (tradicionalni japanski jastuk za spavanje), koji se pospremi kada se ne koristi.

image
TINY HOUSE BALUCHON/
image
TINY HOUSE BALUCHON/

Bonzai je izgrađen radi lakšeg putovanja i vlasniku služi kao glavni dom dok putuje po Engleskoj. Točna cijena ovog modela nije poznata, iako se kućice ovog brenda uglavnom prodaju od 80.000 eura pa naviše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 13:53