Sklad arhitekture i prirode

Nova zgrada Nogometnog saveza Slovenije

PROFIL

PROJEKT: zgrada Nogometnog saveza Slovenije
LOKACIJA: Brdo kod Kranja, Slovenija
IZVEDBA: 2014-2016
PROJEKT: 2012-2014
INVESTITOR: Nogometni savez Slovenije
AUTORI: Lena Krušec, Tomaž Krušec, Vid Kurinčič
SURADNICI: Ognen Arsov, Nina Bobinac, Jurij Nemec
KRAJOBRAZNA ARHITEKTURA: Studio AKKA
FOTOGRAFIJE: Miran Kambič

Iako se nije kvalificirala na Europsko nogometno prvenstvo u Francuskoj, Slovenija nastavlja s ulaganjem u promociju nogometa.

Arhitektonski ured Arhitektura Krušec potpisuje projekt novog središta Nogometnog saveza Slovenije na Brdu kod Kranja koji se prostire na 1.220 četvornih metara. Zgrada "U" oblika okrenuta je jednom stranom prema sportskim terenima, a drugom ka šumi na kojoj se nalaze i najatraktivniji prostori centra.

Centralnim djelom zgrade dominira kružni atrij s tri drveta. Ovaj atraktivan prostor u staklu vidljiv je i iz samog ulaza kao i svih drugih dijelova zgrade.

Zgrada sjedišta NZS zamišljena je kao svojevrsni opservatorij prirode, budući da su svi uredi smješteni na vanjskom rubu volumena zgrade. Na taj način korisnici imaju izravan i najbolji kontakt s okolinom preko potpuno ostakljenog pročelja. Za razliku od ureda, zajedničke prostorije i hodnici postavljeni su oko zelenog zakrivljenog atrija i imaju direktan pogled na okolne Alpe s prvog kata.

Fasadna opna umetnuta je između horizontalne geometrije betonske ploče i naglašena aluminijskim vertikalama koje su jasan odraz konstrukcije, a najjasnije se vide na južnom krilu fasade. Vertikale Vierendeel nosača, visine tri metra, postavljeni su tako da svojim rasporedom podsjećaju na raspored stabala u šumi. Iz ovog rasporeda i rasporeda prozora, nastala je fasada koja se odlično uklopila u okolinu.

Svedeni interijer realiziran je pretežno u bijeloj boji s drvenim detaljima i crnim rasvjetnim tijelima koji u prostor unose dinamiku.

Foto: Miran Kambič

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:17