Bajkovita atmosfera

Novi dom četveročlane obitelji: Stan od 47 m2 uređen kao seoska kuća, ali vrhunski

 OLGA SHANGINA/
Kako su dizajneri donijeli vikendicu i pomalo bajkovitu atmosferu u svoj stan u zgradi iz 80.-ih

Dizajneri Antonio Korneev i Katerina Blokhina žive u stalnom pokretu, lako mijenjaju stanove i kuće, a u 2021. su se, kako kaže Antonio, tri puta selili. “U proljeće i ljeto živjeli smo na selu i jako nam se svidjelo. Zatim smo prodali kuću, ali san o seoskom životu je ostao. A onda smo odlučili pokušati prenijeti seosku atmosferu u naš novi stan. Mislim da smo uspjeli.” U prostranom, svijetlom i pomalo bajkovitom stanu, nekadašnji prostor je neprepoznatljiv, iako ima sve znakove stanovanja iz 80.-ih: niske stropove, malenu kuhinju. Stan je zapravo vrlo ugodan, iako je ipak premalen za obitelj s dvoje djece.

image
OLGA SHANGINA/
image
OLGA SHANGINA/
image
OLGA SHANGINA/

DNEVNA SOBA

Interijer se, kako kažu autori, razvijao sam od sebe. Očistili su podove - otvorile su se divne daske, preostalo ih je samo pobrusiti i pobojati. Nakon što su pod i zidovi postali bijeli, pojavila se ideja da se u stan uvuče duh seoske kuće. Stari kredenc, kupljen prije deset godina, preselio se iz prodane kuće u stan, dodan mu je masivni stol od punog oraha, također starinski. Ovi predmeti, zapravo preveliki za stan, obaraju ljestvicu: oko se nehotice zalijepi za njih i više ne pokušava procijeniti ni veličinu prostorije ni visinu stropa, koja je ovdje, očekivano, 2,50 m. S druge strane, u dnevnom boravku minimalno je namještaja, samo najnužnije, iako služi kao blagovaonica, radna soba, pa čak i igraonica. Viseća stolica, također je preseljena ovdje iz kuće. Djeca vise na njoj od jutra do večeri, ljuljaju se, skaču, penju se. “Jedna od naših najboljih akvizicija svih vremena,” komentira Antonio. Fotelja također privlači pažnju: gosti se u njoj slikaju, jer ispred nje je ogromno ogledalo u rezbarenom okviru, s druge strane je rezbareni portal, a okvir je spektakularan.

image
OLGA SHANGINA/
image
OLGA SHANGINA/
image
OLGA SHANGINA/

Seosku atmosferu dnevnoj sobi ne daje samo mala zbirka lopatica za kruh i švedski stol, već i etnički predmeti, na prvi pogled - azijski. Antonio preporučuje svima da proučavaju seljački život: u seoskim kućama ima mnogo prekrasnih stvari, a sve su apsolutno zapanjujuće.

image
OLGA SHANGINA/

Oboje također smatra da ne treba podcjenjivati ​​masovno tržište, samo trebate znati birati stvari. Stolice koje stoje uz blagovaonski stol kupljene su u Leroy Merlinu, na odjelu vrtnog namještaja. Neuništivi su, za obitelj s malom djecom - ono što vam treba. Kuhinja je kupljena u IKEA-i, a majstori su radnu ploču betonirali na licu mjesta.

image
OLGA SHANGINA/
image
OLGA SHANGINA/
image
OLGA SHANGINA/

“Fotelja je donesena u spavaću sobu iz kuće za fotografiranje, ali u normalnim vremenima na njenom mjestu stoji dvokatni dječji krevet. Dizajneri su napustili dječju sobu - nema smisla izdvajati je u tako malom stanu. Osim toga, objašnjavaju: “Nikada nisam vidio djecu da mirno sjede u svojoj sobi, uvijek su s odraslima, u javnom prostoru.” Stoga bi dnevni boravak, po njegovom mišljenju, trebao biti što prostraniji, a spavaća soba može biti malena, točno za krevet. Ova spavaća soba je ipak premala za četiri osobe. "Ali nismo dugo ovdje", kažu dizajneri. Stan je kupljen kao privremeni i kao odskočna daska za eksperimente. Eksperimenti s prostorom su gotovi, vrijeme je za pokret.

image
OLGA SHANGINA/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 20:39