vrbani

Novo ruho popularne zagrebačke pizzerije Spizza

Nekadašnja pizzerija u zagrebačkom naselju Vrbani III doživjela je transformaciju u restoran ozbiljnije ponude i ozbiljno dobro uređenog interijera

PROFIL

INFO: Restoran Spizza
LOKACIJA:Palinovečka 19, Zagreb
VLASNICI: Mladen i Hrvoje Duduković
UREĐENJE: arhitektica Vlatka Čizmić

Zagrebačka pizzerija Spizza u naselju Vrbani III ovih je dana doživjela svoju renesansu. Sve je počelo prije šest godina kada su braća Mladen i Hrvoje Duduković slučajno naišli na prazan uredski prostor koji se iznajmljivao te ga, razmišljajući kako u tom kvartu nema velike ugostiteljske ponude tog tipa, odlučili prenamijeniti i otvoriti pizzeriju.

Prve goste, među kojima su bili igrači Medveščaka, privlačili su pizzama s malo neobičnijim namirnicama, salatama, namazima i brusketama. Pizzerija je uskoro postala popularno mjesto za mlade obitelji iz naselja i šire, a prateći potražnju uvodile su se promjene i noviteti. Valja spomenuti i to kako je Spizza među prvima u gradu ponudila burgere koje su razvili upravo na inicijativu igrača spomenutog zagrebačkog hokejaškog kluba.
Kako je vrijeme odmicalo, a ponuda postajala sve veća, došlo je vrijeme za veći zaokret.


Za transformaciju iz pizzerije u restoran ozbiljnije ponude, za što je zaslužna nova chefica Ivanka Masterl koja je dugo godina radila u restoranu Mano, i - ono što je nama najzanimljivije - još ozbiljnijeg interijera. Naime, arhitektica Vlatka Čizmić unijela je nove elemente bazirane na elegantnom i profinjenom, ali istovremeno nepretencioznom spoju modernih i tradicionalnijih elemenata i materijala, čime je u prostoru ostvarena atmosfera u kojoj se svaki gost osjeća ugodno i opušteno.

- Ideja je bila ponuditi nešto novo i dobiti veći prostor za društva, s obzirom na to da se pokazalo da Spizza ima stalne goste - kaže Vlatka Čizmić, prepričavajući kako je teklo preuređenje pizzerije površine 170 četvornih metara s većom terasom.

Zatečene pločice u prostoru nisu se mijenjale, isto kao i dva kubusa sa sanitarijama koja su odjeljivala najkvalitetniji dio prostora na dva dijela. Kako bi cijeli dio dobio smisao i postao cjelina, taj je nedostatak arhitektica pretvorila u prednost oblaganjem u "custom made" palete na kojima je otisnut logo restorana. Kao kontrast drvu odabrani su stolci tradicionalnijeg izgleda, ali modernijeg materijala, plastike, s potpisom poznate braće Bouroullec, koje su dizajnirali za Kartel.

- Stolci su se lijepo uklopili, naročito zbog raznih boja koje su transparentne, pa nisu nametljivi - kaže arhitektica i dodaje kako je šank obložen nekadašnjim starim vratima koja su prekrojena i obojena u sivo. Stilski od tog dijela odudara veći crveni blagovaonski stol, a namjera je bila uvesti detalj iz životnog prostora. Stol tako služi za okupljanja većih društava, dok dojam blagovaonice u ovom dijelu daje i tepih.
Uz sivu i crvenu, kao detalj u interijeru primjećuje se i crna kao jednostavna bazična boja koja je multiplicirana kroz cijeli prostor i koja daje dobru atmosferu, a sve je osvježeno slikama i dekoracijama.

Foto: Berislava Picek / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 17:55