Villa en Ville

Obnovljena kuća iz 18. stoljeća u staroj povijesnoj jezgri

Dubrovačka kuća iz 18. stoljeća u staroj povijesnoj jezgri pažljivo je preuređena u jedinstvenu vilu za pravi ‘city break’ odmor

Luksuzne kuće i stanovi za odmor unutar dubrovačke povijesne jezgre sve su traženije među stranim turistima. Čak ni ljetne gužve, buka i vreva koja dopire sa dubrovačkih ulica, restorana i kafića ili brojnih skalina, nimalo ne utječu na njihov odabir da svoj odmor provedu upravo u kućama na takvim frekventnim lokacijama. Ono što dobivaju zauzvrat ipak je nemjerljivo i idealan je odabir za sve one koji žele biti uvijek tamo gdje se nešto događa, u bogatom povijesno-kulturnom okruženju, gdje svaku večer ljeti mogu posjećivati drugi kulturni ili zabavni događaj, a u isto vrijeme su i smješteni u kući koja je uređena u dosluhu sa dubrovačkom poviješću.

Upravo je takva i ova luksuzna vila smještena u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika koja je idealan odabir za sve posjetitelje koji žele svoj odmor posvetiti istraživanju kulturno-povijesnih znamenitosti ovog inspirativnog grada muzeja, svako jutro ispijati kavu na nekoj od otmjenih terasa, večerati u brojnim luksuznim restoranima ili posjećivati razne kulturne manifestacije.

Sa gotovo svih prozora ove stare dubrovačke vile, za koju se vjeruje da potječe iz 18. stoljeća, pruža se veličanstveni pogled na stare dubrovačke krovove, gradski Zvonik, Mara i Bara, baroknu kupolu dubrovačke katedrale te Minčetu, najljepšu tvrđavu dubrovačkih gradskih zidina. Najpoznatije dubrovačke atrakcije udaljene su svega nekoliko minuta lagane šetnje.

Vila na tri kata koja je s posebnom pažnjom vlasnika obnovljena, čime joj je vraćena autohtona ljepota tipične dubrovačke kuće, prostire se na 130 kvadrata prostora. Neodoljivo spaja autohtone i moderne elemente uz naglasak na ugodnom ambijentu, odmoru i relaksaciji.

Na samom ulasku u prizemlje vile posjetitelje fascinira polukružni kameni svod odakle stepenice vode do prvog kata na kojem se nalaze dvije dvokrevetne spavaće sobe s ručno rađenim namještajem, ugodnih dezena i boja. U prostoru ispred smjestio se radni prostor u kojem dominira poseban dekor, ostatak nekadašnjeg kamenog pila. U ovom dijelu nalazi se i jedna od dvije kupaonice.

Brojne umjetnine krase zidove vile, a ističu se poznati dubrovački umjetnici poput Đure Pulitike i Antuna Masle. Na vrhu vile smješten je luksuzni dnevni boravak posebno dizajniran za opuštanje i odmor. Jedinstvenost ovog prostora su i drvene grede na stropovima koje se savršeno uklapaju sa kamenim zidovima.

Dnevni boravak opremljen je antiknim namještajem i udobnim foteljama u stilu Jamesa Bonda, dok podove krase raritetni tepisi dopremljeni iz raznih dijelova svijeta. Projektor i platno skriveni su u drvenim gredama na stropu, a gosti ove vile mogu uživati u mini kolekciji filmova na DVD-u. Sva četiri prozora smještena u dnevnom boravku pružaju neodoljivi pogled na poznate dubrovačke vizure.

Odmah do dnevnog boravka smjestila se kuhinja do koje se nalazi mala otvorena terasa, omiljeni kutak za vrijeme vrućih ljetnih večeri i večeru s nezaboravnim pogledom.

Posebna atrakcija ove prekrasne dubrovačke vile je i vinski podrum, opremeljen biranim vrstama vina iz dubrovačkih i francuskih vinograda, smješten u nekadašnjoj ‘gustjerni’ u prizemlju vile. To je ujedno i idealno mjesto za druženje s obitelji i prijateljima. Ova autohtona dubravačka vila, smještena na prestižnoj lokaciji stare gradske jezgre, nudi istinski užitak u ugodnom ambijentu i diskretnom luksuzu.

Foto: Zoran Marinović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:00