Otok Brač

Ostvaren dugogodišnji san supetarskih heroja ljeta: Najmoderniji vatrogasni dom u Hrvatskoj

 Hrvoje Marinović
Posjetili smo gradilište jednog od najmodernijih objekata te vrste u Hrvatskoj

Od stare hotelske garaže ispod tribina nogometnog kluba do novog, multifunkcionalnog objekta, najkraći je opis ostvarenja dugogodišnjeg sna brojnih generacija supetarskih vatrogasaca. Naime, upravo u godini kad se obilježava 71. obljetnica DVD-a Supetar na otoku Braču, otvara se nova zgrada vatrogasnog doma, čime će se konačno stvoriti uvjeti za stjecanje vatrogasne izvrsnosti za cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju.

image

Autori projekta: arhitekti Ana Tomšić i Hrvoje Marinović

Hrvoje Marinović

SKLOP VOLUMENA

Posjetili smo gradilište jednog od najmodernijih objekata te vrste u Hrvatskoj, gdje se finaliziraju završni radovi te je u tijeku izdavanje uporabne dozvole. Riječ je o kapitalnom projektu Grada Supetra u suradnji s općinama Nerežišća, Postira i Sutivan, čiji počeci sežu još u 2015. godinu. Investicija vrijedna 25 milijuna kuna realizirana je iz sredstava europskih fondova, uz sufinanciranje svih dionika u projektu.

image
Hrvoje Marinović
image
Hrvoje Marinović
image
Hrvoje Marinović

Nova zgrada vatrogasnog doma prvenstveno je namijenjena vatrogascima i vatrogasnoj djelatnosti, ali bi u slučaju ugroza bila zapovjedni i informacijski centar zaštite cijelog otoka. No, osim osnovne zadaće, protupožarne zaštite na području čitavog otoka, DVD Supetar ima i vrlo važnu ulogu u otočnoj zajednici poklanjajući posebnu pozornost radu s djecom i edukaciji mladih te humanitarnom radu.

image

Voditelj građenja Darko Poth, nadzorni inženjer Feđa Purić i glavni projektant Hrvoje Marinović snimljeni na gradilištu 2020. godine

Hrvoje Marinović

Dom se nalazi u gospodarsko-poslovnoj zoni Žedno-Drage te se prostire na površini od 3200 kvadrata. Površina samog objekta iznosi 2230 kvadrata, a do njega vodi nova pristupna cesta duljine 150 metara. Uz sve prostorne preduvjete za unaprjeđenje rada vatrogasaca po pitanju operative i vježbanja, u objektu se nalaze i skladište, garaža, a tu je i parking.

Autori projekta su arhitekti Hrvoje Marinović i Ana Tomšić, koji pojašnjavaju kako je zgrada vatrogasnog doma arhitektonski koncipirana kao sklop više volumena nepravilno postavljenih jedan do drugoga u nizu, međusobno povezanih transparentnim zglobom, odnosno ostakljenim volumenom.

image
Hrvoje Marinović
image
Hrvoje Marinović
image
Hrvoje Marinović
image
Hrvoje Marinović

- Gradacija volumena ide od tornja visokog 17,5 metara do zadnjeg, u kojem se nalazi polivalentna dvorana koja ima direktnu konekciju s okolišem na tlu i funkcionalno je neovisna o ostala tri volumena u kojima je u prizemlju organizirana garaža za osam vatrogasnih navalnih vozila, dok su na katu smješteni upravljačko-zapovjedni centar te smještajne jedinice za sezonske djelatnike i posjetitelje, kao i zajedničke prostorije za sastanke te blagovaonica - kaže arhitekt.

CRVENI DETALJI

U koloritu zgrade naglašena je crvena u detaljima: zaštitna ograda vertikalnog volumena vatrogasnog tornja te garažna vrata, kao vizualni identitet vatrogasnih postrojbi.

- U oblikovanju interijera u svim scenarijima korištenja prostora dominiraju bjelina i čistoća prostora bez suvišnih detalja, s ostakljenim plohama kroz koje puca pogled na neponovljivo plavetnilo mora i neba te krša Mosora i Biokova u drugom planu - opisuje Marinović.

S OCA NA SINA

DVD je osnovalo 20-ak entuzijasta

DVD Supetar osnovalo je 1951. dvadesetak entuzijasta, među kojima je bilo zidara, lesara, radnika i činovnika. Bilo je to prvo vatrogasno društvo na otoku Braču. U sedamdeset godina postojanja kroz Društvo je prošlo gotovo tri stotine ljudi. Zahvaljujući ljubavi prema vatrogastvu koja se prenosila s oca na sina u mnogim supetarskim obiteljima, česti su primjeri da su gotovo svi muški članovi pripadnici Društva. DVD Supetar danas broji preko stotinu članova, od kojih je četrdesetak aktivnih vatrogasaca educiranih kroz vlastiti program školovanja.

image
Hrvoje Marinović

KRONOLOGIJA PROJEKTA

2015. započinje izrada projektno-tehničke dokumentacije

2017. dobivena je građevinska dozvola

2019. s Ministarstvom poljoprivrede potpisan je ugovor o sufinanciranju projekta sredstvima EU, nakon uspješne prijave na natječaj

2020. počinju radovi, izvodi ih splitsko poduzeće Lavčević, a sve stručno nadzire Feđa Purić, nadzorni inženjer ispred Grada Supetra

2022. službeno otvorenje, uz prisustvo državnog vrha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 14:37